Natsien kultajunaan unohtunut porakone

Hyvässä lykyssä ihminen keksii kerran elämässään suureen viisauden. Minä en ole omaani vielä hahmottanut. Kaikenlaisia toteamuksia olen höpissyt, mutta ne eivät ole painonsa arvoisia kullassa.

Matkatessaan Roomaan julistamaan itseään diktaattoriksi Julius Caesar lausahti sotajoukoille, että arpa on heitetty. Kerran kun minä olin kissan kanssa matkalla olohuoneeseen julistamaan lähtöäni kioskille vaimo lausahti, että tiskit on tiskaamatta.

Julius Caesar
Rooma on raunioina!Saisinko taksin?

Vaimo tuskin päätyy historiankirjoihin, vaikka tiskaaminen on huomattavasti rankempaa hommaa kuin arpojen heittely.

Muistan vielä hyvin kun hankasin tiskiharjalla pohjaan palanutta hernekeittokattilaa ja sanoin kissalle, että minulla on unelma astianpesukoneesta. Kyseistä kommenttia ei julkaistu paikallislehdessä, enkä saanut edes minkäänlaista Nobelin palkintoa.

Vuonna 1963 Martin Luther King sanoi saman lausahduksen. Hän jätti astianpesukoneen mainitsematta ja pääsi lehtiin, historiankirjoihin ja sai siinä sivussa muutettua kokonaisen kansakunnan ajattelutavan.

Taitaa olla sillä tavalla, että merkkihenkilöiden sanomina tyhjänpäiväiset asiat kuulostavat ahaa-elämyksiltä. Silloin keväällä kun minun piti saada nettiin vaimon peppukuva ja satuin epähuomiossa käräyttämään sulakekaapin, muistan elävästi todenneeni keittiön pöydällä jököttäneelle dallaspullalle, että meillä on ongelma.

Kun Apollo 13:n miehistö ilmoitti Houstoniin, että meillä on ongelma, siitä tuli kuolematon lausahdus. Dallasista on matkaa Houstoniin kolmisensataa kilometriä, joten sillä perusteella minun toteamuksellani pitäisi olla yhtä suuri painoarvo.

avaruuskapseli
Aina on tilaa yhdelle, joka syö dallaspullaa.

Toisaalta minä olin kotona ja Apollon miehistö oli matkalla kuuhun. Pitäisi kai joskus kokeilla toisin päin. Apollon-väki tulisi meille ja minä menisin dallaspullan kanssa kuuhun. Sitten voisin vaikka vähän soveltaa ja sanoisin Julius Caesaria mukaillen, että pulla on heitetty.

Täytyisi vain olla tarkkana, ettei dallaspulla leijuisi avaruuteen. Siinä olisivat vihreät muukalaiset ihmeissään kun rupeaisivat tuhannen valovuoden päässä avaamaan käärettä ja pähkäilemään, että minkäs tuomionpäivän aseen ne ihmiset ovat tällä kertaa ampuneet avaruuteen.

Kaikki varmasti muistavat Matti Nykäsen kuolemattoman lausahduksen, että elämä on ihmisen parasta aikaa. Amerikkalaiset tykkäävät Nykäsen sijasta enemmän John F. Kennedystä. Ei se ole toisaalta mikään ihme, sillä presidentti joka kehui Saksassa käydessään olevansa berliininmunkki on maineensa ansainnut.

Halpaa meripihkaa

Tämänkertainen alustus oli hyvin pitkä, mutta se sopii aiheeseen koska pitkälle on pitkä matka. Pitkällä matkalla tarkoitan lähinnä Berliiniä, joka osui matkan varrelle ajellessamme kohti Englantia.

Jos totta puhutaan, Sveitsistä pääsee helpoiten Englantiin ajamalla Ranskan läpi. Koukkaus pohjoiseen ja ajaminen Berliinin kautta Englantiin tekee matkamittariin ylimääräiset tuhat kilometriä. Puolalaisen linja-auton kanssa matkatessa ongelma on kuitenkin minimaalinen koska mittari on rikki.

koruNyt varmasti kaikki lähikaupan vitriinissä köllöttelevät berliininmunkit ihmettelevät, että miksi päätimme ajaa Berliiniin. Syitä on kolme. Minä haluan nähdä Euroopan ainoan sankomuseon.

Papukaijan pitää tavata lakimies, jonka hallussa on Englannin maaseudulla sijaitsevan kartanon avain. Puolalaisilla kaivosmiehillä on myös asiaa samaiselle lakimiehelle.

Papukaija nimittäin lupasi, että lakimies hoitaa myös heidän ongelmansa. Ongelma liittyy viime viikolla Puolasta, Wałbrzychin laitamilla sijaitsevasta rautatietunnelista löytyneessä natsien kultajunaan.

Kaivosmiehet ovat käyneet junassa monta kertaa. Siellä ei ole kultaa eikä hermokaasuja. Venäjän tsaarin meripihkaa oli alkujaan vaunutolkulla, mutta kaikki on myyty espanjalaiselle korutaiteilijalle, joka maksoi läjästä 330 euroa.

Syy siihen miksi kaivosmiehillä on hinku tehdä asiasta julkinen liittyy akkuporakoneeseen, joka unohtui yhteen junanvaunuun. Miehet haluavat saada vehkeen takaisin, koska se maksoi useamman satasen, ja takuuta on vielä puoli vuotta jäljellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s