Gotlannin pelastajat

Kello oli ties mitä kun istuskelin laivan messissä ja lueskelin tietokoneen ruudulta Iltalehteä. Minulla on ollut aina sellainen tapa, että artikkelien kohdalla piirrän otsikon viereen timpurinkynällä plus- tai miinusmerkin riippuen jutun luonteesta. Tuo kivikaudelta periytynyt luokittelujärjestelmä helpottaa arkeologien työtä kun he vuosituhansien päästä rupeavat hahmottamaan, että mikä menneessä maailmassa oli vialla.

Koska kannettavien tietokoneiden näytöt ovat laadultaan huomattavasti heikompia kuin sanomalehtipaperi, minun piti raapustaa miinusmerkkejä puukolla. Koko homma meni ihan persuuksilleen kun minä painoin näppäimistön nuolinappia ja aiemmin tissimissin kohdalle raaputtamani miinusmerkki asettui ruotsalaisen ex-komentajan kommentin päälle.

romu tietokoneita
Meidän kylän kirpputorilta löytyy tietokone joka hemmolle ja papparaiselle.

Uutinen siitä, että Venäjä valtaisi Gotlannin kuudessa tunnissa on huono juttu, mutta artikkeli itsessään kaipasi lihavoitua plusmerkkiä. Raaputin puukolla niin kauan, että kuului suhahdus ja sitten tietokone meni pimeäksi.

En voi käsittää miksi ihmiset ostavat aasialaisia tietokoneita. Kuukausi sitten meidän kylän kirpputorilla oli myynnissä Nokian valmistama MikroMikko vuodelta 1985 ja täytyy sanoa, että kyllä ennen vanhaan tietokoneet olivat paljon laadukkaampia.

MikroMikko maksoi viisitoista euroa, enkä minä sitä raaskinut ostaa vaikka hintaan sisältyi uudenkarhea mustavalkoinen putkinäyttö. Kylän pankinjohtaja sen osti ja kuulemma hyvin on pelannut.

Linnoitustyömaa

Palatakseni siihen Iltalehden artikkeliin, minua rupesi mietityttämään, että gotlantilaiset tarvitsevat varmasti apua saaren linnoittamisessa. Minä olen vuosikymmenten myötä nikkaroinut sankoja monille sotapäälliköille. Olen jutellut syvällisiä miesten kanssa ja tunnen kaikkein pirullisimmat puolustautumisjipot sekä hyökkäysmanööverit.

Meillä on muutenkin kyydissä asiantunteva raati. Kaverini Heikki on vuosikaudet asunut veneen alla tietää hyvin miten maastossa pärjää vuoden läpeensä jos tilanne menee siihen, että gotlantilaisten pitää kytätä rantakaislikossa täydessä räntäsateessa, että milloin venäläiset vaivautuvat paikalle.

kärpänen lehdellä
Terve Gotlanti!

Minun vaimoni osaa valmistaa maittavaa ruokaa yksinkertaisista raaka-aineista, joten pattitilanteessa hänen vinkkinsä ovat varmasti äärimmäisen tarpeellisia. Huono ruoka on nimittäin ensimmäinen asia joka laskee sotajoukkojen moraalia. Toinen asia on tietysti se, että sattuu asumaan kärpäsen kokoisella saarella, jonne on tulossa muutama miljoona venäläistä.

Erkki-karhu voi puolestaan opastaa gotlantilaisia lähitaistelussa ja luonnon antimien hyödyntämisessä.

Yleisen käsityksen mukaan Ruotsin saaristossa kuten myös Ahvenanmaalla harrastetaan pääasiassa kalansyöntiä ja juopottelua. Sotatilanteessa sellainen peli ei tule kysymykseen.

Alkoholia pitää osata käyttää kohtuudella, ja juuri Erkki-karhu on näennäisen absolutismin asiantuntija. Salaisuus piilee käyneissä pihlajanmarjoissa, joita voi huoletta napostella sotimisen ohessa. Kyseinen metodi ei periaatteessa johda känniin, vaan herkistää aisteja ja saa kaikki neliraajaiset otukset tekemään sankarillisia tekoja.

Juttutuokio kapteenin kanssa

kilpikonna
Siinä ei ole pilkettä vaan ikivanhaa viisautta.

Juuri sankarillisuus oli teema, joka pyöri mielessäni, kun hiippailin komentosillalle ja ehdotin kapteeni Goodille, että suuntaisimme Gotlantiin. Kapteeni Good oli seilannut kahdeksalla merellä jos Laatokka ja Araljärvi laskettiin mukaan.

Kapteeni kertoi matkoillaan vierailleensa lukemattomilla saarilla, joiden vihamieliset alkuasukkaat olivat syöneet miehistön jäseniä ja joskus kokonaisia miehiä. Hän näki painajaisia noista saarista, eikä ollut halukas ankkuroimaan Bangor Staria lähellekään Gotlantia.

Richard Rameson ja köysistä vapautettu Irlannin turveyhdistyksen asiamies ilmestyivät myös komentosillalle. Minä näin heti kuinka Richard Ramesonin silmät loistivat kummallista valoa. Niistä kajasti ikivanha palo, jonka juuret olivat syvällä irlantilaisten sydämissä. Sorrettu kansa tunsi syvää yhteenkuuluvuuden tunnetta toista sorrettua kansaa kohtaan. Gotlanti ei ole käytännössä kansa, eikä edes sorrettu vähemmistö, mutta sellaiseksi se muuttuu jos Venäjä toteuttaa Putinin hulluudet.

Kapteeni Good punnitsi pitkään kuulemaansa ja ilmoitti sitten juhlallisen vakavana, että aluksen keula suunnattaisiin kohti Gotlantia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s