Äkäslompolon Keijon musisoiva poro

Olin aamulla nikkaroimassa uutta sankoa, kun yllättäen vanha ystäväni Äkäslompolon Keijo Vainaa soitti ja kertoi selvittäneensä viisitoista vuotta vaivanneen poronsarvi mysteerin.

Näin alkuun on pakko tarkentaa, ettei Äkäslompolon Keijo ole luonnontieteellisestä näkökulmasta vainaa. Lisänimi vain johtuu siitä, että Äkäslompolon Keijo on jäänyt niin monta kertaa Torniosta Kolariin matkanneen junan alle, että jopa VR:n hallintoneuvostossa on pohdittu raiteiden siirtämistä.

Äkäslompolon Keijo on vuosikymmenten ajan elättänyt itsensä ja sukunsa poronhoidolla. Nykyään miehellä on tasan tarkkaan yksi poro, urospuolinen jääräpää, jonka nimi on Albert Järvinen. Tämä nimi-asia kuuluu samaan kategoriaan kuin pohdinta siitä, että kumpi oli ensin, muna vai kana.

Minulla ei ole valitettavasti tietoa siitä, että kumpi oli tässä tapauksessa ensin, kitaraa soittavaa ihminen nimeltään Albert Järvinen, vai mandoliinia sarvillaan rämpyttävä poro nimeltään Albert Järvinen. Minä veikkaan, että poro oli ensin, koska ainakaan meidän kylällä ei ole yhtään ihmistä, jonka nimi olisi Albert Järvinen, mutta sen nimisiä lampaita löytyy varmasti toista sataa.

Äkäslompolon Keijon poronhoito on todellakin aikamoisen hämmentävää. Yleensä tuossa neljän aikaan aamulla Albert Järvinen heräilee omasta huoneestaan, syö aamupalaksi muutaman kilon porkkanoita ja jolkottaa sitten keittiöön napsaisemaan kahvinkeittimen päälle. Koppurasorkillaan se ei osaa kaataa kahvia, mutta pystyy kyllä sarvillaan avaamaan leipäpussin ja tunkemaan muutaman siivun paahtimeen.

Kun aamiainen on näin hyvin aluillaan, Albert Järvinen suuntaa olohuoneeseen, istahtaa persuuksilleen ja sorkkii television päälle. Se tykkää katsoa eläinohjelmia ja varsinkin niitä joissa on leijonia. Välillä kun Äkäslompolon Keijo on huonolla tuulella Albert Järvinen toivoo, että leijonia ilmestyisi tupaan kokonainen lauma.

Albert Järvinen on useimmiten sitä mieltä, ettei leijonien tarvitsisi syödä isäntää ihan kokonaan. Sen verran voisivat kuitenkin haukata, että mies tulisi järkiinsä ja lopettaisi liettualaisten porkkanoiden ostamisen. Albert Järvisellä on hienostunut makuaisti, ja eikös se ole ihan yleisessä tiedossa, että liettualaiset porkkanat maistuvat sukkamehulle.

Sitten kun Äkäslompolon Keijo on nauttinut kärventyneet aamiaisleivät, kaverukset suuntaavat mökin jatkeeksi koivunoksista rakennettuun autokatokseen, missä odottaa Rovaniemen markkinoilta hankittu ruosteenruskea Toyota Hiace. Japanilainen työväenluokan pakettiauto on oikein loistava menopeli poronkuljetukseen.

Syy siihen miksi Äkäslompolon Keijo joutuu kuskaamaan Albert Järvistä pitkin Suomea on tietenkin musiikki. Mandoliinia rämpyttävät porot ovat pohjoisella pallonpuoliskolla sen verran harvinaisia, että Albert Järvisellä riittää keikkaa enemmän kuin Tapani Kansalla ja Matti Nykäsellä yhteensä.

Ennen vanhaan Albert Järvinen sai viettää lomaa sen ajan vuodesta kun vanhat sarvet olivat pudonneet ja uudet tekivät tuloaan. Äkäslompolon Keijo ratkaisi senkin pulman tilaamalla Svetogorskista pikaliimakiinnitteisen sarviproteesin.

Siitä lähtien kun Albert Järvisellä on ollut sarvet, se on raapustellut jokaisen eteen osuneen puunrungon kaarnaan pilkulla erotellun seitsemän numeron sarjan. Vuosien aikana Äkäslompolon Keijo on tuumaillut paljonkin numeroiden merkitystä. Aluksi hän oletti poron olevan nero, mutta eläin joka pitää kertakuukauteen pelastaa rautatiekiskoilta, ei voi olla älykäs.

Tällä viikolla Nakkilan seurantalolla järjestetyn mandoliinikonsertin jälkeen Albert Järvinen raapusti vessan seinään sarvillaan tekstin: ”Kuponki vetämään. Perjantaina rysähtää.”

Sen vihjeen myötä Äkäslompolon Keijo viimein hokasi, että poro on hautonut toistakymmentä vuotta tämän viikon Eurojackpot-numeroita. Vaikuttava saavutus kun ottaa huomioon, että peli on keksitty vasta kolme vuotta sitten. Mutta onhan maailma pullollaan muitakin selittämättömiä asioita kuten yöttömiä öitä ja napakoruja.

Äkäslompolon Keijo kielsi minua kertomasta numeroita muille kuin ystäville. Koska koko maailma on minun ystäväni, julkistan nyt tämän illan Eurojackpot-numerot kaikkien vapaasti käytettäväksi. Pelissä taitaa olla tänään tarjolla 90 miljoonaa euroa. Jos jokainen tämän tarinan lukija rustaa numerot kuponkiinsa, siitä tulee vähintään sata euroa jokaiselle.

PÄÄNUMEROT: 7, 8, 10, 31, 32

TÄHTINUMEROT: 7, 9  

Olkaapa siis hyvät ja kiittäkää Äkäslompolon Keijoa kun törmäätte. Keijo itse on tuskin vaivautunut viemään kuponkia kioskille. Mies, jonka lempinimi on Vainaa ja joka on törmännyt junaan useammin kuin perusmies vaimoonsa, ei paljon raha-asioita mieti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s