Vippaa mulle ukulele

Kyllä vanhemmalla iällä refleksit vielä jotenkin toimivat, mutta reaktioaika rupeaa olemaan ruosteisen kaappikellon tasoa. Jos minun pitäisi verrata itseäni eläimeen, osuvin vaihtoehto olisi osteoporoosista kärsivä kolmijalkainen gaselli, jolla on todettu sydämentykytystä ja villejä valveunia.

gaselli bussissa
Mies kuin gaselli.

Jonkinmoista valveunta olin kai hahmottelemassa nilkkakarvojen alkaessa rätistä kuin kuusenneulaset nuotiossa.

En tiedä kuinka moni teistä on joutunut papukaijan polttamaksi, mutta minä sain hetken aikaa tuntea millaista on olla b-luokan grillimakkara. Olisin varmasti kärventynyt elävältä ja tuhkaantunut siihen paikkaan, ellei neuvokas kaivosmies olisi kaatanut roihuavan puvuntakin päälle kanisterillista kukkalannoitetta.

Yskivä papukaija kömpi savuavan puvuntakin alta ja sylkäisi kukkalannoitteen kasteleman sikarin nokastaan.

Lintu haukkui kaivosmiehen huligaaniksi ja ilmoitti kuuluvaan ääneen, että jos aamiaista ei rupeaisi vähitellen löytymään, tästä lähdettäisiin raastupaan. Ainoa joka uskalsi sanoa jotakin ääneen oli Erkki-karhu. Papukaija luuli ymmärtävänsä sen murmutusta ja rupesi taputtamaan siipiään. Papukaija totesi tyytyväisenä, että karhu saisi toimia raastuvassa asianajajana kun sillä kerran oli lakimiehen pätevyys.

Omavaraisuus huipussaan

Yritin seistä suorana, mutta ei siitä mitään tullut. Ilmeisesti kärventyneet nilkkakarvat olivat supistaneet ihohuokoset ja samalla jalkojen potkijalihakset olivat menneet ketoosiin, eli jonkinmoiseen paniikkiin. Saadakseni elimistöni tasapainoon ja aminohapot kohdilleen, otin hattuhyllyllä lojuvasta kenkälaatikosta vehnäsämpylän ja tungin sen sisään vetreän salaatinlehden.

salaatti
Hattuhyllyllä kasvaa raikasta salaattia.

Linja-autolla matkaavat kaivosmiehet olivat harvinaisen omavaraisia. Hattuhyllyllä kasvoi lasivillaan kylvetyn salaatin lisäksi retiisejä sekä tilliä. Lannoitekanisterin tyhjentänyt kaivosmies kertoi, että tavaratila oli jaettu lastulevyllä kahtia. Toisessa osastossa kasvoi perunoita ja toisessa herkkutatteja.

Koska puolalainen linja-auto ei ollut mikään neuvostoliittolainen vilja-aitta, sämpylöiden leipomiseen tarvittavat vehnäjauhot piti ostaa kaupasta. Leivinuuni autosta sentään löytyi. Se oli muurattu nerokkaalla tavalla tukkeentuneen vessakopin tilalle.

Papukaija kaipasi pähkinöitä ja linja-auto löpöä, joten kuljettaja ajoi huoltoaseman pihaan. Kaksi päivää Puolasta lähdön jälkeen kaivosmiehillä oli matkakassassa jäljellä viitisentoista euroa. Puolalaisessa kaivoskylässä kyseisellä summalla olisi pärjännyt helposti kuukauden. Sveitsissä summa riitti suunnilleen aivastuksen ajaksi.

Minun lompakkoni oli unohtunut Lausannen poliisilaitokselle, ja FBI oli vienyt Heikin rahat. Erkki-karhu ei ollut omistanut rahaa sitten heinäkuun 2009 kun se oli varastanut erään kajaanilaisen mustikanpoimijan käsilaukun luultuaan sitä mehiläispesäksi.

Improvisaation ihanuus

Eihän meidän auttanut kuin improvisoida. Kyseinen sivistyssana on kovin käytetty nyky-yhteiskunnassa. Improvisaatiota harrastavat eniten näyttelijät ja poliitikot. Näyttelijöille siitä on hyötyä aina silloin kun vuorosanat unohtuvat tai vastanäyttelijä haisee vanhalle viinalle. Poliitikoille improvisaatio osuu kohdalle silloin kun pitää todistaa äänestäjille, ettei valehteleminen ole syntiä. Pitkänlinjan poliitikot käyttävät improvisaatiota myös silloin kun vieressä istuva toope on erehtynyt hukkaamaan miljardin tai kymmenen.

ukulele
Ukulele – Puolan uusi kansallissoitin.

Sähköasentaja Lech Walesa, joka toimi Puolan presidenttinä 1990-luvulla, tykkäsi soittaa ukulelea aina pimeän tultua kun Varsovasta pamahtivat sulakkeet. Miniatyyrimallinen havajilais-kitara löysi nopeasti paikkansa myös Puolan kaivosyhteisöihin, missä yksilöiden elintilat olivat muutenkin pienimuotoiset ja ankeat.

Täytyy sanoa, että oli raikas kokemus nähdä kaivosmiehistä koostuvan kolmekymmentäpäisen ukuleleorkesterin soittavan huoltoaseman parkkipaikalla kappaleen ”Brother, Can You Spare Me a Dime”, jonka Fredi levytti vuonna 1972 nimellä ”Vippaa mulle viitonen”.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s