Osakkeet myyntiin ja heti!

Haltioitunut hiiriperhe

Minä heiluin pankkivirkailijan antaman taskulampun kanssa pimeässä pankkiholvissa ja näin tasan tarkkaan oman nenäni ja sekin näytti jotenkin kurttuiselta. Sveitsiläiset osaavat tehdä linkkuveitsiä, kelloja sekä hankalakulkuisia vuoristoja, mutta heidän lamppunsa ovat ihan surkeita.

Käsikopelolla minä löysin jykeviä hyllyjä, joille oli aseteltu kaiken muotoisia esineitä. Löytyi kuppia, sormusta, kippoa, kaulaketjua, miekkaa, kirjaa, hattua, kynttilänjalkaa, kruunua ja väittäisinpä kopeloineeni myös pääkalloa.

paprika ja partaveitsi
Sveitsiläinen veitsi?

Pääkallo sai kylmät väreet kulkemaan lävitseni. Yleensä silloin kun minua rupeaa pelottamaan, tapaan hyräillä Eero Raittisen kappaletta ”Vanha holvikirkko”. Ruotsalaiset ovat yrittäneet omia kyseisen laulun jo viimeiset 50 vuotta. Olisivat varmasti myös onnistuneet, ellei meidän kylälle olisi vuonna 1971 perustettu Irti Meidän Holvikirkosta yhdistystä.

Tällä kertaa hyräily ei helpottanut oloa, joten minun piti virittää äänihuulet laulutaajuudelle. Se on oikea nautinto lauleskella holvikirkosta vanhassa holvikellarissa. Siinä pääsee ääni oikeuksiinsa ja tulee miehekkään turvallinen olo.

Yleensä jos kotona innostun laulamaan, vaimo lukitsee minut ahtaaseen maakellariin, missä on erittäin epämiellyttävä ja kostea esiintyä. On siellä onneksi yleisöä, ettei tarvitse turhaan mölistä.

Yhden sodanaikaisen perunalaatikon alla majailee hiiriperhe, jolla on noin satakunta poikasta. Kun minä laulan, hiiret istuvat haltioituneina rivissä pottukasan päällä ja vikisevät kunnioittavasti. Olen minä niitä yrittänyt opettaa, että miten taputetaan, mutta lähinnä ne ovat keskittyneet läiskimään toisiaan.

Osakkeet myyntiin

Päästyäni siihen kohtaan laulua, missä on häät ja pauhu mahtavaa ja kaikkialla soi, niin yllättäen kellarin hämärimmästä nurkasta rupesi kuulumaan saakelinmoista kiroilua. Minä pelästyin sen verran kovasti, että tiputin pääkallon lattialle ja astuin epähuomiossa vielä sen päälle. Ei siinä auttanut jäädä ihmettelemään tuhojen suuruutta, vaan kyllä oli suunnattava ovelle ja äkkiä.

Olin jo askeleen päässä pelastumisesta kun samainen taskulamppu kumahti minua takaraivoon ja pisti tajun kankaalle. Kyllä minä vaan sen sanon, että jos sveitsiläiset ovat päättäneet nikkaroida paskalamppuja, niin tekisivät ne sitten vaikka pahvista. Säilyisi ihmisillä taju ja kropassa jonkinmoinen tunto.

planeetta
Tuolla olen käynyt monta kertaa… Ehkä.

Tulin tajuihini vasta käsittämättömän pitkän ajan päästä. Pankkivirkailija väitti, että oli kulunut vain seitsemän minuuttia. Minä en moista höpinää uskonut, koska olin tajuttomuuteni aikana ehtinyt käydä läpi koko menneen elämäni ja vierailla muutamilla kaukaisilla planeetoilla.

Minä käyn usein kaukaisilla planeetoilla silloin kun olen unessa tai muuten vain kanttuvei. Vieraiden sivilisaatioiden tapakulttuuriin jokaisen olisi hyvä tutustua ennen kuin ne perkeleet ilmestyvät maapallon ilmakehään avaruusaluksilla, joiden pommit ovat Belgian kokoisia tai vähän isompia.

Siinä tilanteessa varsinkin valtionpäämiesten olisi hyvä tietää, että millä tavalla kehittyneemmät sivilisaatiot suhtautuvat esimerkiksi keskisormen näyttämiseen. Koska Nasa on suunnittelemassa avaruuden valloitusta, minä voin kai paljastaa, että marsilaiset pitävät keskisormen näyttämistä kunnianosoituksena, mutta peukuttamisesta joutuu mustaan aukkoon.

Älkää siis missään nimessä ostako Facebookin osakkeita, koska sillä puljulla ei ole kovinkaan ruusuiset tulevaisuudennäkymät. Minä suosittelen muutenkin myymään kaikki osakkeet, koska siinä vaiheessa kun avaruusoliot katkaisevat meiltä sähköt, on parempi omistaa motti halkoja.

Muhammad Ali

Käytävän lattialla oli epämiellyttävän kylmä, mutta minun iässäni ihminen muuttuu kilpikonnaksi, eikä pääse jaloilleen ilman apua. Pankkivirkailija tarrasi ranteeseeni, toiseen käteeni tarttui pitkäpartainen, nuhruinen ukko, joka oli minua parisenkymmentä vuotta vanhempi. Mutinasta päätellen kyseessä oli samainen mies, joka oli teilannut minut taskulampulla.

Pankkivirkailijan ilme näytti siltä, että nyt oltiin piilokamerassa. Landolt & Cie on Lausannen tarkimmin vartioitu pankki, joten virkailija ei voinut käsittää miten ukko oli päässyt holviin. Satavuotias ukkeli ei myöskään näyttänyt miltään eliittiluokan pankkiryöstäjältä, joten kyse täytyi olla Raamatullisesta ihmeestä.

Pankkivirkailija päätti toimia kuten koulutuksessa oli opetettu. Hän tarttui vyöllään roikkuvaan radiopuhelimeen ja oli juuri painamassa tangenttia, kun partaukko liikahti sulavasti pari askelta eteenpäin ja tainnutti virkailijan yhdellä tarkkaan kohdistetulla iskulla.

Muhammad Ali
Muhammad Ali – Legenda

Minun päässäni rupesi taas soimaan Vanha holvikirkko ja siitä päättelin, että jonkinmoista väkivaltaa oli odotettavissa. Suljin varmuuden vuoksi silmäni ja asettelin kielen ylähampaiden suojaksi jos vaikka saisin nyrkistä.

Opin konstin Muhammad Alilta Las Vegasissa vuonna 1972 kun vein miehelle norsunluusta valmistamani sangon.

Meillä oli Alin kanssa oikein mukava viikko. Harmi, että en muista siitä oikein mitään. Ei olisi pitänyt astua nyrkkeilykehään legendan kanssa.

Olin  jälkeenpäin sairaalassa kuusi viikkoa ja vielä nykyäänkin rupeaa silloin tällöin korvien välissä kuplimaan.

Meidän Törni

Kyllä minä siinä aika kauan seisoin silmän kiinni ja odotin ratkaisevaa tyrmästä. Kun sitä ei kuulunut, minä avasin varovasti silmäni ja tajusin, että ukko oli kadonnut holviin. Minä hiippailin varovasti ovelle ja huusin pimeyteen, että mikä pirun ukko sinä olet.

Vastaus tuli selkeällä suomen kielellä: ”Minä olen Lauri Törni Viipurista ja olen tullut Sveitsiin pienelle ryöstöretkelle.”

Minua rupesi yskittämään ja ymmärrätte varmasti syyn. Suomalainen soturilegenda, jonka kaikki luulivat kuolleen Vietnamissa vuonna 1965 ähelsi holvin aarteiden kimpussa kuin parikymppinen nuorukainen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s