Elämän tarkoitus

Jopa Etelä-Amerikan viidakoissa eristäytyneinä elävät alkuasukasheimot tietävät, että maailman tylsin tieosuus sijaitsee Haminan ja Kouvolan välillä. Jos pohjoisafrikkalainen aavikko täyttäisi valtatien kriteerit, se saattaisi viedä Kymenlaaksolta häpeällisen maineen.

Koska aavikko luokitellaan tien sijasta hiekkalaatikoksi, fiktio ei muutu faktaksi vaikka minä kuinka rukoilisin. Jos on tuskallista saapua Kouvolaan, on myös tuskallista lasketella neuvostoliittolaisella panssarivaunulla tuhansia kilometrejä hiekkadyyniltä toiselle.

Isän neuvot

Meillä ei ollut edelleenkään tarkkaa päämäärää, oli vain pieniä tiedonjyväsiä, joiden turvin hurluttelimme eteenpäin. Tunisiaan ei periaatteesta palattu. Kun on kerran matkaan lähdetty, sitä on turha tuijotella samoja maisemia moneen kertaan.

Las Palmas tuntui jo huonolta vitsiltä, joten Algerian suuntaan oli turha ajella. Etelässä sijaitsi puolestaan Niger. Sinne minä en halunnut, koska matkustellessa minä pidän aina mielessä edesmenneen isäni neuvon.

merimaisema
Meri opastaa aina kummasti kotiin.

Isä oli sitä mieltä, että kun lähtee maailmalle, kannattaa pitää meri aina näköetäisyydellä. Merta pitkin pääsee nimittäin aina kotiin on taskussa kartta tai ei.

Myös ruokaa pystyy saalistamaan kunhan paidankauluksesta löytyy hakaneula ja povesta hieman siimaa. Samoin on peseytymisen kanssa. Matkatessa tulee aina hiki, ja mikäs sen mukavampi kuin polskutella haikalojen ja ilta-auringon kanssa luonnon muovaamassa kylpyammeessa.

Uusi olympialaji

Panssarivaunun matkamittari oli rikki, ja tunnetusti autiomaasta puuttuvat opastekyltit ja raja-aidat. Oli siis vaikea päätellä, että missä päin hiekkalaatikkoa me matkasimme. Vaimo oli kuitenkin sitä mieltä, että kun ajaisimme tarpeeksi itään, törmäsimme pyramideihin tai Punaisenmeren rannalla örveltäviin suomalaisturisteihin.

kasa mitaleja
Örveltämisen voittaja saa mustan mitalin.

Heikki tuumaili, että sitten kun örveltämisestä tulisi olympialaji, Suomi alkaisi kahmia mitaleita sylitolkulla. Minä pohdiskelin, että kuuluiko örveltäminen kesälajeihin vai pitäisikö kuninkuuslajissa kisailla talvisin dopinghiihdon jälkeen.

Vaikka ulkona on kolmisenkymmentä asetetta lämmintä tai enemmänkin, neuvostoliittolaisen tankin  sisällä ei tule kuuma. Panssarivaunun ilmastointi toimii esimerkillisellä tavalla. Järjestelmä on melkein yhtä hieno kuin uusissa E-sarjan Mersuissa. Penkin alle on sijoitettu kaksi pakastinta, joista on ruuvattu ovet irti.

Ihme juttu, ettei kyseistä systeemiä hyödynnetä länsimaissa muualla kuin Puolassa. Pelkästään Suomessa miljoonia kotitalouksia huijataan ostamaan kalliita ilmalämpöpumppuja. Vanhasta pakastimesta saa yhtä energiatehokkaan viilentimen, eikä ulkoseinään tarvitse edes ripustaa sitä ydinreaktorilta näyttävää peltihökötystä.

Tähdet kuin tennispalloja

Onneksi autiomaa on kehittynyt Arabian Lawrencen ajoista. Ennen vanhaan keitailla oli tarjolla vain aavikkorosvoja, palmunlehtiä, vettä ja taateleita. Ne keitaat, jotka osuivat meidän reitillemme, olivat lähinnä ABC-ketjun valtaamia.

kaksi kameliaPanssarivaunun tankkaaminen onnistui hienosti, vaikka minua harmitti, että S-kortti oli jäänyt kotiin.  En minä niitä pirun bonuksia olisi kaivannut, mutta korttia vilauttamalla olisi saanut ilmaiseksi pussillisen grillihiiliä. Autiomaassa ei liiemmin koivuja kasva, joten grillihiilet ovat kuumaa kamaa.

Hiekkameri ei ole missään määrin yllätyksellinen. Dyynin harjaa seuraa viettävä rinne, joka johtaa montun pohjalle, mistä noustaan uutta rinnettä seuraavan dyynin huipulle. Kun tätä aaltoliikettä on jatkunut päiväkausia, sitä rupeaa näkemään näkyjä. Minun oli pakko kouluttaa myös vaimo ajamaan panssarivaunua, muuten olisin tullut hulluksi ahtaassa teräslaatikossa.

Silloin kun minulla oli lepovuoro, istuskelin tykkitornin päällä Erkki-karhun seurassa ja yritin opetella karhujen kieltä. Kyseessä on äärimmäisen vaikea kieli, melkein yhtä vaikea kuin Kongossa majailevan Songye-heimon kieli, joka muistuttaa savolaisen maanviljelijän jutustelua.

Onneksi Erkki-karhu on pitkäpinnainen ja hyvä opettaja. Neljäntenä yönä kun minä istuin tykkitornin päällä ihailemassa tennispallon kokoisia tähtiä, Erkki-karhu murahti kolmesti ja murmutti hetken matalalla kurkkuäänellä. Minä murahdin vastaukseksi neljä kertaa ja karjaisin kahdesti päälle. Näin heti karhun ilmeestä, että vastaus oli tyydyttävä.

Karhun kysymys kuului, että mikä on elämän tarkoitus. Minä vastasin, että eläminen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s