Kolmijalkainen dinosaurus

 

 

 

 

Eilen illalla vaimo lähti sukulaisiin, tarkemmin sanottuna Muonioon. Minä olen monta kertaa ehdottanut, että vaimo menisi bussin sijasta polkupyörällä. Ei hän ole vielä suostunut, mutta ehkä jonakin päivänä. Täytyy varmasti rukoilla tai laittaa yläkertaan sähköpostia.

Älkää nyt luulko, että Jumala asuu meidän yläkerrassa. Ei sentään, mutta kyllä hän välillä peltikatolla istuskelee ja mutustelee mandariineja. Syksyisin sadevesirännit ovat aina täynnä mandariinin kuoria ja latinankielisiä ilmaisjakelulehtiä.

Minä en ole huolissani vaimon kunnosta tai bussilipun hinnasta. Vaimo saisi käyttää enemmän polkupyörää, jotta minulla olisi enemmän aikaa itselleni. Useimmat naiset luulevat, että miehet ovat kehittyneet apinoista. Todellisuudessa miehet ovat dinosaurusten jälkeläisiä.

Kaikkihan muistavat koulunpenkiltä mitä urospuolisille dinosauruksille tapahtui kun naarasdinosaurukset eivät antaneet uroksille riittävästi vapautta. Sukupuuttohan siitä seurasi. Taisi suunnattomalla meteoriitilla olla jotain tekemistä asian kanssa, mutta ei tehdä tästä nyt liian monimutkaista.

Suomen laissa pitäisi olla pykälä, että naisen on annettava miehelle omaa rauhaa ja sopivan pituisia lepohetkiä. Lisäksi netistä tai puhelinluettelon välistä pitäisi löytyä sellainen sopimusluonnos, jolla mies ja nainen voisivat kirjallisesti sopia erotiikasta, sen laadusta sekä määrästä ja suunnasta. Naiset usein unohtavat, että mies on herkkä otus, joka menee helposti epäkuntoon jos joutuu joka yö vehtaamaan kuin olisi maapallon viimeinen kolmijalkainen dinosaurus.

Kyllä oli tänä aamuna mukava herätä kun ei ollut ketään vieressä kuorsaamassa. Köllöttelin keskellä sänkyä ja kokeilin miltä tuntuu pitää kahta tyynyä pään alla. Hauskinta oli kun käännyin ympäri ja makasin varpaat tyynyllä. Kyllä sitä ihminen voi pitää sängyssä hauskaa niin monella tapaa.

Meidän kylällä asuu eräs Jaatinen, joka tykkää rassata ruohonleikkuria sängyssä. Sillä on sellainen vanha Stiga, joka vaatii kesäisin laittoa melkein joka viikko. Jaatisen vaimo otti muutama vuosi sitten avioeron. Me olemme torikahvilassa kylän miesten kanssa usein pohtineet, että johtuikohan ero sittenkään ruohonleikkurista vai siitä, että Jaatinen tykkää myös grillata sängyssä. Sillä on yöpöydällä pieni sähkögrilli ja yöpöydän laatikossa pihvejä jos tulee yöllä nälkä.

Minä päätin ottaa tänään rauhallisesti ja pysytellä neljän seinän sisällä. Vaimo on mankunut jokin aikaa, että sohvan nurkassa lojuva hääkuva pitäisi ripustaa olohuoneen seinälle. No, minä otin homman hoitaakseni kun niistä häistäkin on jo aikaa puoli ihmisikää.

Juuri kun olin saanut naulan kohdilleen ja olin kopauttamassa vasaralla, tapetin takaa rupesi kuulumaan kolinaa. Minun oli pakko painaa korva seinään kiinni ja kuulostella. Tapetin takana on paksulti lastulevyä ja lautaa, mutta siitä huolimatta kuulin hengityksen ja pienen sydämen epätoivoiset lyönnit. Seinän sisällä tuskin piilotteli ahma, vaan kyllä kyseessä täytyi olla ihan tavallinen hiiri ja hengästyneisyydestä päätellen huonokuntoinen.

Kopautin naulan paikoilleen ja olin juuri aikeissa suunnata kahvinkeittoon kun yllättäen jalkalista ponnahti irti ja hiiren pikkiriikkinen käpälä ilmestyi lastulevyyn järsitystä reiästä. Vanhoissa taloissa on aina hiiriä, ei siinä mitään, mutta ensimmäistä kertaa törmäsin jyrsijään, jolla oli rahaa. Otus nimittäin heilutteli reiästä edesmennyttä sadan markan seteliä ja vikisi niin maan pirusti.

Ihmettelin, että miksi hiiri yritti lahjoa, mutta sitten huomasin, että naulan reiästä tihkui verta. Ei olisi ehkä kannattanut käyttää heppoiseen hääkuvaan viiden tuuman naulaa. Taulun takia yksi hiiri oli tullut seivästetyksi ja toinen pelkäsi niin kovasti henkensä puolesta, että yritti ostaa lisää elinaikaa.

Yritin tovin rauhoitella hiirtä, pyytelin anteeksi ja lupasin repiä naulan seinästä, jotta onnettomuuden uhri saisi arvoisensa hautauksen purujen sekaan.  Puheeni kaikuivat kuuroille hiirenkorville. Jyrsijä viskasi setelin lattialle ja katosi purujen sekaan. Kun rupesin irrottamaan naulaa, seinän sisältä kantautui metallista nitkutusta, aivan kuin joku olisi jynssännyt rautasahalla putkea poikki.

Taas piti painaa korva seinää vasten. Nitkutuksen voimakkuudesta päätellen seinän sisällä oli rotta tai kenties jopa orava. Oli mikä oli, mutta tuskin niiltä sentään rautasahaa löytyi. Samassa tajusin, että lämpöpattereiden vesiputket kulkevat seinän sisällä, ja se pirun raharikas jyrsijä oli päättänyt aiheuttaa vesivahingon kostoksi kaverinsa seivästyksestä.

Eihän siinä auttanut kuin ruveta mätkimään vasaralla siihen kohtaa seinää mistä nitkutusta kuului. Tietysti vasaran varsi meni heti poikki, eikä ikkunalaudalla lojunut perintömaljakko kestänyt sen paremmin. Sitten kun palasin kellarista sorkkaraudan kanssa, lastulevyjen saumoista puski vettä. Eihän siinä auttanut kuin kiiruhtaa pannuhuoneeseen tyhjentämään putkistoa.

Kun viimein kerkesin takaisin yläkertaan keittiöstä kuului tasaista hurinaa. Mikroaaltouuni siellä yksinään pörisi, eikä minun lisäkseni yhtään ihmistä koko talossa. Ei siinä auttanut kuin todeta, että kyllä ne pienetkin luontokappaleet kykenevät suuriin tekoihin. Rahahiiri ja sen kaveri olivat tunkeneet kuolleen toverinsa mikroon ja vääntäneet tehon täysille. Kun avasin mikron luukun keittiöön pöllähti vähemmän ruokaisa löyhkä.

Samalla hetkellä ulko-ovi kolahti ja hengästynyt vaimo asteli sisään. Naama nyrpeänä hän kertoi myöhästyneensä bussista ja viettäneensä yön siskonsa luona kylän keskustassa. Nyökytin ymmärtäväisenä päätäni ja yritin pohtia miten tästä sotkusta selviäisi parhaiten hengissä. Koska en keksinyt ratkaisua, juoksin ilman selityksiä ovesta ulos ja piilouduin halkovajaan.

Vajassa kyhjötän tälläkin hetkellä. Eikä suoraan sanoen lohduta yhtään, että toisella polvella istuu sadan markan seteliä heilutteleva hiiri ja toisella kierosilmäinen lumikko, jolla on suussa ruosteinen rautasahanterä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s