Microsoftin kaamea salaisuus

Lentopalloilijat lähtivät karkuun huomattuaan Erkki-karhun. Muutama vanhempi herrasmies kompuroi pahan näköisesti, mutta ainoastaan yksi kaatui naamalleen hiekkaan, eikä onnistunut pääsemään omin voimin ylös.

Erkki-karhu luuli, että nyt oli kyseessä yksinpeli. Se nappasi hiekalla lojuvan lentopallon, heitti sen ilmaan ja huitaisi metallinpaljastimella sen verran kovaa, että pallo lensi rantabaarin tiskille. Pallo kaatoi lyhdyn ja sytytti koko pömpelin tuleen.

Kymmenen pistettä ja karhu-merkki

Karhu tuijotti hetken aikaa hämmentyneenä aikaansaannostaan ja tallusteli sitten itsevarmana tulostaulun luo. Lisättyään kymmenen pistettä se alkoi tiirailla, että mistä löytyisi uusi pallo.

Minä kiiruhdin auttamaan hiekassa kilpikonnamaisesti sätkivää miestä, joka oli pukeutunut uimahousuihin ja pikkutakkiin. Mies kiitteli avusta englanniksi ja kun minä vastasin suomeksi, miehen ilme meni jotenkin vaivautuneeksi. Kaiken lisäksi miehen  otsalle alkoi nousta hikipisaroita vaikka aurinko oli mennyt pilveen ja mereltä kävi leppoisa tuuli. Minulle tuli automaattisesti sellainen tunne, että nyt oli jokin pahasti vialla.

Mies oli viidenkymmenen. Hänellä oli vyötärönseudulla löysänpuoleinen vararengas, joka on selvä merkki siitä, että ihminen on viettänyt liian terveellistä elämää. Pakenevasta hiusrajasta päättelin,  että mies oli mietiskellyt elämänsä aikana liian monimutkaisia asioita.

Samassa huomasin miehen pikkutakin rintamuksessa kultaisen mitalin, johon oli emaloitu salaatinlehti ja sen alle teksti: Salo. Vilkaisin uudestaan miehen naamaa ja tajusin, ettei kyseessä ollut entinen formulakuski vaan Nokian-tappaja Stephen Elop.

Tappaja-Stephen

Heikki lähti raahaamaan Erkki-karhua takaisin hotellille. Samalla Elop loi vihaisia katseita heidän peräänsä. Mies oli selvästi harmistunut palloilutuokion keskeytymisestä. Hän yritti arvailla minne muut pelaajat olivat kadonneet. Minä tuumin hiljaa mielessäni, että porukka oli varmasti lähtenyt lentokentälle.

liekit ja asbestipuku
Johan karhu teki rovion!

Elop valitti olevansa laumaihminen ja pyysi minua jäämään seuraansa siksi aikaa kun palokunta olisi saanut rantabaarin sammutettua. Minä olen kohtelias ihminen myös kansantalouden tappajia kohtaan, joten istahdin aurinkotuolille ja otin vastaan kylmälaukusta ilmestyneen Muumi-limsan.

Elop katsoi haikeana omaa pulloaan. Hän alkoi kertoa viimeisestä työpäivästään Nokian toimitusjohtajana. Siitä oli kulunut pian kaksi vuotta, mutta edelleen hän muisti hyvin kuinka oli koko aamun tunkenut salaisia asiakirjoja pääkonttorin takapihalla jököttäneeseen roskatynnyriin. Syttytettyään tynnyrin palamaan hän oli lentänyt helikopterilla Saloon ja ryöstänyt kahvihuoneen molemmat limsa-automaatit.

Minä ihmettelin, että miten aikoinaan hyvinkin korkealle arvostettu yritysjohtaja saattoi olla niin tunteeton, että varasti nöyriltä kännykänkasaajilta heidän Muumijuomansa. Elop kertoi tienneensä jo kaksi vuotta sitten kun Microsoft osti Nokian matkapuhelintoiminnot, että Salon tehdas lakkautettaisiin. Hän oli itse asiassa yllättynyt siitä, tehdasta oli pidetty pystyssä näinkin kauan.

Minä haukuin Elopin ja Microsoftin niin törkeällä tavalla, että en mitenkään kehtaa toistaa sanomisiani.

Intiaanikanootti

Elop ratkesi itkemään ja paljasti olevansa pelkkä huijari. Hän ei ollut koskaan opiskellut Kanadassa Hamiltonin yliopistossa kuten kaikki luulivat. Hän ei ollut edes kanadalainen vaan kotoisin Ecuadorista. Pikkupoikana hän oli seilannut intiaanikanootilla San Diegon rantaan ja jäänyt kaupunkiin kahdenkymmenen vuoden ajaksi kauppaamaan hotdoggeja.

Sen jälkeen hän oli muutaman vuoden paistanut hampurilaisia Boston Chickenin takahuoneessa Bostonissa. Kanadaan hän oli päätynyt murtauduttuaan vohvelirekkaan, josta ei ollut onnistunut pääsemään ulos.

Hamiltonissa hän oli korjannut muutaman vuoden rikkinäisiä näppäimistöjä, kunnes oli keksinyt tulostaa kierrätyskeskuksen tietokoneella itselleen kasan työtodistuksia. Loppu olikin historiaa tai pikemminkin Nokian historiaa.

Elop valitteli olevansa osasyyllinen Nokian romahdukseen, mutta tuskin yksikään toinen ecuadorilainen laamoja paimentava intiaani olisi hoitanut hommaa yhtään sen paremmin.

Laamoja Ecuadorin vuorilla
Perinteinen korkeasuhdanteen jälkeinen lama.

Elop myös paljasti, että suomalaisten suuresti kunnioittama Jorma Ollila on Seinäjoen sijasta kotoisin Perun vuoristoseudulta, kylästä nimeltä Cusibamba. 1950-luvulla saksalaiset lähetyssaarnaajat toivat Ollilan Suomeen, missä Jorma-poika sai leikkiä Nokian kumisaappailla ja Ericssonin bakeliittipuhelimilla. Tieto oli minusta kovin hämmentävä, mutta toisaalta mihin nykymaailmassa voi enää luottaa.

Kun rantabaarista oli jäljellä enää savuava tuhkakasa, minä nappasin hiekalla lojuvan metallinpaljastimen ja sanoin Elopille lähteväni etsimään aarteita. Elop oli haltioitunut siitä, että maailmassa oli vielä ihmisiä, jotka olivat valmiita auttamaan lähimmäisiään.

Elop tuumi, että jos minä olisin yhdysvaltalainen, haalisin auttamisen sijasta kaiken arvokkaan mukaani ja kuskaisin suuren veden taakse ennen kuin Kreikka uppoaisi mereen. Minä tuumin, että Wall Streetin pukuherrat olivat sen jo tehneet ja vielä moneen kertaan.

Katselleessaan metallinpaljastinta Elop tuumi, että Kreikka ja sen saaret olivat sen verran kaiveltuja, että minä saisin etsiä aarteita monta vuotta, enkä tuskin löytäisi kuin muutaman syöpyneen kolikon. Siksi Elop ehdotti, että minun kannattaisi suunnata Etelä-Amerikkaan ja ennen kaikkea Jorma Ollilan kotiseudulle Cusibambaan, missä ikiaikaiset inkaheimot olivat viljelleet nauriita ja kultaa.

Kiitin vihjeestä ja sanoin harkitsevani sitä kunhan löytäisin jostain lasillisen suomalaista piimää. Kreikka on tunnetusti antiikin jumalten koti, ja jumalat juovat jumalaisia juomia, joista suomalainen piimä on varmasti kuuluisin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s