Maakuopan ainoa faarao

Silloin kun joku alkaa puhua aarteenetsinnästä, suomalainen kiiruhtaa olohuoneeseen ja alkaa nostella sohvatyynyjä. Reaktio ei ole missään määrin kummallinen, sillä Suomi on  siitä tylsä maa, että arvokkaimmat aarteet sijaitsevat todellakin sohvien kätköissä.

Muistan itsekin monta kertaa polkupyöräilleeni kyläkaupan yläkerrassa asuneen numismaatikon luo. Joka kerta mies tutkiskeli yhtä haltioituneena 1970-luvulta peräisin olevia markkojani ja totesi ne vähintään markan arvoisiksi.

Koneellinen kultaa
Kullan kerääminen on mukava harrastus.

Meidän kylällä on aina riittänyt aarteita, enkä nyt tarkoita pelkästään omaa vaimoani. Suon pohjassa makaa saksalainen lentokone, josta meidän suku on onkinut kultaa sodan päättymisen jälkeen kilotolkulla.

Lisäksi voisin mainita keskellä Reposen perunapeltoa jököttävän graniittisen hautamonumentin, jonka alla makaa liuta Suomen kuninkaallisia ja tonnikaupalla kultaa.

Maailmalla aarteenetsintä on hyvinkin tuottoisaa puuhaa ja sitä varten on perustettu ihan laillisia yrityksiä. Nuo yritykset joutuvat painiskelemaan eri maiden lainsäädäntöjen kanssa ja tekemään valtioiden kanssa mitä ihmeellisimpiä sopimuksia saadakseen etsinnöilleen siunauksen.

Muutaman miljardin jemma

Nelisen vuotta sitten Intiassa sijaitsevasta Sree Padmanabhaswamyn hindutemppelistä löytyi neljäntoista miljardin euron edestä jalokiviä ja kultaa. Aarteet oli sullottu useisiin kammioihin, joista kaikkia ei ole edes vielä saatu auki. Tai on kai ne jo tähän päivään mennessä avattu, mutta avaajilla oli varmasti sen verran kova kiire Bahamalle, että unohtivat ilmoittaa löydöistään maailmalle.

ruosteinen laiva rantahiekalla
Ihan selvä aarrelaiva.

Kaikkein merkittävimmän osa-alueen aarrejahdissa muodostavat uponneet laivat. Täytyy sanoa, että kyllä laivan keksiminen on helpottanut ihmiskunnan elämää. Toisaalta, on sille hintaakin tullut.

Montakohan viljakaleeria, viinitroolaria ja vissyrahtilaivaa makaa merien pohjamudissa? Varmasti miljoonia jos lasketaan mukaan amerikkalaiset hampurilaisristeilijät ja virolaiset pirtuhöyrylotjat.

Irlannin edustalta löytyi toisen maailmansodan aikainen rahtilaiva, jonka ruumassa lojui pari laatikkoa teetä ja kaksisataa tonnia hopeaa.

Alus lepäsi viiden kilometrin syvyydessä, mutta kummasti sitä ihminen keksii keinon mennä vaikka helvettiin saadakseen muutaman kymppitonnin arvosta hopeaa. Luulisi, että kaksisataa tonnia hopeaa olisi arvokkaampaakin – eipä vain ole.

Aikamoinen hintahaitari

Netistä löytyy useita suomalaisia arvometalleja ostavia firmoja, joita minun piti ihan mielenkiinnosta kokeilla. Hintahaitari oli melkoinen, mutta korkein tarjous oli yllättävän hyvä. En tiedä mitä ulkomailla hopeasta maksetaan. Suomalainen nettifirma tarjosi kahdestasadasta tonnista hopeaa melkein 15.000 euroa.

komea harmonikka
Melkoinen hintahaitari.

Tottahan se on, että hopea on vähän niin kuin köyhien platinaa, ja jos tässä nyt pitää ruveta Kreikan taloutta pelastamaan, niin kyllä minä aion suunnata voimavarani pelkästään kulta-aarteisiin.

Talvella israelilaiset löysivät Välimeren pohjasta 2000 ikivanhaa kultakolikkoa, joiden arvon sanottiin olevan mittaamaton. Se on jännä juttu, miten jotkin asiat voivat olla toisten ihmisten mielestä mittaamattomia.

Veikkaanpa, että jos israelilaiset olisivat ottaneet yhteyttä suomalaisiin netissä toimiviin arvometallifirmoihin, niin kyllä olisi kolikoille jonkinmoinen arvo löytynyt.

Tässä on juuri hyvä esimerkki suomalaisesta tietotaidosta. Silloin kun etelän miehellä menee sormi suuhun, suomalainen raapustaa ruutupaperille summan kysyy, että tehdäänkö kaupat vai juodaanko ensin?

Kullasta puhuttaessa minulta rupeaa useasti valumaan suupielistä kuolaa. Reaktio ei johdu ahneudesta vaan siitä, että vuonna 1962 satuin puraisemaan naapurin Wilhelmin juoksumitalia. Hammas siinä katkesi ja leukaluuhun jäi trauma, joka saa kuolan valumaan.

Omassa pihapiirissä kuolaamisesta ei ole suuremmin haittaa, mutta esimerkiksi syksyllä 1991 kun olin viemässä New Yorkin pormestari David Dinkinsille platinoitua kultasankoa, pilasin miehen uutukaiset Testonit, jotka olivat maksaneet kenkäkaupassa ainakin kymmenen tuhatta dollaria.

Faaraon hauta

Jokainen aarteenetsijä unelmoi löytävänsä faaraon haudan. Suomessa ei ole liiemmin faaraoita asustellut, joten hautojen etsiminen on aikamoisen turhanpäiväistä hommaa. Kyllähän niitä hölmöjä aina riittää, jotka luulevat jokaista maakellaria hautakammion suuaukoksi ja alkavat vongata lähimmältä ELY-keskukselta työvoimapoliittista avustusta.

Tutankhamonin kuolinmaski
Terveisiä maakuopasta!

Meidän kylällä kiertävän legendan mukaan Tutankhamon kävi pettuleivällä Jaatisen maakuopassa vuonna 1330 ennen nollavuotta.  Minä en siihen usko, mutta Jaatisen suvun päämies Nuppu-Perkele on kantanut jo vuosikymmenet kaulassaan kullanväristä kettinkiä, johon on narulla kiinnitetty kirjastosta varastetun Sinuhen kannesta leikattu naama.

Itse olen lähinnä keskittynyt pyramideista löytyneiden sankojen tutkimiseen. Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawass ottaa minuun yhteyttä aina välillä kun hiekkamyrskyn paljastamasta haudasta löytyy ikivanhoja sankoja, joiden hieroglyfejä egyptiläiset eivät osaa tulkita. En minäkään niistä harakanvarpaista suuremmin mitään ymmärrä, mutta hyvin ovat tulkinnat kelvanneet.

Tästä pitkänpuoleisesta alustuksesta varmasti jokainen ymmärtää, että minä aion pelastaa Kreikan ryhtymällä etsimään Heikin ja Erkki-karhun kanssa aarteita. Presidentti Pavlopoulos ei ole välttämättä ajatuksesta hirveän innoissaan, mutta en minä lähde pulloja keräämään vaikka Kreikan hallitus on suunnitellut pelastavansa sillä tavalla maan talouden.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s