Albatrossi joka lepäämättä painii

Pelkäsin henkeni puolesta!

Se on ihan luonnollinen tunne kun satoja kiloja painava villipeto vyöryy kohti. En sentään kuollut kohtaamiseen, mutta naama kastui ja perusteellisesti. Karhu nuoli minut nenänpäästä leukaan ja otsasta korviin. Vaimoa otus yritti myös nuolaista ja kissaa, mutta molemmat olivat sen verran äkäisiä, että karhu katsoi parhaimmaksi jahdata Heikin ja lentäjän mereen.

Aiheutettuaan riittävästi hämminkiä karhu istahti hiekalle ja alkoi tutkia ensiapulaukun sisältöä. Se otti tassuihinsa rullan sideharsoa, haisteli sitä hetken ja tunki suuhunsa. Se oli syönyt monet kerrat purukumia ja pettyi kovasti sideharson makuun. Karhu katseli minua arvostelevasti tummilla silmillään ja heristi tassuaan. Sen teki mieli kertoa itsestään ihmisten kielellä, mutta se kykeni vain murmuttamaan.

Aavikon Robin Hood

Kohta hiekkadyynin laelle ilmestyi kolme uljasta arabianhevosta. Kaksi ratsastajaa oli pukeutunut valkoisiin kaapuihin, kolmannella oli yllään tummat haalarit, joiden selkäpuolella luki punaisella Robin Hood. Nähdessäni kaapumiesten vöillä roikkuvat sapelit rupesin saman tien rukoilemaan.

Karhu huomasi myös tulijat. Sen ilme meni jotenkin noloksi. Se nappasi kiireesti ensiapulaukusta alumiinifoliota muistuttavan lämpöpeitteen ja pyöräytti sen päänsä ympärille. Se istui paikallaan aivan liikkumatta ja tuskin enää hengitti.  Otuksen naamioituminen ei ollut kaikkein tyylikkäin, mutta perusajatus tuli kaikille selväksi. Karhu ei ollut erityisen kiinnostunut lähtemään ratsastajien mukaan ja syykin selvisi hyvin pian.

kotiloita
Perinteisiä rannekelloja ajalta ennen aikaa.

Ratsastajat olivat berbereitä. Heidän esi-isänsä olivat hallinneet koko Pohjois-Afrikkaa siihen aikaan kun ajanlaskua ei ollut vielä keksitty ja rannekelloina oli käytetty kotiloita.

Tunsin historian siipien havinaa miesten ratsastaessa meitä kohti. Tai tunsin ainakin hetken aikaa kunnes tajusin, että havinan aiheutti albatrossi, joka oli laskeutunut karhun viereen ja yritti repiä foliota otuksen yltä.

Hetken aikaa karhu malttoi olla paikallaan, sitten se repi omatoimisesti folion päästään ja rupesi painimaan albatrossin kanssa.

Tuumailin hiljaa itsekseni, että jos tämä painimatsi olisi käyty 40 vuotta sitten Kotkassa, Juha Vainion Albatrossista kertova laulu olisi saattanut kuulostaa hieman toisenlaiselta. Ehkä Tornator olisi vaihtunut muinaiseen Karthagoon ja albatrossi olisi liitelyn sijasta keskittynyt karhun nöyryyttämiseen.

Maailmankaikkeuden luomiskertomus

Ratsastajat erottivat painipukarit toistaan. Albatrossi oli menettänyt aikamoisen kasan höyheniä ja karhu oli purrut sitä pyrstöstä. Aavikolla pieni voi olla suuri, joten lintu yritti syöksyä uudelleen karhun kimppuun.

hevonen hirnuu ja nauraa
Eksyneet suomalaiset naurattavat myös hevosia.

Katselin hämmentyneenä varastomiehen haalariin sonnustautunutta berberiä. Selkäpuolelle printatun Robin Hood -tekstin alla luki pienellä, että kuulumme Tokmanni-konserniin.

Siinä tuli auttamattomasti mieleen, että olikohan kyse ihmiskaupasta vai siitä, että Suomen köyhälistön rakastama sekatavarakauppaketju oli avannut myymälän jonnekin Saharan laitamille.

Haalariin pukeutunut berberi oli heimon päällikkö. Hän oli minua hieman nuorempi, ehkä noin kuudenkymmenen. Aurinko ja kuiva tuuli olivat kaivertaneet miehen kasvoille syviä kanjoneita. Hän näytti viisaalta ja rauhaa rakastavalta. Siinä oli ilman muuta sellainen mies, joka tunsi oman kansansa syntyhistorian ja maailmankaikkeuden luomiskertomuksen.

Miehen nimi oli Ali Habib. Hän puhui sujuvaa ranskan ja englannin sekasotkua, josta ymmärsin paljon, mutta en kaikkea. Mies kertoi omistavansa sirkuksen läheisessä kylässä.

Karhu ja albatrossi kuuluivat sirkuksen esiintyjäkaartiin, samoin arabianhevoset ja sapelein varustautuneet berberit. Heikki ja lentäjä uskaltautuivat takaisin rannalle kun kävi ilmi, etteivät nämä miehet olleetkaan verenhimoisia rantarosvoja vaan mukavia sirkuslaisia.

Syy siihen miksi tunisialaisen sirkuksen tirehtööri oli pukeutunut Robin Hoodin haalariin ja sirkuksen pääesiintyjä, kolmesataakiloinen ruskeakarhu oli kotoisin Kajaanin talousmetsästä, onkin jo sitten ihan oma tarinansa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s