Poppamiehen pirun kätevä kuutamo

Lauri Törni ei ollut sen helikopterin kyydissä, joka törmäsi vuoreen lokakuussa 1965 lähellä Vietnamin ja Laosin rajaa. Törni oli joutunut kaksi päivää aiemmin Vietkongin sissien vangiksi ollessaan viidakossa  etsimässä Ho Tši Minhin huoltotietä. Törnin taisteluvyö ja ruotsalaisvalmisteinen konepistooli olivat jääneet kopterin penkille kun riisiviinaa nauttineet sissit olivat lähteneet etsimään ilotaloa.

sotilasta esittävä patsasTaisteluvyön taskussa oli ollut tulitikkuaski ja sen sisällä neljä pihdeillä revittyä hammasta. Hammasharjat eivät olleet muodissa 1920-luvun Viipurissa. Sittemmin Törni oli keskittynyt puunaamaan hampaiden sijasta aseita, joten oli selvääkin, ettei hänen purukalustonsa ollut 1960-luvulla ihan paraatikunnossa.

Konepistooli ja hampaat olivat löytyneet helikopterin hylystä vuonna 1999 ja löytöjen perusteella koko maailma luuli Törnin törmänneen sumuisen vuoren rinteeseen.

Luontoäiti

Törni oli vietnamilaisten vankina kaksi vuotta.

Pelastumisestaan hän saa kiittää luontoäitiä, joka järjesti vuoristoon ennätykselliset monsuunisateet. Joen pinta nousi kaksi metriä tavallista korkeammalle ja ahnaasti virtaava vesi vei mennessään pengermän, jolle Törnin vankihäkki oli kyhätty.

Joen kummajaisia

Alligaattorit ovat varmasti popsineet satoja tuhansia kalastajia, mutta koskaan aiemmin en ole kuullut, että otukset olisivat pelastaneet sotavangin hengen.

Mutta Törnin pelastivat!

alligaattori vedessä
Tuletko uimaan?

Bakteerit olivat pöhöttäneet kuolleen alligaattorin täyteen kaasua ja joessa hengestään kamppaileva Törni onnistui kampeamaan itsensä sen päälle. Raato haisi hirvittävälle, mutta eipä sitä tuollaisessa tilanteessa passaa esittää mitään viidakon tähtöstä.

Joki kuhisi alligaattoreita, kuristajakäärmeitä, piraijoita ja ranteen paksuisia iilimatoja. Törni ei niitä pahemmin noteerannut, joten ne jättivät hänet rauhaan. Aikansa kuluksi hän viskoi rekkalastillisen piraijoita viidakkoon ja solmi kaksi alligaattoria yhteen toistakymmentä metriä pitkällä anakondalla.

Vietnamilaiset joet ovat siitä mukavia, että ne toimivat samalla periaatteella kuin suomalalaiset joet. Vesi virtaa yläjuoksulta alajuoksulle, muutaman vesiputouksen jälkeen tulee julmetun moisia koskia ja sitten onkin edessä päiväkausien lilluminen ennen ensimmäistä bambukylää.

Kylä johon Törni saapui oli eristäytynyt ja kaikin puolin vihamielinen. Syrjäkylien vihamielisyys on maailmanlaajuinen ilmiö ja sen ovat saaneet kokea julmimmin Pirkanmaan syrjäkylille eksyneet reissumiehet.

Törni köytettiin kylän keskellä jököttävään lentokoneen siipeen siksi aikaa kun kylän päällikkö tuumi, että syötettäisiinkö suomalainen alligaattoreille vai tehtäisiinkö miehestä lihamuhennosta. Kylän väki ei pitänyt ihmislihan mausta, mutta naapurikylän väki piti. Koska aamulla oli tarkoitus järjestää kylien välinen korkeushyppykilpailu, Törnistä päätettiin tehdä lihamuhennosta.

puolikuu

Suomalainen poppamies

Tuleva yö pelasti kuitenkin Törnin hengen. Juuri kun hiillos alkoi olla kommunismin punainen sattui odottamaton kuunpimennys. Ei se ollut odottamaton niille joilla oli radio, mutta tässä kylässä ei ollut radiota.

Yö oli marraskuun kahdeksastoista ja vuosi oli 1967. Kylän päällikkö julisti, että tämä suomalainen oli voimallinen poppamies, tai sitten suomalaisilla oli pirun hyvä onni.

Joka tapauksessa Törni laskettiin vapaaksi. Hänet syötettiin ja juotettiin, annettin levätä ja kuskattiin sitten muutaman viikon perästä Laosiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s