Kaivosmiehiä pompotteleva papukaija

Ihmiset ovat kyselleet sähköpostin välityksellä, että menikö Heikki ihan hengettömäksi jäätyään linja-auton alle. Tamperelaiset, jotka eivät osaa lähettää sähköpostia, ovat kuulemma heitelleet Tammerkoskeen pullopostia. Ne harakanvarpaat eivät ole vielä ehtineet tänne Sveitsiin asti. Suurella ilolla voin kertoa, että Heikki on kunnossa. Hänen vasen nilkkansa on aavistuksen vereslihalla, samoin oikea käsivarsi. Päässä on muutama kerros sideharsoa, mutta se toimii ainoastaan kadonneen lippahatun korvikkeena.

bussi 1960-luvulta
Todellinen maanteiden kaunotar.

Onneksi Heikki sattui kompuroimaan puolalaisen linja-auton eteen. Jos kyseessä olisi ollut 50 vuotta vanhan Autosanin sijasta uutukainen Scania, Heikki olisi mennyttä miestä.

Puolalaiset linja-autot pysähtyvät heti kun eturenkaan eteen ilmestyy kuoppa tai miehen nilkka. Minä en väitä, että vanhat puolalaiset linja-autot olisivat liikenneturvallisuuden kannalta optimaalisia, toistan vain sen mikä on painettu Autosanin ohjekirjaan keväällä 1965.

”Tämä linja-auto on sosialistisen insinööritaidon mestarinäyte. Sen rinnalla kalpenevat jopa kapitalistien kenkienkiillotuskoneet. Linja-auton ovet toimivat hydraulisesti ja tuulilasin alareunaan on kytketty sähkötoiminen kumisulka, joka lutkuttaa sadeveden kuljettajan näkökentästä. Aiemmista malleista poiketen sisävalaistuksena käytetyt öljylyhdyt on korvattu sähkölampuilla. Koska lamput ovat kalliita ja rikkoutuvat helposti, matkustajien on iltaisin syytä varata mukaansa öljylyhty tai kaksi.

Koska tämä linja-auto on suunniteltu kaupunkiolosuhteisiin. Ja kaupungilla tehtaamme johto tarkoittaa lähinnä sitä osaa Varsovasta minkä kadut ovat asfaltoituja. Muualle ei ole syytä mennä ajelemaan. Linja-auton kehittynyt vatupassiteknologia tunnistaa kuopat ja mukulakivet. Linja-auto on suunniteltu olettamaan, että jokainen mitättömältä tuntuva este on tiellä makaava jalankulkija. Linja-auto ei siis kykene nousemaan  jalkakäytävän kivetyksen yli. Ja kykenemisellä tehtaamme johto haluaa painottaa, ettei kyse ole hevosvoimien puutteesta vaan pitkällisen suunnittelutyön kantamasta hedelmästä.”

Värikäs siipiveikko

Heikin teloneen linja-auton kyydissä istui kolmisenkymmentä Katowicen laitamilta kotoisin olevaa puolalaista kaivosmiestä. He olivat jättäneet perheensä ja Wujek-Slaskin hiilikaivoksen taakseen tarkoituksenaan pestautua Italian rajan tunnelityömaalle.

vihersiipiara
Väännetäänkö kynttä?

Pari yötä sitten linja-auton keskikäytävällä maannut kuljettaja oli herännyt linnun lauluun. Puolalaiset ovat maanläheistä väkeä ja tunnistavat melkein jokaisen tipusen ääntelyn. Kuljettaja oli hämmästellyt kovasti, sillä lirkutuksen aiheuttajaksi oli paljastunut auton katolla istuskelut vihersiipiara, joka on harvinaisen näyttävä papukaija.

Kyseinen papukaija elää luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa ja Floridan hienostohuviloissa. Se ei ole missään määrin uhanalainen, mutta se voi muuttua sellaiseksi rupeamalla pesimään Keski-Euroopan hienostokaupungeissa, missä pinkeillä skoottereilla ja Chanelin käsilaukuilla on etuajo-oikeus.

Heiluttelemalla persikkatölkkiä avonaisen kattoluukun alla kuljettaja onnistui houkuttelemaan papukaijan linja-auton sisälle. Se hyppäsi penkin niskatuelle ja katseli siinä tovin ympärillään vallitsevaa sekasotkua.

Kaivosmiesten kömmittyä ylös makuupusseista papukaija ilmoitti sujuvalla puolan kielellä, että persikat tänne tai minä lennän suoraa ulkomaalaisvirastoon ja teen nimettömän ilmiannon.

Syötyään tölkillisen persikoita papukaija ahmi vielä kaksi banaania sekä jälkiruuaksi kokonaisen ananaksen. Linnulla oli pituutta nokan kärjestä pyrstön päähän metri ja kymmenen senttiä, joten se oli ihan käypä painivastus. Takapenkillä majaileva lyhyenläntä kaivosmies ei uskaltanut pistää vastaan kun lintu vaati saada miehen makuupussin itselleen. Ennen nukahtamistaan se ilmoitti, että aamiaiseksi piti löytyä mangoja, klementiinejä, chilipaprikoita ja vähintään kolmea laatua pähkinöitä.

monen värisiä paprikoita

Verhot kiinni!

Kaivosmiehet antoivat kuljettajalle selkään. Sitten riita sovittiin puolalaiseen tapaan juomalla pari pulloa votkaa. Koska papukaijalle piti saada aamiaista, maksansa polttanut absolutisti-kaivosmies hyppäsi raitin taakse ja ajoi ensimmäisten liikennevalojen jälkeen vahingossa päin Heikkiä.

Kaivosmiehet antoivat tietenkin absolutistille selkään ja vetivät samalla verhot eteen siinä toivossa, että bussin ruhjomaksi joutunut mies tajuaisi häipyä.

Minä en ole luonteeltani häipyjä. Heikki on ehkä hiukan, mutta hän oli onnettomuuden takia sen verran pöllähtänyt, ettei tajunnut hoiperrella Porschen takapenkille. Erkki-karhu ei edes tiedä mitä häipyminen tarkoittaa. Karhu suuttui puolalaisten asenteesta ja vyöryi ärjyen bussin ovelle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s