Muovinen saari

Haistan nykyään rommin hirpeän aromin nenässäni aina kun astun pihamaalle. Meidän kylällä ei keitellä sokeriruokoviinoja, eikä naapurikylän paperitehdas tuoksu viinalle. Olen jo pitemmän aikaa pohdiskellut, että mistä rommin tuoksu johtuu, ja viime yönä mysteeri alkoi viimein selvitä.

Näin unessa kalastajan, joka asuu pienellä Karibianmeren saarella. Aamuisin mies tuijottaa rantahiekalla jököttävän hökkelinsä ikkunasta merelle ja toivoo suunnatonta kalansaalista. Kalastajan nimi on Möttönen, ja nimestä päätellen hän on suomalainen.

Möttönen on kyseisen saaren ainoa kalastaja, ja saaren asukkaiden harmiksi hän on allerginen kalalle. Joka aamu Möttönen nousee majastaan ennen aurinkoa, peittelee tulikärpäset vilttinsä alle ja suuntaa rantaan. Hän istuu tovin laiturin nokassa, tuijottaa ulapalle ja haaveilee Pietarin kalansaaliista. Kyse ei ole Raamatun Pietarista vaan naapurisaaren Pietarista, joka tunnetaan Karibianmeren kovimpana kalamiehenä.

Auringon noustua palmujen latvuksiin, Möttönen on jo niin kaukana ulapalla, ettei kotirantaa näy. Hän laskee ankkurin poijun viereen ja aloittaa työt. Ensimmäisellä vetäisyllä kädet tuntevat verkkojen painon ja kalojen liikkeet. Hän alkaa hymyillä ja vinkkaa veikeästi taivaalle aivan kuin yrittäen mielistellä Luojaa, johon ei edes usko.

Juuri kun silmät erottavat ensimmäisen sinertävänhohtoisen kalan, nenä alkaa tuhista ja sitten tulee aivastus. Hän vetää verkkoa, aivastelee ja käki, eikä kykene vangitsemaan laidan yli hyppiviä kaloja. Lopulta kilometrin verran verkkoa lojuu auringon ruskettamissa jaloissa, eikä kannella näy ainuttakaan kalaa.

Koskaan hänellä ei ole tuomisina kaloja. Korkeitaan sangollinen rapuja ja toinen, joka on täynnä muovinkappaleita. Ääretön meri kuljettaa suuren maailman muovit verkkoihin, mistä Möttönen ne sitten kerää ja vie saarelaisten ihmeteltäväksi. Mieluummin saarelaiset ihmettelisivät kaloja, mutta kaikkea ei voi saada vaikka kuinka rukoilee.

kalastaja

Kalanpuutteesta huolimatta saarelaiset ovat onnellisia ja varsin vauraita. Möttösen mereltä tuomaa muovia käytetään maksuvälineenä, ja oudoimpia plastiikkihökötyksiä varten saaren ainoa koulu on muutettu museoksi.

Museoon kerätyt muovit kertovat tarinaa joulupukista, joka kiitää tähtien valaisemalla yötaivaalla kolajuoman voimin. Muovit tarinoivat jumalaisen kauniista naisista, joiden salaisuus on glyseriini, urea ja ammoniakki. Vitriineistä löytyy muovisia irtokäsiä ja jalkoja, jotka liikkuvat kuin oikeat raajat. Muovisten korujen loiste sokaisee silmät ja hämmentää mielen.

Ja ne taivaalliset ruuat! Saarelaiset antaisivat kaiken omistamansa hopean lautasellisesta aromivahvenne E621:tä ja väriaine E171:tä. Toden totta nuo E-koodit ovat maailman suurinta herkkua, sillä kukaan saarella ei ole niin onnellinen kuin leivospakkauksen muovissa hymyilevä pulleaposkinen tyttö.

Entä rommin tuoksu, joka kutkuttelee maailman jokaista kolkkaa? Sekin on tuon mitättömän saaren ainokaisen kalastajan aikaansaannoksia, sillä mies parantelee allergiaansa rommilla. Karibianmeren lempeät tuulet nappaavat mukaansa miehen aivastukset, kuljettavat ne Atlantille, missä ne voimistuvat ankariksi myrskyiksi ja pyyhältävät maailman ympäri rommintuoksu matkassaan.

Ikkunan läpi tuulen riepottelemia puita katsellessani minä niin toivon, että meri kuljettaisi saarelle muovipaketillisen allergialääkettä. Aamuun mennessä kalastaja Möttösen aivastelu loppuisi ja hän saisi kerrankin sankonsa täyteen kalaa. Saarelaiset saisivat syödäkseen sitä mitä ovat aina kaivanneet, ja ehkä verkoista löytyisi muutakin jännittävää kuin muovia.

Samalla maailmaa uhmaavat myrskytuulet jäisivät ilman rommin tuoksua. Ihmiset kaikkialla maailmassa kykenisivät jälleen haistamaan vastaleikatun ruohon ja mullan muhevan aromin.

Sitä minä toivon ja rauhallista helatorstaita kaikille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s