Orava on variksen kaveri

Aikoinaan meidän kylällä toimi Lipposen sekatavarakauppa, mistä sai norjalaista hyljemaalia, tšekkoslovakialaisia kumisaappaita ja itäsaksalaisia Trabanteja. Hyljemaalia en koskaan ostanut vaikka sillä tökötillä pystyi voitelemaan talon seinät ja aamiaisleivät. Kumisaappaita ostin useinkin ja yhden Trabantin, joka oli aikamoinen papatin.

DDRMuistan vielä hyvin kun ajelin ensimmäistä kertaa uutukaisella DDR:n ihmeajoneuvolla kaatopaikan kuoppaista hiekkatietä kohti tanssilavaa. Siinä oli tienpientareella polkeva naisväki ihan myyty, vaikkei meidän kylällä ole koskaan harrastettu ihmiskauppaa.

Jehvetin Usko myytiin kerran naapurikylään, mutta se johtui vain siitä, että Uskon vaimo halusi ukkonsa takaisin. Tarkempia yksityiskohtia en aio Uskon tapauksesta kertoa, koska oikeusministeri kielsi ja vaati vielä allekirjoittamaan vaitiolosopimuksen.

Täytyy tunnustaa, ettei sillä Trabantilla lavatansseista mitään pesää irronnut, mutta vaimon löysin ja varsin omaperäisen tuittupään. Molempiin olen ollut tyytyväinen, varsinkin vaimoon, joka on tätä nykyä huomattavasti vähemmän ruosteessa kuin se liiterin takana lojuva auto.

Kirottu kuoppaliito-orava

Trabantit ovat kovia savuttamaan, mutta en minä polkupyörään maapallon takia vaihtanut. Kävi nimittäin sillä tavalla, että kerran kun Marttayhdistyksen rouvat olivat meillä pelaamassa pokeria, yksi rouva löysi Trabantin eturenkaan kohdalta myyränkolon. Kyse vaan ei ollut myyränkolosta.

Se oli äärimmäisen harvinaisen kuoppaliito-oravan pesäkolo. En minä ollut koskaan sellaista otusta nähnyt, eikä ollut nähnyt moni muukaan täysjärkinen. Marttayhdistys otti saman tien yhteyttä Luonnonsuojeluliittoon, ja viikon päästä ympäristöministeriöstä tuli uhkauskirje, että jos auto siirtyy metrinkin minä joudun linnaan.

Kuoppaliito-orava
Lähtisin lentoon ellei maha olisi täynnä.

Pyöräilyyn tottui yllättävän nopeasti, ja kuoppaliito-orava oli ihan hauska otus. Harmi, että meidän Mirri-kissa sai sen kiinni ja popsi suihinsa.

Minä pelästyin joutuvani linnaan ja kävin köyttämässä rautalangalla vanhan pehmokirahvin korkealle männyn latvaan. Siellä se on heilunut jo toistakymmentä vuotta. Kiikareilla kun katsoo, kirahvi näyttää aikamoisen nuhraantuneelta. Selkäpuolella kasvaa sammalta ja toinen silmä on irronnut kun siihen iski salama.

Onneksi Marttayhdistys ei ole huomannut sitä minun rustaamaani patenttia. Pesäkuopan löytänyt rouva erehtyi kerran ihmettelemään, että miksei orava liiku vaikka sen päässä istuu harakka. Minä totesin, että kai ne ovat kavereita.

Samainen rouva taisi voittaa myös jonkin kansainvälisen valokuvakilpailun. Se oli kerta kaikkiaan hieno valokuva ja sitä näytettiin jopa televisiossa. Yksi afrikkalainen tunnisti pehmokirahvin ja kirjoitti siitä yleisönosastolle. Kirjoituksesta nousi kaamea haloo, ja mies karkotettiin Ruotsiin.

Peruutuskamera

Minä erehdyin taas jaarittelemaan, mutta ihan asiasta. Se arsenikkimaalilla sudittu Volkkari jäi nimittäin Wolfgang Pirulaisen vaivoiksi. Me kömysimme Heikin ja Erkki-karhun kanssa Porschen katumaasturiin, josta Pirulainen oli maksanut ainakin sata tonnia.

vanha romu
Sankomiehen legendaarinen menopeli.

Tovin ajeltuani tulin siihen johtopäätökseen, että saksalaisten autojen laatu on romahtanut sen jälkeen kun Trabantien valmistus lopetettiin. Minä olen aina luullut, että Porschet ovat laadukkaita menopelejä, mutta eihän siinä pirun maasturissa ollut käsivaihteita ja kasettisoitin puuttui kokonaan.

Penkkeihinkin oli tuhlattu monen talvirukkasen edestä laadukasta possunahkaa. Mutta sen sanon, että kunnon autossa penkit on päällystetty puuvillalla ja kojelauta on bakeliittia.

Yksi hyvä puoli siitä autosta löytyi. Takapuskuriin oli asennettu piilokamera. Minä ja Erkki- karhu tuijotimme kojelaudan televisiota sillä aikaa kun Heikki käveli auton takana ja oli kaatuvinaan banaaninkuoreen. Hauskaa se oli siihen asti kunnes Heikki kompastui peräkoukkuun ja jäi linja-auton alle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s