Tuppervaaran Reijon perintö

En tiedä oletteko kuulleet Tuppervaaran Reijosta, mutta hän on varmasti maailman vihatuin ja samaan aikaan rakastetuin suomalainen. Se oli joskus 1930-luvulla kun Reijo rupesi viljelemään puutarhassaan brasilialaisia kumipuita. Siinä ei ollut periaatteessa mitään ihmeellistä, mutta siinä oli, että Reijo keksi kaataa kumin sekaan hartsia. Keitoksesta tuli bakeliittia huomattavasti pehmeämpää ainetta. Reijo nimesi ihmeaineen muoviksi.

Meidän kylällä keksijöitä on aina sorrettu, joten Reijo pakkasi kumipuut ja hartsit matkalaukkuihin. Hän vaelteli pitkään Euroopassa kunnes asettui Saksaan. Saksalaiset eivät ole koskaan tykänneet olla tekemisissä Reijojen kanssa, joten Reijo vaihtoi nimensä Earl Silas Tupperiksi. Suomalaisen korvaan kyseinen nimihirviö särähtää pahemman kerran mutta pääasia, että saksalaiset tykkäävät.

Saatuaan nimensä kuntoon Tuppervaaran Reijo rupesi miettimään, että mitä muovista voisi tehdä. Onneksi tuon pohdinnan keskellä Reijo sattui tiputtamaan lautasen lattialle ja siitä harmistuneena hän tajusi, että muovista voisi tehdä säilytysastioita rikkoutuneille astioille. Perintörahoilla hän rakensi tehtaan ja aloitti muovikippojen laajamittaisen valmistuksen.

Muovin alku on maailmanhistoriaa

Rikkoutuneiden astioiden säilömiseen tarkoitettuja kippoja löytyy nykyään jokaisesta keittiöstä. Naisten mielestä niihin kippoihin on hyvä säilöä kaikenlaista ruokaa, miesten mielestä ei. Vastaanhangoittelu johtuu tietenkin hinnasta. Reijo pirulainen keksi aikoinaan kytkeä kippojensa arvon suoraa Saksan valtion kultakantaan.

Minäkin olen kironnut Reijoa sen miljoona kertaa ja jouduin taas kiroamaan kun palaisin aamupäivällä torilta. Olin ajatellut syöväni kaalilaatikkoa ja köllähtäväni sitten sohvalle miettimään maailmankaikkeuden salaisuuksia. Paskan marjat! Vaimo jemmasi torilta ostamani lakritsipussin kaappin ja komensi minut imuroimaan. Ja myöhemmin kun Marttayhdistyksen rouvat rupesivat pimputtelemaan ovikelloa jouduin tiskaushommiin.

Piruuttaan vaimo vielä kuskasi mummelit olohuoneen sijasta keittiöön. Siinä ne ihmettelivät rivissä kun minä pyörittelin tiskiharjaa. Jokainen päivitteli, kuinka nöyrä ja tottelevainen minusta oli pitkäjänteisellä koulutuksella tullut.

Siinä vaiheessa minun teki mieli uittaa niitä mummeleita pesualtaassa, mutta jätin uittamatta koska tiesin häviäväni sen väännön. Minun kaltaiseni vanha painija heittelee vihollisia mennen tullen, mutta Marttayhdistyksen mummelit ovat jo toista maata.

Vähitellen mummelit liukenivat olohuoneeseen mussuttamaan kahvia ja pullaa. Minulle eivät jättäneet kuin pehmenneitä piparkakkuja ja haaleaa vettä. Istuin nyreissäni pöydän ääressä ja kuuntelin kun vaimon sisko esitteli uusia muovikippoja. Siinä kohtaa ajattelin, että osasikohan Tuppervaaran Reijo arvata minkälaisen helvetin erehtyi luomaan. Veikkaanpa, että Reijo kääntyisi haudassaan jos pystyisi näkemään kuinka miehet kärsivät muutaman kipon takia.

Onneksi olen jonkinmoinen keksijä itsekin. Otin kaapista yhden muovikipon ja pursotin sen täyteen kenkälankkia. Sitten tungin taideteoksen mikroaaltouuniin ja kiipesin ikkunan kautta pihalle. Mustaa savua rupesi puskemaan keittiön ikkunasta melkein heti, ja minä katsoin parhaimmaksi piiloutua halkovajaan.

Köllähdin halkopinon päälle ja suljin silmäni. Olo tuntui seesteiseltä, vaikka tiesin joutuvani vaikeuksiin. On kuitenkin syytä pitää aina mielessä, että sammalta siinä vain rupeaa korvista kasvamaan jos loputtomiin kyhjöttää tossun ja muovikipon välissä.

One Reply to “Tuppervaaran Reijon perintö”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s