Hiekkamyrskyyn kadonnut jääkaappi

Erkki-karhun lisäksi berberisirkuksen vetonaulana sähelsi Charles-niminen albatrossi, joka oli saanut nimensä Walesin prinssiltä. Lintumaailmassa kiertävän huhun mukaan prinssi oli edellisessä elämässä kellertävä undulaatti. Tiedä sitten, että onko huhu totta – albatrossit ainakin uskovat niin.

laivanhylky karilla
Charles lensi kerran ohitse ja näin kävi.

Silloin kun Charles vielä luokiteltiin luonnonvaraiseksi linnuksi, se keskittyi levittämään epäonnea tavallisten merenkulkijoiden keskuuteen. Tämän albatrossin kohdalla kyse ei ollut perinteisestä taikauskosta.

Charles toi epäonnea ihan käytännössä. Vuosien mittaan sadat laivat ajoivat kareille kun Charles rikkoi niiden tutka-antennit. Miksi lintu harrasti moista ilkivaltaa, liittyi sen kaulaan kiinnitettyyn jäljityslaitteeseen, joka meni tutka-aalloista sekaisin ja alkoi vinkua korvia raastavasti.

Eräs italialainen lintutieteilijä oli kiinnittänyt vehkeen Charlesin kaulaan kun se oli ollut vielä hyväuskoinen linnunpoikanen. Jos sama lintutieteilijä tulisi nyt siivenmitan päähän, Charles näykkisi mieheltä nenän irti ja tunkisi jäljityslaitteen sinne minne aurinko ei paista. Veikkaan, että kohteena olisi jokin muu kuin pikkutakin povitasku.

Silkkitien veroinen imperiumi

Berberiheimon keskuuteen Charles päätyi pari vuotta sitten aiheutettuaan kajaanilaisen liikemiehen, Seppo Saastamoisen merihädän. Saastamoinen purjehti Välimerellä yrittäen jäljittää viimeksi Italiassa nähtyä Erkki-karhua. Aluksen tutkaan kyrsiintynyt Charles aiheutti ohi lentäessään tahattoman merihädän, jonka takia Saastamoinen melkein hukkui.

albatrossi ilmassa
Horisontissa näkyy laiva! Äkkiä varkaisiin!

Albatrossit ovat siitä pirullisia lintuja, että ne ovat kovia varastelemaan. Saastamoisen paatilta Charles vei Robin Hoodin haalarin, jota aluksen omistaja oli raahannut mukanaan eräänlaisena vallan symbolina.

Saastamoisen suku on luonut Suomeen silkkitien veroisen sekatavarakauppa-imperiumin, jonka loiston rinnalla kalpee jopa muinainen Rooma.

Kun Charles sitten pöllähti Tunisian rannikolle nokassaan kulunut haalari, berberit pitivät tapausta jonkinmoisena enteenä. Lintu sai osakseen ruhtinaallisen vastaanoton, jäljityslaite revittiin sen kaulasta ja sille tarjottiin mahdollisuus ruveta esiintymään kylän sirkuksessa.

Lintu suostui ja loppu onkin historiaa. Sirkustirehtööri Ali Habib otti Robin Hoodin haalarin käyttöönsä ja nimesi sirkuksensa Tokmanni-konserniksi. Nimenvaihdos teki sirkuksesta kassamagneetin. Varsinkin skandinaaveja ilmestyi kassaluukulle jonottamaan tunteja ennen esitysten alkua. Hieman hämmentävää oli se kun vieraat kyselivät, että oliko puutarhaletku vielä tarjouksessa ja mistä sai ostaa niitä kuuluisia euron sankoja.

Berberit asuivat perinteiseen tapaan suurissa teltoissa, joiden rinnalla Suomen armeijan puolijoukkueteltat näyttävät nukkekodin rekvisiitalta. Kylässä oli myös muutamia ikivanhoja tiilitaloja, joiden valkoisen maalikerroksen aurinko ja hiekkamyrkyt olivat vieneet mennessään.

Afrikan aurinko on se verran kuuma, ettei Erkki-karhu välittänyt olla päiväsaikaan ulkosalla. Se oli muuttanut asumaan yhteen tiilitaloista. Päivät se vietti neljän seinän sisällä makaillen asuntoautosta takavarikoimallaan sohvalla, hörppii hedelmämehua, tuijotti televisiosta piirrettyjä ja kävi välillä lisäämässä aggregaattiin bensaa.

Charles oli ryhtynyt Erkki-karhun kämppäkaveriksi. Se nukkui yönsä suunnattoman kokoisessa sangossa, jonka berberit olivat raahanneet talon katolle 72 vuotta sitten. Miksi sanko oli pitänyt raahata katolle liittyi hiekkamyrskyihin. Hiekkamyrskyjen jälkeen kaivoa ja kylän ainoaa jääkaappia sai kaivella lapioiden kanssa tuntikausia. Jos nekin olisi alkujaan sijoitettu talon katolle, elämä kylässä olisi huomattavasti yksinkertaisempaa.

Suuremmoinen lounas

Päästyämme kylään kiipesin ensimmäiseksi katolle ja aloin ihastella ranskalaisen sankomiehen kädentaitoja. Miehellä ei ollut varmasti käytettävissään kuin korkeintaan leka, viila, rautasaha ja ehkä puun työstämiseen tarkoitettuja talttoja, mutta kertakaikkisen vaikuttavan sangon mies oli onnistunut valmistaman saksalaisen panssarivaunun tykkitornista.

mandariini
Olisi mukava saada mandariineja myös Suomeen. Toisaalta tölkkipavut ovat miltei yhtä hyviä.

Meidän Mirri käyttäytyy yleensä epäsosiaalisesti kun pitäisi ruveta kaveeraamaan muiden eläinten kanssa. Charles osoittautui poikkeukseksi, eikä kissa pelännyt edes Erkki-karhua.

Päästyäni alas katolta Mirri oli jo hiippaillut ovesta sisään ja käynyt makaamaan pikkuruiselle nuken sohvalle, joka oli aseteltu Erkki-karhun sohvan viereen.

Siinä vaiheessa kissa hieman pelästyi kun sirkuksen gorilla asteli huoneeseen ja istahti karhun viereen sohvalle tuijottamaan Aku Ankan toilailuja.

Ali Habib vei meidät telttaansa, minne oli katettu suurenmoinen lounaspöytä. Padassa höyrysi maidosta ja maksasta valmistettua keittoa. Tarjottimilla aisteja hiveli pistaasipähkinöillä kuorrutettu lammas. Löytyi myös kalaa yrtein ja hapankastikkeessa sekä hanhen grillattuja jalkoja öljyyn kostutetulla vihannespedillä.

Itse maistoin ensimmäiseksi paistettua kalkkunaa, Heikki otti grillattua ja vaimo keitettyä. Jälkiruuaksi oli punaisia omenia, joiden päällä oli paksulti makeaa siirappia sekä kuorrutettuja leivoksia ja vaniljakastiketta.

En voinut olla myöskään ahmimatta eksoottisia hedelmiä, joita harva suomalainen on maistanut saatikka nähnyt. Itse tykästyin hedelmään, jonka nimi on mandariini. Se on vähän niin kuin appelsiini, mutta pienempi ja makeampi. Ehkä niitäkin saadaan Suomeen sitten kun lama on ohi ja ihmisillä on jälleen rahaa ostaa muutakin kuin velkaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s