Elokuvamogulin painajainen

Silmiä siristellen krapulainen Heikki yritti pähkäillä miksi sotilaat makailivat hiekalla. Minun vaimoni alkoi selventää yksityiskohtia kertomalla, että me olimme juuri vallanneet libyalaisen raja-aseman. Heikki vannoi, ettei enää koskaan joisi happaman maidon ja tuulilasinpesunesteen sekoitusta. Päätös oli loistava, vaikkei Heikillä ollut mitään tekemistä raja-aseman valtauksen kanssa.

Erkki-karhu kiipesi asuntoauton katolle. Se laski kenraalin varovasti suksiboksiin ja alkoi köyttää kiroilevaa saalista. Sirkuksessa karhu oli oppinut muutamia hyödyllisiä taitoja. Se osasi ratsastaa kamelilla ja syödä sivistyneesti haarukalla. Sen ilmiömäisin taito liittyi solmujen tekemiseen.  En ole koskaan tavannut merimiestä, joka osaisi tehdä yhtä monimutkaisia solmuja kuin Erkki-karhu.

sudenkorento piikkilanka-aidalla
Piikkilangalla taiteilua.

Minä tuumailin, että meidän oli häivyttävä raja-asemalta mahdollisimman pian. Jonkin ajan päästä sotilaille tulisi jano ja sen jälkeen olisi yhdentekevää oliko panttivankina kenraali vai mattokauppias. Sotilaat rynnisivät laumana meidän kimppuumme, eikä siitä nujakasta selviäisi ruhjeitta edes Erkki-karhu.

Kiiruhdin maastoautorivistön luo etsimään bensakanisteria. Asuntoauto piti saada tankattua ennen lähtöä tai meillä olisi edessä maailman lyhin pakomatka.

Samassa huomasin parakin takaa pilkistävän putkenpään, joka toi mieleen haikeita muistoja varusmiesajalta.

Hiippailin lähemmäs ja löysin neuvostoliittolaisen panssarivaunun, joka oli peräisin 1960-luvulta. Ilmeisesti Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen Libyan armeija oli joutunut kaivamaan ikivanhat sotakoneet esille. Muuta syytä en keksinyt miksi kyseinen tuomionpäivänkone seisoi miehistöparakin takana puunattuna ja lähtövalmiina.

Vanhasta tottumuksesta kiipesin vaunun sisälle ja väänsin virta-avaimesta. Kyseinen panssarivaunumalli sai aikoinaan paljon kritiikkiä koska sen kojelautaan integroitiin Ladan virtalukko. Neuvostosotilaiden kritiikki oli ymmärrettävää, mutta niin oli myös puolustusministeriön perustelut. Jos tankki olisi käynnistynyt pelkästä napista, sotakoneet olisi varastettu alta aikayksikön ja vaihdettu länsimaisiin sukkahousuihin.

panssarivaunun vaihteisto
Panssarivaunun vaihteisto oli insinööritaidon mestarinäyte.

Moottori mylvähti käyntiin, jonka jälkeen minä sammutin sen ja tarkistin, että löpöä ja nesteitä oli riittävästi. Sitten kääntelin vivut ja hanat oikeisiin asentoihin ja höräytin moottorin kunnolla käymään. Kohta Heikki tunki päänsä luukusta ja kehui minua neroksi.

Mirri ei olisi halunnut kyytiin. Kissalta ei kysytty vaan vaimo raahasi sen väkisin luukusta sisään. Erkki-karhu osoittautui toisella tapaa hankalaksi. Lantion kohdalta se oli niin pullea, ettei se mitenkään sopinut luukusta sisään. Minä ojensin sille kypärän ja käskin pitää kiinni kaksin tassuin. Karhu kiinnitti kypärän nyörit ja otti mukavan asennon.

Siinä vaiheessa kun lähdimme huristelemaan aavikon poikki, rajapuomille ilmestyi kaksi maastoautoa. Karkumatkamme alkoi juuri oikealla hetkellä. Siinä tilanteessa ei voinut muuta kuin rukoilla, että sotilailla olisi parempaa tekemistä kuin jahdata eksyneitä turisteja. Mitä se voisi olla? Sitä sopii miettiä.

The Tripoli Post

Hollywoodilaiselta tuotantoyhtiöltä, joka kuvaa Libyassa säveltäjä Jean Sibeliuksesta kertovaa toimintaelokuvaa, varastettiin eilen arvokas panssarivaunu. Ohjaaja Renny Harlinin mukaan ulkomaalaistaustaiset ryöstäjät pakottivat elokuvan satapäisen avustajakaartin luopumaan paukkupatruunoilla varustetuista aseistaan ja käymään hiekalle makaamaan.

Juuri kun Harlin itse saapui paikalle, ryöstäjät katosivat aavikolle kuvauksia varten Venäjältä tuodulla panssarivaunulla. Alustavissa tutkimuksissa Libyan viranomaiset ovat saaneet selville, että kyseessä on mitä ilmeisimmin brittiläisistä jalkapallohuligaaneista koostuva seurue.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s