Kreikan ainoa toivo

Kapteeni Good muisti Tukholmassa näkemänsä sukellusveneen periskoopin ja käski nostaa ankkurin. Miehellä oli sellainen kutina, että albatrossien levittämä epäonni on pientä venäläisten sukellusveneiden rinnalla.

Nuorempana minä seilailin paljonkin merillä toimitellessani sankoja ympäri maailmaa. Silloin minulle tulivat tutuiksi rahtilaivat, purjeveneet, luksusjahdit ja bambulautat. En vain muista koskaan joutuneeni tekemisiin villin albatrossin kanssa.

Tunisiassa Erkki-karhun kanssa painiskellut albatrossi oli sirkuslainen, eikä sitä voinut luokitella villiksi. Epäonnea sekin lintu oli kuulemma reissuillaan tuottanut, mutta jutut ovat aina juttuja ja niillä on tapana paisua. Minun oli aivan pakko kysyä kapteeni Goodilta, että seurasiko albatrossin vahingoittamisesta oikeasti epäonnea?

Albatrossin metkut

albatrossi
Pitäisiköhän käydä parturissa?

Kapteeni Good huokaili, eikä olisi halunnut puhua aiheesta. Minä en kuitenkaan antanut periksi vaan seurasin miestä komentosillalle. Napsaistuaan BMW:n autonavigaattorin päälle hän rupesi kertomaan eräästä viime lokakuun säkkipimeästä yöstä, jolloin Bangor Star oli ollut ankkurissa Bremerhavenissa.

Tuona  yönä kapteeni Good oli hiippaillut puolinukuksissa aluksen kannelle tyhjentämään rakkoaan. Yllättäen hän oli joutunut murtovarkaan yllättämäksi. Pyjamaan sonnustautunut merikarhu oli yrittänyt suojella omaisuuttaan nyrkein ja puremalla.

Aamun valjettua oli käynyt ilmi, että murtovaras oli ollut pelkkä rottia saalistava albatrossi. Monille albatrosseille on käynyt sillä tavalla, että kaloihin kertynyt elohopea on ruvennut aiheuttamaan allergioita. Siitä syystä albatrossien on pitänyt ruveta metsästämään jyrsijöitä ja varastelemaan apteekeista kortisonivoidetta.

Lintu oli ihme kyllä selvinnyt nujakasta hengissä. Sen höyhenpeitteestä oli irronnut näkkileivän kokoisia alueita. Molemmissa siivissä oli ollut verestäviä hampaanjälkiä ja kaulassa sormenpainaumia.

Levättyään kaksi viikkoa kapteenin hytissä kanakeittoa nautiskellen lintu oli viimein tallustellut kannelle. Se oli rääkynyt miehistölle solvauksia, purrut kapteeni Goodia sormesta ja esittänyt kannella jonkinmoisen manaustanssin.

piirrospommiTunti siitä kun lintu oli häipynyt, Saksan poliisi oli rynnäköinyt Bangor Starille. Kapteenin ja miehistön oli pitänyt virua sellissä viikkokausia sillä aikaa kun laboratorio oli tutkinut aluksen ruumassa lojuvaa turvekasaa. Oli vaadittu perusteelliset tutkimukset ennen kuin viranomaiset olivat uskoneet, että turve oli turvetta eikä kolumbialaista oopiumia.

Tuon tarinan kuultuani minunkin oli pakko uskoa, että albatrosseilla täytyy olla jonkinmoinen yliluonnollinen kyky aiheuttaa epäonnea. Toisaalta täytyy tunnustaa, että onni ja epäonni kulkevat usein käsi kädessä.

Viranomaiset olivat nimittäin löytäneet turvekasasta IRA:n hukkaaman autopommin. Puulaatikkoon pakattu dynamiittiviritys oli ilmeisesti tippunut jonkin auton pohjasta joskus 1980-luvulla ja kierinyt tienpientareelle. Siellä se oli lojunut vuosikymmeniä kunnes seutukunnan ainoa kaivinkone oli tullut paikalle ja ruvennut mättämään turvetta kuorma-auton lavalle.

Kun dynamiittipötkylät kastuvat, nitroglyseriini rupeaa tihkumaan ulos ja pienikin täräys aiheuttaa räjähdyksen. Elleivät viranomaiset olisi penkoneet turvekasaa, dynamiitit olisivat todennäköisesti räjähtäneet ruumaa tyhjennettäessä ja siihen olisi päättynyt Bangor Starin tarina.

Kuninkaanlinnan karaokehuone

Yllättäen radiopuhelimesta rupesi kuulumaan eläimellistä musiikkia. Hetken päästä The Rolling Stones vaikeni ja Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan möreä ääni kantautui läpi komentosillan.

rock star
Kaarle Kustaa – vanha rokkistara.

Kaarle Kustaa kertoi istuskelleensa kuninkaanlinnan karaokehuoneessa, kun Kreikan presidentti Prokopis Pavlopoulos oli soittanut ja pyytänyt apua maan talouden pelastamisessa.

Kaarle Kustaa oli kieltäytynyt postittamasta luottokorttiaan kreikkalaisten höylättäväksi, mutta oli sen sijaan luvannut lähettää Ateenaan lentokoneellisen Ruotsin arvostetuimpia taloustieteilijöitä.

Nyt Kaarle Kustaa pelkäsi, että rahattomat ravintoloitsijat syöttäisivät taloustieteilijöille härskiintyneitä ranskanperunoita ja kyseinen valtuuskunta lamaantuisi konkurssiin menneeseen hotelliin potemaan vatsatautia.

Kaarle Kustaan ei tarvinnut selvitellä enempää jutun taustoja. Vähemmästäkin olisin tajunnut, että Kreikassa tarvittiin nyt Sankomiehen apua. Jos Kreikka ajautuisi konkurssiin, EU:n muurit sortuisivat ja sekasorto valtaisi tuon mantereen kokoisen kompostin, johon myös minun rakas kotimaani oli ängetty.

Kaarle Kustaa lupasi lähettää hyvin varustellun lentokoneen Visbyn lentoasemalle. Minä vilkaisin kysyvästi kapteeni Goodia, joka näytti peukaloa. Mies arveli onnistuvansa kipparoimaan laivan suhteellisen kivuttomasti kuudenkymmenen merimailin matkan Gotlantiin. Hän napsaisi BMW:n autonavigaattorin pois päältä ja rupesi etsimään kompassin ohjekirjaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s