Jyrki Sukulan tuunaama konkurssi

Jos olette käyneet Suomen rajojen ulkopuolella, sellaisessa maassa missä ei sada kesäisin lunta ja miesten käsikarvat ovat kuin villamatto, olette varmasti törmänneet ravintoloiden sisäänheittäjiin. He ovat vähän niin kuin pietarilaisia ulosheittäjiä sillä erotuksella, että asiakas saa pitää lompakkonsa, eikä kenenkään ole tarkoitus loukkaantua.

vihreä boa
Tervetuloa puuhun.

Sisäänheittäjiä on ollut olemassa jo ihmiskunnan alkuajoista lähtien. Muistan lukeneeni jostain kalliomaalauksesta, että jopa silloin kun ihmisiä oli maapallolla ainoastaan kaksi kappaletta, heistä toinen joutui toimimaan osa-aikaisena sisäänheittäjänä. Yleensä se oli Eeva, sillä Aatami tuppasi nauttimaan käyneitä omenoita ja juuttui puun oksalle kuristajakäärmeen kanssa.

Suomessa sisäänheittäjien ammattikunta on aikamoisen kehittymätön. Tämä johtuu varmasti siitä, että suomalaiset ravintolayrittäjät ovat ihan tyytyväisiä jos asiakkaat pysyvät poissa ja ravintoloitsija saa touhuta sitä mitä rakastaa, eli kuoria vaimolleen perunoita. Tästä on poikkeuksena vekkulikokki Jyrki Sukula, joka ei osaa käyttää kuorintaveistä ja joutuu siksi notkumaan muiden kuppiloissa.

Suomen vauraimmissa kylissä kuten Savukoskella ja Tankavaarassa sisäänheittäjät ovat arkipäiväinen näky. Molemmissa kylissä oli aikoinaan useita ravintoloita, mutta Jyrki Sukula kävi tuunaamassa ne konkurssiin.

Sen jälkeen sisäänheittäjät ovat työskennelleet lähinnä Savukosken huoltoaseman tuulikaapissa ja Tankavaaran luontopolun pusikossa. Molemmissa paikoissa kävijämäärät ovat kohonneet niin massiivisiksi, että jopa luontopolun varteen on pitänyt kantaa sohvia juopuneita kullankaivajia varten.

Tämän tunteikkaan esimuistelon jälkeen ymmärrätte varmasti, että kun olin palailemassa hotellille Stephen Elopin kanssa nautiskelemani Muumi-pullollisen jälkeen, ensimmäinen vastaan osunut sisäänheittäjä lamaannutti minut täysin.

Kevytkenkäisen naisen unelma

Arvokkaasti harmaantuneen nelikymppisen miehen nimi oli Evangelos Raittinen. Voimakkaiden kasvonpiirteiden perusteella hän oli juuri sellainen mies, joka varmasti miellytti kevytkenkäisiä naisia. Onneksi suomalaiset naiset eivät ole kevytkenkäisiä. Siitä ovat pitäneet huolen suomalaiset miehet, joiden tyyli ja arvokkuus noteerataan jopa Kreikan mytologiassa Minotauruksen ja Höpöpön välissä.

Saatuani eteeni lautasellisen perinteistä kreikkalaista perinneruokaa eli jauhelihapihvin ja ranskanperunoita, Evangelos istahti vastapäätä ja pisti tupakaksi. Miestä kiinnosti kovasti tietää miksi kanniskelin metallinpaljastinta saarella missä muinaismuistojen ryöväämisestä joutui ikuisiksi ajoiksi vankityrmään.

Pakkohan minun oli paljastaa, että olin Kreikan presidentti Pavlopoulosin asialla ja aikeissa pelastaa maan konkurssilta. Evangelos imaisi tupakan loppuun ja sytytti toisen. Hän sanoi synkkänä, että kreikkalaisten oli pelastettava itse itsensä.

Kaiken pahan alku

Hän käytti vertauskuvana kylpyammetta ja kreikkalaista poliitikkoa. Kylpyammetta siksi, että vesi symboloi syntymää ja kreikkalaista poliitikkoa siksi, että ne ovat kaiken pahan alku.

kylpyamme täynnä likavettä
Kylvyn tarpeessa?

Kylpyammeen tulpan rikkouduttua vesi alkaa syöksyä viemäriin. Ammeessa makaavan poliitikon polvet jäävät veden yläpuolelle ja niitä rupeaa paleltamaan.

Ulkopuolisten on turha heitellä ammeeseen rahaa siinä toivossa, että viemäri tukkeentuisi ja poliitikon polvet peittyisivät jälleen veden alle. Viemäri nimittäin vie mennessään jokaisen setelin ja lopulta sen imaisee myös poliitikon, kylpyhuoneen ja kaikki jotka ovat samalla mantereella viemärin kanssa.

Tuo sanallinen pantomiimi nosti mieleeni Nostradamuksen ennustukset, jotka ovat yhtä tulkinnanvaraisia kuin Suomen autoverotus. Suomen lainsäädäntö on hyvin pitkälti porilaisten keksimää ja vantaalaisten puhtaaksikirjoittamaa, joten on ymmärrettävää, että pykälät ja pisteet ovat väärissä paikoissa. Kaikkihan tietävät, että myös Nostradamus oli kotoisin Porista ja harrasti sen takia hyvin epäselviä juttuja.

Datsun-Irma

Tuntui kuin ympyrä tai pikemmin soikio olisi sulkeutunut kuullessani Evangelos Raittisen naineen vuonna 1991 porilaisen kenkäkauppiaan. Tai niin Evangelos oli luullut. Opittuaan Suomen kielen ja muutaman porilaisen lauseen hän oli tajunnut naineensa länsirannikon pelätyimmän pankkiryöstäjän Irma Raittisen, joka tunnettiin myös Datsun-Irmana. Herkkänä miehenä Evangelos oli paennut takaisin Kreikkaan ja ruvennut sisäänheittäjäksi.

Datsun urheiluauto
Datsun-Irman esikuva.

Minusta on aina mukava kuulla erilaisia ihmiskohtaloita. Vastoinkäymiset ja haasteet kasvattavat ihmistä ja laittavat pääkopan raksuttamaan.

Sellaiset ihmiset, jotka ovat selvinneet konkursseista ja kuolemista ovat vahvoja kuin Suomen peruskallio.

Naisia ja lapsia tulee aina auttaa, mutta kyllä aikuinen mies saa tarpoa suolla munat rahkasammaleessa roikkuen ja vielä ilman, että kukaan tulee niitä nostelemaan – siis jalkoja.

Herra Presidentti

Soitin saman tien ravintolan puhelimella presidentti Pavlopoulosille ja ehdotin, että Evangelos Raittinen palkattaisiin Kreikan hallituksen neuvonantajaksi. Pavlopoulos kertoi olevansa huonoissa väleissä pääministeri Tsiprasin kanssa, mutta lupasi tehdä parhaansa. Kuultuani, että tällä hetkellä hallituksen neuvonantajina toimi kolmekymmentä siivoojaa, viisitoista keilapallonkiillottajaa ja kahdeksan taksikuskia ajattelin Evangelosin nimittämisen olevan pelkkä muodollisuus.

Matkalla hotelliin minuun iski helpotus. En tarkoita, että suoli olisi tehnyt kepposen, vaan kyllä minä olen sittenkin väärä ihminen pelastamaan kreikkalaiset ahdingolta. Heidän on tehtävä se itse ja sillä selvä. Jos käytännön järjestelyiden kanssa ilmenee ongelmia, ottakoot mallia Suomen historiasta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s