Dynamiittia ja muffinsseja

Lappo-ilmiö, eli kansanomaisemmin ”letkun imaisu”, on varmasti tuttu kaikille niille, jotka omistavat akvaarion. Akvaario on harvinaisen näytännöllinen sisustuselementti. En tiedä yhtään toista huonekalua mikä on yhtä monikäyttöinen. Se kelpaa kala-altaaksi, eli onkimiseen. Siinä voi pestä kattilat ja muut kookkaammat astiat, sekä juhlapyhien lähestyessä sitä voi käyttää kiljun valmistamiseen. Tietysti ensin pitää muistaa nyhtää kasvit ylös hiekasta ja keksiä kaloille jokin ämpäri tai paistinpannu.

Mitä tulee siihen lappo-ilmiöön, sitä voi käyttää akvaarioharrastuksen lisäksi sadevesitynnyrin tai rekan löpötankin tyhjentämiseen. Jälkimmäistä hommaa linja-auton kuljettaja meni tekemään sillä aikaa kun muut kaivosmiehet antoivat ukulele-armadansa laulaa.

Kikkaraperuukki lätäkössä

Seurasin puolisen tuntia kaivosmiesten konsertointia ja täytyy sanoa, että kyllä sveitsiläiset ovat nuivaa porukkaa. Kolehtia varten huoltoaseman ovelle raahattu vanha dynamiittilaatikko ammotti tyhjyyttään. Joku kierosilmä yritti viskata laatikkoon kahden frangin kolikon, mutta se kopsahti asfaltille ja vieri imeytyskaivon ritilän läpi jonnekin maapallon uumeniin.

huoltoasema
Huoltoasema ja maapallon uumeniin johtava ritilä.

Veikkaanpa, että jos eläisimme 1700-lukua ja filosofi Jean-Jacques Rousseau olisi ilmestynyt tankkaamaan Renaultia, hän olisi varmasti kuunnellut lumoutuneena konsertin alusta loppuun.

Mies olisi taputtanut kätensä hikisiksi ja kumartanut niin syvään, että valistusajalle tyypillinen kikkaraperuukki olisi humpsahtanut vesilätäkköön ja paljastanut miehen alkavan pälvikaljun.

Kultaisia frangeja olisi kilahdellut dynamiittilaatikkoon pussukkatolkulla, ja varmasti meidät olisi viety riemusaattueessa jonkin vuoristojärven rannalle nauttimaan taiteenystävien vieraanvaraisuudesta.

Enpä usko, että 1700-luvulla yksikään sveitsiläinen olisi suuremmin kiinnittänyt huomiota kolehtilaatikon kylkeen maalattuun tekstiin. Siihen aikaan harva sveitsiläinen osasi lukea ja tuskinpa dynamiitti tarkoitti siihen aikaan muuta kuin syömäkelvotonta juustoa. Sveitsiläisten lukutaito on vuosisatojen myötä kehittynyt, ja ruotsalaisten ansiosta syömäkelvottomalla juustolla on voinut jo puolitoista sataa vuotta räjäytellä puunkantoja.

Perinteinen kaaos

Se on jännä juttu miten seesteinen arkipäivä voi muuttua hetkessä kaaokseksi. Hyvällä omallatunnolla voin kuitenkin sanoa, ettei minulla ollut mitään tekemistä asian kanssa.

Sotkun laittoi alulle papukaija, jonka muriseva vatsa pakotti sen hiippailemaan huoltoaseman liukuovesta sisään. Lintu löysi nopeasti herkkuhyllyn, jonka ylärivissä makasi rivi perunalastupusseja sekä useampaa laatua pähkinöitä. Lintu lehahti pähkinäpussien keskelle ja repi ne nokallaan auki. Rapina oli sen verran äänekästä, että se peitti alleen jopa ulkoa kantautuvan soitannan.

kraatteri savuava
Huoltoasema digitaalisesti muokattuna.

Miestenlehteä selaileva huoltamoyrittäjä nousi tiskille seisomaan ja alkoi kuikoilla ympärilleen, että mistä rapina kantautui. Värisokea mies ei huomannut papukaijaa, mutta pyörittyään tovin ympäri tiskiä, mies sattui kiinnittämään katseensa parkkipaikalla jököttävään dynamiittilaatikkoon.

Lähimpään bensamittariin oli matkaa kymmenisen metriä, joten oli auttamattoman selvää, että laatikon pamahtaessa merkittävä osa Sveitsistä muuttuisi asuinkelvottomaksi kraatteriksi.

Koska huoltoaseman omistaminen on aika köyhää touhua, yrittäjä päätti viranomaispuhelun sijasta kontata takaovelle ja häipyä moottoripyörällä Itävaltaan odottamaan vakuutusrahoja. Mies avasi kassakoneen ja tunki ainokaisen setelin taskuunsa.

Sitten hän laskeutui polvilleen ja lähti konttaamaan kohti muffinssihyllyä. Sveitsiläiset ovat nykyään kovia syömään muffinsseja, eikä moottoripyörällä pitäisi koskaan ajella nälkäisenä. Kädet saattavat ruveta kramppaamaan ja sitten sitä ajautuu helposti pöpelikköön.

Juuri kun yrittäjä kurotti kättään kohti hapankaalilla täytettyjä muffinsseja, hän näki julmetunkokoisen karhun astelen liukuovesta sisään. Otus tervehti murmuttaen ja suuntaisi tutkimaan lehtihyllyn autokatalogeja. Napattuaan muffinssipaketin yrittäjä juoksi kyyryssä takaovelle. Hän vilkaisi vielä taakseen ja näki perunalastupussien päällä makaavan papukaijan, joka poltteli tyytyväisenä isoa vaniljasikaria.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s