Sorsitaan sorsia

Kaivoksissa työskentelevät miehet ja naiset ovat rohkeita. Vaatii jo aikamoista mielen lujuutta astua kiikkerään hissiin ja laskeutua muutama kilometri maanpinnan alapuolelle. Ja siitähän se päivä vasta alkaa. Ei maan alle mennä pimeyttä ihmettelemään vaan tekemään töitä.

kostea kaivoskäytävä
Kuka siellä? Minä täällä!

Kosteissa tunneleissa saa olla koko ajan varuillaan, että mihin astuu ja mihin lyö päänsä, ajaako joku työkoneella yli, ja missä seuraavaksi pamahtaa.

Siinä on nivelet, luut ja korvakäytävät hellinä kun jurnuttaa kiviporalla menemään. Teinivuodet vilahtavat silmänräpäyksessä ohi. Pian sitä on vanha raihnainen ukko vaikka on vasta neljänkymmenen.

Niin se kaivos kuluttaa ihmistä, eikä mitään anna vastineeksi. Kivenlohkareita saa ja hiiltä, mutta ei työmies lohkareita voi syödä.

Hiilenpolttajat luokitellaan nykypäivänä maailmojen tuhoajiksi kuten Oppenheimer aikoinaan. Niin sitä luulisi, että kun ihminen viettää päivänsä syvällä ruumisarkkujen alapuolella, sitä osaisi olla pelkäämättä kaikenlaisia maanpäällisiä kummajaisia. Mutta ei!

Äkäinen karhu

Puolalaiset kaivosmiehet säikähtivät julmetun kokoisen Erkki-karhun alkaessa takoa linja-auton ovea. Normaalitilanteessa miehet olisivat kiittäneet onneaan, että heidän ja karhun välissä oli edes muutama milli lasia. Tilanne ei vain ollut normaali.

papukaija pähkinälaarissa
Taidan ottaa juoksupähkinät.

Takapenkillä kuorsannut papukaija oli herännyt ja ruvennut vaatimaan aamiaista. Kun kävi ilmi, että linja-auto oli töytäissyt Porschen peräkoukkuun kompastunutta miestä, jonka lemmikkikarhu oli nyt aikeissa repiä oven saranoiltaan, papukaija suuttui ihan julmetusti.

Ei se ovesta välittänyt, eikä kaivosmiesten hyvinvoinnista. Papukaija oli kiinnostunut lähinnä siitä, että jos kadunvarressa vietettäisiin siestaa vielä tovin aikaa, joku toinen papukaija ostaisi kaupan pähkinälaarin tyhjäksi.

Papukaija tunsi olonsa harvinaisen stressaantuneeksi ja tuumi, että nyt pitäisi löytää jostakin vaniljasikari, vaikka eläinlääkäri oli nimenomaan kieltänyt sauhuttelun. Se riepotteli makuupussin yltään ja hyppäsi keskikäytävälle. Penkeissä kyyristelevät kaivosmiehet pudistivat järjestäen päätään kun papukaija yritti pummata sikaria. Mahorkkaa olisi löytynyt joka mieheltä, mutta ei sitä siipiveikon passaa mitä tahansa sontaa poltella jos meinaa pysytellä lentokuntoisena 100-vuotiaaksi asti.

Sorsitaan porukalla sorsia

sorsaperhe
Meitä ei niin vain sorsita!

Papukaija pysähtyi kuljettajan viereen huomattuaan, että miehellä oli musta silmä. Lintu käänsi päätään ja loi muihin kaivosmiehiin halveksivia katseita.

Papukaijapiireissä on tapana, että lajitoverit pitävät aina yhtä. Jos joku papukaija hölmöilee, niin sitten se hölmöilee. Ei siinä ole muilla papukaijoilla mitään oikeutta ruveta sorsimaan kaveria. Jos tulee sellainen olo, että rankaisemiseen on aihetta, niin sitten lennetään porukalla lammelle ja sorsitaan sorsia.

Papukaija tallusteli oven eteen ja kurotti nokkansa lasia vasten. Se yritti käyttää hypnoosia karhun rauhoittamiseen, mutta ei lintumaailman vippaskonsteilla ollut paljon vaikutusta kajaanilaisen villipedon hillitsemisessä. Jos oven toisella puolella olisi möykännyt krapulainen merikapteeni, hypnoosi olisi toiminut loistavasti. Merikapteenit ovat aina olleet helppo saalis hypnoositaitoisille papukaijoille.

Papukaija röyhisteli hetken höyheniään ja tarttui sitten kynsillään rappusen alumiinilistaan. Se levitti siipensä ja valmistautui henkisesti elämänsä kovimpaan kamppailuun.

Nuorempana se oli kerran tapellut viidakossa tiikerin kanssa, mutta siinä oli käynyt kehnosti. Kolme pyrstösulkaa oli irronnut ja vasempaan siipeen oli tullut haava. Onneksi papukaija oli onnistunut loukkaantumisestaan huolimatta sysäämään tiikerin jyrkänteeltä. Laaksossa virrannut joki oli pelastanut tiikerin hengen. Tai ainakin hetkellisesti, ennen kuin alligaattorit olivat popsineet sen suihinsa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s