Beverly Hillsin halkokauppias

Puola on kansanparantamisen unohdettu aarreaitta. Länsimaisen lääketieteen näkökulmasta unohtaminen on lottovoitto. Monikansalliset lääkeyhtiöt eivät tykkää siitä, että lääkkeitä valmistetaan muuallakin kuin laboratorioissa.

Minun mielestäni on hyvä asia, että maailmassa on vielä ihmisiä, jotka osaavat keittää puolukan makuista hinkuyskäuutetta ja tervantuoksuista peräpukamavoidetta. Turha niistä on maksaa itseään kipeäksi kun maksa on muutenkin niin edullista herkkua.

Rovaniemeläinen jääkarhu

sormustinkukka
Sormustinkukka – kaunis mutta myrkyllinen.

Noustuamme tankatun linja-auton kyytiin Mirek-niminen kaivosmies, joka oli samaan aikaan porukan ammattiyhdistysheppu ja poppamies, kiinnitti huomiota Heikin housunpuntista pilkottavaan veriseen nilkkaan. On selvää, että silloin kun ihminen joutuu naamatusten lähestyvän linja-auton kanssa, kohtaamista seuraa aina pieniä paikkausta vaativia ruhjeita.

Heikki istahti penkille siksi aikaa kun Mirek rupesi tonkimaan lääkelaukkuna toimivaa perunasäkkiä. Valikoima oli kehonpuoleinen koska Tšekin ja Saksan rajalla tulli oli takavarikoinut suurimman osan rohdospohjaista lääkkeistä.

Erkki-karhu oli myös hyvin kiinnostunut perunasäkin sisällöstä. Tarkalla nenällään se erotti tuttuja tuoksuja, joita oli kohdannut viimeksi nuorena nallena Kajaanin synkissä talousmetsissä.

Karhu nuuhki haikeana purnukkaa, jonka sisällä oli mitä ilmeisimmin siankärsämöä, katajaa sekä porvarien pihoista löytyvää sormustinkukkaa. Huokaillen karhu muisteli viime vuosien seikkailujaan, matkaansa Euroopan läpi asuntoauton kyydissä ja toilailujaan tunisialaisessa sirkuksessa, missä sen oli pitänyt esittää rovaniemeläistä jääkarhua.

Ei mikään tavallinen pora

Myös kaivosmiehillä olisi ollut varmasti monia sykähdyttäviä juttuja kerrottavana, mutta enemmän meitä kiinnosti kuulla papukaijan elämäntarina. Ei sitä nimittäin joka päivä törmää sikareita polttavaan siipiveikkoon, joka käyttäytyy kuin suuruudenhullu Fidel Castro.

huvila
Papukaijan omistama hulppea huvila.

Aavistelin, että papukaija oli karannut jonkin sveitsiläisen multimiljardöörin huvilasta. Veikkaukseni oli osittain oikea. Papukaija oli todellakin karannut, muttei miljardöörin huvilasta vaan ihan omastaan.

Papukaijan pyyteli anteeksi töykeää käytöstään. Se oli syönyt huoltoasemalla vatsansa täyteen pähkinöitä ja suostui jopa kertomaan nimensä. Suomalaisen korvaan Drill särähtää kummallisella tavalla. Sama vaikutus sillä on myös englantia puhuvien  keskuudessa.

Tavallinen puuseppä tai viikonloppuporailija tuskin rakastaa nikkeli-kadmium akulla varustettua porakonettaan niin kauheasti, että nimeää lemmikkinsä sen mukaan. Tämä vihersiipiara oli kuitenkin nimetty poraksi, eikä asian tiimoilta voinut kuin pyytää lisätietoja.

Olipa kerran…

Papukaija kuoriutui munasta vuonna 1925 Yhdysvalloissa, Beverly Hillsissä, Rodeo Driven varrella sijainneessa eläinkaupassa. Siihen aikaan eläinkaupat olivat kovin erilaisia kuin nykyään. Putiikista sai häkkilintujen lisäksi täytettyjä kalkkarokäärmeitä, kermaleivoksia, hevosenruokaa ja bensiiniä.

Rodeo Driven palmut
Beverly Hillsin koivut on kaadettu ja tilalle on istutettu kitukasvuisia palmuja.

Legendaarisen miljardööri Howard Hughesin isä omisti öljynporauslaitteita valmistavan yrityksen, jonka suurimpia hittituotteita olivat yrityksen patentoimat poranterät. Isän kuoltua Howard myi yrityksen ja sai vuoren korkuisen kasan rahaa. Niillä rahoilla hän osti itselleen eläinkaupan Beverly Hillsistä.

Koska eläinkauppa teki tappiota, Howard kokeili myydä koivuhalkoja, joita eräs salakaataja pilkkoi öisin Beverly Hillsin kaatopaikan takana.

Tuijoteltuaan kuukauden verran katonrajassa liihottelevaa papukaijanpoikaa, Howard tajusi, että lentokoneiden rakentaminen olisi paljon mielenkiintoisempaa kuin istuminen kassakoneen takana.

Viikkoa myöhemmin Howard lahjoitti eläinkaupan valaanrasvaa ostaneelle kengänkiillottajalle ja häipyi Hollywoodiin mukanaan Drill-niminen papukaijanpoikanen. Drill tarkoitti siis poraa ja oli eräällä tavalla kunnianosoitus edesmennyttä isää kohtaan.

Papukaijan kertomus sai aikaan linja-autossa haltioituneita huokauksia. Puolalaiset olivat nähneet amerikkalaisia vain kaivoskylän televisiosta. Heille oli suuri kunnia tavata elävä amerikkalainen, vaikka kyseessä oli ihmisen sijasta lintu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s