Yhdysvaltojen tunnetuin maapähkinäfarmari

Laosin kuningas Savang Vatthana ihmetteli, miksi amerikkalaista esittävä suomalainen oli raahattu hänen valtaistuimensa eteen. Hämmennys haihtui heti kun Vatthana oli avannut kylän päällikön lähettämän kirjeen.

Golden PagodaBanaanin lehdelle oli kuvattu seikkaperäisesti kuinka Törni oli nostattanut joen pintaa saman verran kuin banaanipuu kasvaa kolmen kuunkierron aikana. Mies oli ilmestynyt kylään alligaattorilla meloen ja huutanut perkelettä niin kovaa, että kyläläisten keihäät olivat katkenneet.

Törni oli myös sammuttanut keskellä yötä kuun, ja lisäksi hän oli voittanut kylien välisen korkeushyppykilpailun, johon miestä ei ollut edes pyydetty osallistumaan.

Nämä saavutukset olivat sen verran vaikuttavia, että kuningas Vatthana tajusi, että Törni oli ainoa joka kykeni pelastamaan kuningashuoneen perikadolta. Ylenpalttisen päivällisen keskellä kuningas kertoi sen minkä Törni tiesi kertomattakin.

Ruotsalaisia tietenkin

Laosin läntistä osaa pitivät hallussaan Yhdysvaltojen ja Thaimaan armeijat, pohjoisosa oli Kiinan kuristusotteessa. Ja kaikkialla muualla riehui kommunistien aseellinen vastarintaliike, jonka riveissä taisteli laosilaisia, vietnamilaisia, kiinalaisia ja tietysti neuvostoliittolaisia.

Huhujen mukaan seassa oli myös muutamia ruotsalaisia joita harmitti, ettei Ruotsi ollut enää äkkipikainen sotilasmahti kuten vielä 1800-luvulla.

Kuningas Vatthana halusi Törnin laativan suunnitelman vihollisten kukistamiseksi tai edes kertovan, että kannattiko Suomeen muuttaa asumaan jos tilanne vaatisi lähtemään.

Kyläläiset, jotka olivat meinanneet tehdä Törnistä lihamuhennosta olivat sukua Laosin kuninkaan lemmikkitiikerille. Ihminen on sukua apinalle ja joissakin maissa ihminen voi mennä apinan kanssa vaikka naimisiin. Kuinka ihminen voi olla sukua tiikerille, onkin jo huomattavasti hankalampi selittää. Asia nyt vain on sillä tavalla, että Kaukoidän maissa uskomukset, legendat ja käytännöt harvoin kohtaavat saumattomasti.

Kapteeni Amerikka
Lauri Törnin veroinen supersankari.

Laosin tulevaisuus ei ollut pelkästään Törnin käsissä. OSS:n raunioille vuonna 1947 perustettu CIA huseerasi siellä yhtä kotoisasti kuin Moskovassa. Törnin mielestä Laosin kuningas oli sekopää ja hän pyysi päästä CIA:n agenttien kyydissä lähimpään Yhdysvaltojen tukikohtaan.

CIA teki hieman taustatutkimusta ja Langelyn herrat tajusivat, että Törni alias Thorne oli palvellut Suomen, Saksan ja Yhdysvaltojen armeijoissa ja ylennyt kaikkialla kapteeniksi asti. Ja kun mies sattui olemaan sopivasti kuollut, henkiin herättäminen oli turhaa. CIA:lla on aina tarvetta hurjapäisille miehille.

Carter – maapähkinöiden valtias

ruskea salkku
Painava laukku – varmasti suklaata.

CIA on suostuttelun mestari, joten Törni vaihtoi työnantajaa. Vietnamin sodan loppuun asti hän osallistui salaisin operaatioihin pitkin Kaukoitää. Hän mainitsi käyneenä lomalla myös kahdesti Neuvostoliitossa.

Minusta se ei kuulostanut erityisen rentouttavalta lomalta, mutta Törni totesi, salkku-mallisten ydinpommien piilottaminen Kremlin muuriin oli ollut ihan leppoisaa touhua.

Vuonna 1977 Törni vaihtoi taas työnajajaa. Presidentiksi äänestetty entinen maapähkinäfarmari Jimmy Carter halusi salaisen palvelun palkkalistoille parhaat parhaista.

Carter muisti hyvin John F. Kennedyn kohtalon. Carter osti shekillä panssaroidun limusinin ja käski pitää huolen, että kiroilullaan alkuasukkaiden keihäät katkonut suomalainen olisi aina läsnä kun lähdettäisiin Valkoisen talon porttien ulkopuolelle aiheuttamaan hämmennystä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s