Kreikkalaiset valtaavat Brysselin

Unkarin yläpuolella lentäjä ilmoitti saaneensa huonoja uutisia. Ruotsalaiset taloustieteilijät olivat laskeutuneet Ateenaan, mutta tullimuodollisuuksien jälkeen porukka oli puettu Kreikan valtiovarainministerin määräyksestä valkoisiin kaapuihin ja kuskattu uimarannalle myymään jäätelöä.

jäätelötuutti
Kuitataanko velat?

Lentäjä oli varma, että me kokisimme saman kohtalon. Valtiovarainministerillä ja presidentillä tuntui olevan erilaiset näkemykset siitä miten Kreikka saataisiin jaloilleen.

Jäätelön myyminen viidensadan prosentin katteella on kieltämättä tuottoisampaa kuin osakekeinottelu, mutta on siinä myymistä ja lipomista, ennen kuin valtion rahakirstuun on saatu miljardien eurojen edestä pelimerkkejä.

Kapteeni ehdotti, että laskeutuisimme Zakynthosin saarelle, jonka spartalaiset kivenhakkaajat olivat aikoinaan irrottaneet mannerlaatasta ja kuskanneet orjakaleereilla parinkymmenen kilometrin päähän rannasta.

Ajatus kuulosti loistavalta. Saarelta käsin voisimme ottaa yhteyttä presidentti Pavlopoulosiin ja alkaa suunnitella käytännön yksityiskohtia Kreikan pelastamiseksi. Historiallisesta näkökulmasta Zakynthos on muutenkin täydellinen paikka harrastaa sissitoimintaa. Kreikan vapaussodan aikaan 1820-luvulla Iso-Britannia hallinnoi saarta ja järjesti sieltä käsin aseita ottomaaneja vastaan taisteleville kreikkalaisille.

Saari näkyvissä

paljon tynnyreitä
Jano siinä tulee kun noita kanniskelee.

Koneen laskeuduttua näimme ensimmäiseksi juopuneita brittejä, jotka kanniskelivat ruutitynnyreiltä näyttäviä olutsammioita. Näky oli ollut varmasti samanlainen 200 vuotta sitten.

Jopa venäläiset olivat läsnä. Tällä kertaa he eivät olleet saapuneet vapauttamaan uskonveljiään, mutta haaveilivat varmasti samoista asioista kuin silloin aikoinaan.

Tuo haave oli yhtä kuin ikuinen Konstantinopoli. Turkin pääkaupunki oli vaihtanut nimensä Istanbuliksi, mutta sen merkitys Venäjän Mustanmeren laivastolle oli yhtä suuri kuin tsaarien aikaan.

Lyhyestä varoitusajasta huolimatta lentäjä oli onnistunut järjestämään meille bussin. Kuljettaja oli leppoisa mies, joka ei pelästynyt vaikka kahden suomalaisen miehen lisäksi kyytiin nousi kolmesataakiloinen karhu.

Maisemia nälkään

Minä olen matkustanut usein bussilla, samoin Heikki, mutta Erkki-karhulle tämä oli ensimmäinen kerta. Karhu oli ehtinyt liihotella pilvien tasalla useita kertoja, joten minä luulin, ettei se olisi bussimatkasta millänsäkään.

Mitä vielä! Jalkatilaa busseissa on riittävästi vain maahisille, joten karhu repi irti kaksi penkkiriviä ja istahti sitten jännittyneenä penkille tuijottamaan kadunvarressa jököttäviä ravintoloita.

herkullinen naudanpihvi
Pihvin paras kaveri on toinen pihvi.

Kyllä minunkin olisi tehnyt mieli kunnon pihviä, mutta se on sillä tavalla, ettei suomalainen mies kehtaa vongata ruokaa silloin kun pitää pelastaa sivilisaatio konkurssin partaalta.

Heikki ei suuremmin välittänyt ruuasta tai maisemista. Hän oli ostanut lentokentältä pullon punaviiniä ja yritti avata sitä kynsisaksilla. Kuljettajalta olisi varmasti löytynyt housuntaskusta korkkiruuvi, mutta eihän suomalainen mies pyydä apua ellei ole henki lähdössä ja harvemmin silloinkaan.

Erkki-karhu sai Heikin mutinoista tarpeekseen. Se nappasi pullon miehen kädestä, puraisi pullonkaulan poikki, sylkäisi lasinpalat lattialle ja hörppäsi pullon tyhjäksi yhdellä huikalla. Karhun käytös oli törkeää ja minun oli pakko pitää sille puhuttelu. Se kuunteli minua nolostuneena, raapi takatassullaan lattiaa ja luimisteli korviaan.

Bussikuski pysäytti kodikkaan näköisen kalaravintolan eteen. Minä kävin pyytämässä jakoavaimen ja lätkäisin sen Erkki-karhun käpälään. Hölmistynyt karhu jäi istuimen ruuvi suupielessä möllöttämään keskikäytävälle. Sen maha murisi kuin lähestyvä ukkonen ja minä olin varma, että kohta se jolkottaisi meidän perässä ravintolan ovesta sisään.

Salaisuus

Saatuamme kalalautaset eteemme bussikuski päätti kertoa salaisuuden liittyen tulevaan kansanäänestykseen. Koko maailma oli siinä uskossa, että kreikkalaiset äänestäisivät sunnuntaina maan lainaehdoista, vaikka todellisuudessa he aikoivat äänestää siitä, että pitäisikö kaikkien kävelemään kykenevien kreikkalaisten lähteä Brysseliin.

osta KreikkaVapaa liikkuvuus on Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaisten perusoikeus, joten kenelläkään ei voi olla mitään vastaansanomista jos miljoonat kreikkalaiset päättävät suunnata ostosmatkalle Brysseliin.

Pääministeri Tsiprasin suunnitelma oli kieltämättä nerokas. Kreikkalaisten väenpaljous lamaannuttaisi koko Belgian ja samalla EU:n hallintokoneiston ytimen. Muutamassa kuukaudessa sopuisa shoppailureissu saisi Euroopan mahtivaltiot tajuamaan, että kreikkalaisia on turha määräillä.

Eurooppalaiset unohtavat usein, että kreikkalaiset loivat sivistyksen. Ja luomalla sivistyksen he loivat tavallaan myös kaikki muut.

Muilla en tarkoita suomalaisia, sillä suomalaiset eivät ole sivistyneitä. Suomalaiset ovat maanläheisiä möllöttäjiä, eli juuri niitä, joita muu maailma ja Kreikka kadehtii.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s