Ihmeellinen homejuusto

Kelloseppä Wolfgang Pirulainen omisti helmenvalkoisen Porschen lisäksi myrkynvihreän Kastenwagenin. Kolmekymmentä hevosvoimainen vauhtihirmu oli peräsin vuodelta 1962 ja kuulosti ihan toimivalta peliltä. Erkki-karhua varten tarvittiin jonkinmoinen kulkupeli ja mieluiten sellainen minkä takaosassa ei ollut häkkiä eikä katolla sireeniä. Kun Pirulainen tarjosi minulle Volkkarin avainta korvaukseksi hyvin nikkaroidusta sangosta, otin sen mielelläni vastaan.

VW KastenwagenJokin Pirulaisen ilmeessä sai minut kuitenkin epäileväiseksi. Annettuaan avaimen mies vältteli katsomasta silmiin ja hänen kätensä vapisivat sen verran kovaa, ettei kahvin juonnista tullut mitään. Minun oli pakko mainita epäilyistäni. Pirulainen yritti ryhdistäytyä, mutta Erkki-karhun alkaessa pureskella sadantuhannen euron rannekelloa, mies suostui paljastamaan Kastenwagenin epätavallisen historiikin.

Volkkarin mysteeri

Wolfgang Pirulainen oli ostanut auton juustomestari Herman Hasselbaumin kuolinpesästä.

Erakkona tunnettu Herman Hasselbaum valmisti Sveitsin himotuinta homejuustoa Matterhornin rinteeseen louhitussa luolassa. 400 vuotta sitten  suvun ensimmäinen juustomestari oli julistanut, että homejuuston salaisuuden oli pysyttävä suvun piirissä.

Esi-isilleen uskollinen Herman Hasselbaum ei myynyt salaisuutta, vaikka kansainväliset juustotehtaat tyrkyttivät miljoonia. Vasta kuolinvuoteellaan, viimeisen hengenvedon kulkiessa keuhkorakkuloiden läpi Herman tajusi, että Sveitsin suurimman juustotehtaan omistaja oli hänen oma serkkunsa.

tunneliYleismaallisen kastijärjestelmän perusteella serkut luokitellaan sukulaisiksi, joten sydämen takoessa yliaikaa Herman yritti kuiskata salaisuutensa sängyn jalkopäässä röhnöttävälle serkulleen. Valitettavasti huulien välistä kuului vain haltioitunutta mölinää. Kaikille läsnäolijoille tuli harvinaisen selväksi, että tunnelin päässä näkyi valoa ja kyltti jossa luki, että seiso tässä ja vaihda lamppu kun se kärähtää.

Vihreä kuin arsenikki

Wolfgang Pirulainen inhosi homejuustoa. Hän ei voinut käsittää miksi ihmiset söivät vapaaehtoisesti pilaantunutta ruokaa.  Kyllä hän ymmärsi, että homejuustossa oli erityinen maku, mutta niin oli myös mädissä kanamunissa ja aurinkoon unohtuneessa maidossa. Jos joku munkki oli aikoinaan tunkenut homeista juustoa suuhunsa, niin ei koko ihmiskunnan tarvinnut jatkaa sitä hölmöilyä vielä 2000-luvulla.

juustoHerman Hasselbaumin palkittu homejuusto ei ollut kuitenkaan syy siihen miksi Wolfgang Pirulainen oli niin hermostunut. Kaiken ydin oli Hasselbaumin Volkkari. Asia on nimittäin sillä tavalla, että Kastenwagenin myrkynvihreä väri on samaa alkuperää kuin 1800-luvun kukkaistapeteissa käytetty vihreän sävy. Nyt varmasti jo arvaattekin, että kaiken pahan alkuväri on tietenkin arsenikki.

Erehdys vai nerokas kosto?

Arsenikki on sen laatuinen aine, että se tappaa talossa, puutarhassa ja Agatha Christien kirjoissa. Kyseessä on viheliäinen myrkky, jota käytettiin rottien ja aviomiesten myrkyttämisen lisäksi karamellien, lakanoiden, tapettien ja jopa silmänalusten värjäämiseen. Minkä takia Herman Hasselbaumin Kastenwagen on värjätty arsenikkivärillä? Vastausta ei taida kukaan tietää. Todennäköisesti kyse on erehdyksestä tai sitten Herman Hasselbaumin nuorena miehenä hylkäämä kihlattu keksi nerokkaan tavan kostaa.

maantie yölläJos Hasselbaum olisi ajellut autolla vain yöaikaan, hän olisi varmasti vielä hengissä ja valmistaisi maailman himoituinta homejuustoa.

Koska hän oli ajellut auringonpaisteessa, maalipinnan arsenikki oli höyrystynyt ja leijunut auton ohjaamon, mistä se oli sitten imeytynyt Hasselbaumin verenkieroon.

Minä suoraan sanoen hämmästyin tajuttuani, että Wolfgang Pirulainen yritti ujuttaa myrkkyauton meidän vaivoiksemme. Ellen olisi rauhaa rakastava mies, olisin varmasti tintannut kelloseppää silmien väliin.

Pirulainen yritti väittää, että auto oli seissyt sen verran monta vuotta auringonpaisteessa, että arsenikki oli ehtinyt haihtua, mutta minä en moista soopaa uskonut.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s