Jäämies Ötzin salakapakka

Kaarle Kustaan faksaamat koordinaatit johdattivat meidät pienelle siviililentokentälle keskelle ei mitään. Todellisuudessa Egyptissä ei tunneta sanaa siviili. Kaikki kuuluu armeijalle – jos ei suoraan niin välillisesti. Libyassa tekemämme panssarivaunuvarkaus oli päätynyt myös Egyptin pääuutislähetykseen, joten sotilaat osasivat olla ampumatta. Egyptiläiset ovat aina mukavia niitä kohtaan, jotka kujeilevat libyalaisille.

Kaarle Kustaan viestistä hölmöläisenkin olisi pitänyt tajuta, ettei lentokoneeseen passaa tunkea ylimääräistä väkeä. Erkki-karhua ei vain luokitella väeksi. Se on sosiaalinen puolivillieläin, eikä tykkää jäädä paitsi vuosisadan juhlista.

Sopuisat lentojärjestelyt

ruotsalainen lentokone
Myös ruotsalaisella ruohonleikkurilla voi yrittää lentää.

Minä ahtauduin vaimon kanssa sylikkäin yhteen kolmesta lentokoneesta. Heikki sai Mirrin kaverikseen ja Erkki-karhu kiipesi kolmanteen. Pilotti kaivoi esille lentokoneen ohjekirjan, joka oli muuten identtinen kopio Saab 95:n manuaalista.

Lentäjä selitti Erkki-karhulle, että kiitoradalla seisovat koneet olivat Saabin varhaistuotantoa. Jas Gripeneistä poiketen ne oli suunniteltu kevyeen sotimiseen eikä raskaisiin ilmahyökkäyksiin. Nyt ei oltu hyökkäämässä mihinkään, mutta karhu edusti kaikin puolin raskasta kalustoa.

Lentäjä jatkoi esitelmöimällä, että lentäessä piti noudattaa tarkkoja ohjeita, jotta fysiikan lainalaisuudet täyttyivät. Muussa tapauksessa kone tippui taivaalta yhtä varmasti kuin Isaac Newtonin teilannut punaposkinen omena.

Perheellinen lentäjä kiipesi Heikin koneeseen ja Heikin konetta isännöinyt poikamies kipusi köyttämään karhun päähän kypärää. Tai itse asiassa kypärä jäi puolittain vasemmalle korvalle roikkumaan. Patentti sai sai kelvata koska kukaan uskonut, että kypärällä olisi suuremmin vaikutusta lennon onnistumiseen.

Belgiaan ei laskeuduta oluelle.

Lentelimme kohti Skandinaviaa vapaassa muodostelmassa vähän niin kuin pululaivue tai kärpäslätkää pakeneva hyttysparvi. Aina välillä Erkki-karhun kone sujahti meidän ohitsemme laivueen ensimmäiseksi. En ole koskaan nähnyt niin onnellista ja samalla hämmentynyttä karhua. Suurimman osan ajasta sillä oli kuono kiinni lentokoneen akryylikuupassa ja se yritti kurkkia näkyikö alapuolella hyviä luolia tai syötävän näköisiä kauppakeskuksia.

ohjus
Erkki-karhu päästi hurjan paukun!

Muun ajan karhu tutkiskeli nappuloita ja onnistui Alppien yläpuolella laukaisemaan ohjuksen. Onneksi mitään vahinkoa ei sattunut. Ohjus räjäytti vuorenrinteen kappaleiksi ja paljasti tutkijoille, että kuuluisa jäämies Ötzi oli pari tuhatta vuotta sitten pitänyt kallioluolassa salakapakkaa sekä mammuttibordellia.

Heikki olisi halunnut laskeutua Belgiaan oluelle. Minä en halunnut, koska sylissäni istuva vaimo niin ilmoitti. Mirri ei kommentoinut kysymykseen muuta kuin tökkäämällä kyntensä lentäjän niskaan. Erkki-karhulta ei kysytty vaan jatkettiin ilman kusitaukoja Tukholmaan.

Vihdoinkin Tukholmassa

Arlandan kentällä meitä oli vastassa pari limusiinia ja lauma Kolmårdenin väkeä. Erkki-karhu oli reissuillaan tottunut käsittelemään heikkohermoisia marjanpoimijoita. Karhu nappasi nukutusaseet eläintarhan henkilökunnalta ja lukitsi porukan häkkiin. Sitten se ahtautui etummaiseen limusiiniin ja mörähti kovaan ääneen, että nyt vauhdilla juhlapaikalle.

prinssi Jean Baptiste Bernadotte
Kuvassa on Kaarle Kustaa. Tunnistamista hämää vyötärölle kääritty suihkuverho sekä kädessä roikkuva pamppu.

Kaarle Kustaa oli iloinen nähdessään meidät. Silvia oli jo sen verran tuiterissa, että luuli Erkki-karhua Venäjän suurlähettilääksi. Onneksi karhulla on pitkä pinna, eikä se ollut millänsäkään vaikka Silvia tirvaisi sitä käsilaukulla päähän.

Kun viimein pääsimme tanssilattialle, oli jo sen verran myöhä, että suurin osa häävieraista oli häipynyt nukkumaan. Carl Philip ja hänen ihana puolisonsa olivat kuitenkin vielä läsnä. Me toivotimme yhdestä suusta avioparille onnellista yhteiseloa.

Lupasin kotiin päästyäni nikkaroida avioparille hienon sangon, jonka Kaarle Kustaa lupasi seuraavalla Suomen reissullaan käydä hakemassa. Kaarle Kustaa käy melkein kerta kuukauteen meidän kylällä kahvilla. Presidentti Niinistö saisi myös käydä useammin kylässä – olisi Kaarle Kustaalla arvoistansa seuraa.

Tanssimme koko yön ja seuraavana aamun. Tavallisista juhlista poiketen Silvia noudatti hääetikettiä eikä ruvennut laulamaan karaokea. Kaarle Kustaa sen sijaan lurautti ilmoille Irvinin ”Rentun ruusun”. Kappale kuulosti ruotsiksi yllättävän miehekkäältä. Ehkä ilmiötä oli edesauttamassa Erkki-karhu, joka mörisi kertosäettä kuninkaan kainalossa.

Joskus aamupäivällä kömysimme väsyneitä limusiinien kyytiin. Grand Hôtelin portieeri ei olisi halunnut päästää meitä lähellekään hotellia, mutta kuninkaan turvamiehet hoitivat selvittelyn.

Kyllä oli mukava köllähtää pitkästä aikaa silkkilakanoiden väliin. Pikkaisen minun untani häiritsi, että erehdyin väärään huoneeseen. Toisaalta kuorsaa se minunkin vaimoni, eikä Erkki-karhun vieressä niin paha ollut nukkua, vaikka se haisi voimakkaasti venäläiselle kaviaarille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s