Rikas ei ole koskaan rakas

Papukaijaa ei tarvinnut paljon suostutella. Loisteliaaseen elämään tottunut miljonäärilintu halusi mielellään käväistä Suomessa. Parikymmentä vuotta sitten lintu oli käynyt Johannesburgissa ja osallistunut miljonäärien kiertoajelulle, jonka aikana rikkaat olivat ihmetelleet Soweton slummeja.

Papukaijan mielestä olisi mielenkiintoista nähdä miten eri tavalla lumen ja jään maassa hoidettiin leipäjonot ja pahvimajojen kunnossapito. Papukaija ei mielellään kutsunut Suomea slummiksi, mutta pakkohan sen oli. Jopa pienillä linnunaivoilla oli helppo ymmärtää, että Suomi oli vajoamassa syvälle kurjuuden suohon.

Suomi Helsinki eduskunta
Vanhojen vihtahousujen kotiluola.

Erkki-karhu suhtautui Suomeen lähtöön hieman varauksella. Tähän asti se oli unelmoinut pääsevänsä kurittamaan Arkadianmäen vihtahousuja, mutta nyt sitä huoletti, että Korkeasaaressa työskentelevät hipit yrittäisivät pakottaa sen talviunille.

Papukaija kertoi yrittäneensä muutaman kerran nukkua talviunta, mutta joka kerta se oli herännyt puolen tunnin jälkeen julmetun moiseen nälkään.

Papukaija lupasi auttaa jos Korkeasaaren hipit kävisivät karhun kimppuun. Asusteltuaan vuosikymmenet Hollywoodissa ja sitten Sveitsissä se oli tottunut kurittaman kaikenmaailman sekopäitä.

Suurjännitemuuntajasta alkanut yhteishenki

Puolalaiset kaivosmiehet palasivat linja-autolle vasta tuntien päästä. Miehet olivat kertoneet papukaijan lakimiehelle, että Puolasta, Wałbrzychin laitamilla sijaitsevasta rautatietunnelista löytynyt natsien kultajuna oli kulmahiomakonetta lukuun ottamatta tyhjä.

Lakimies oli kutsunut koolle muutamia saksalaisia toimittajia, mutta tiedotustilaisuuteen ei ollut ilmestynyt ketään. Toimittajille on aivan sama, että onko junassa kulmahiomakone vai laatikkotolkulla nauriita. Fakta on, että lehdet käyvät kaupaksi vain jos junassa väitetään olevan aarteita.

suurjännitemuuntajia
Rätisevä muuntamo – modernin solidaarisuuden mekka.

Kaivosmiehet kiinnostuivat uudesta määränpäästä kuultuaan, että Suomen hallitus oli keksinyt solidaarisuusveron.

Solidaarisuutta on viljelty maan päällä jo 500 vuotta. Todenteolla se valjastettiin käyttöön Puolassa syksyllä 1980 kun sähköasentaja Lech Walesa sorkki Gdańskin Leninin telakalla suurjännitemuuntajaa ja sai aikamoisen tällin. Tällin vaikutuksesta mies pisti pystyyn kokonaisen solidaarisuusliikkeen, joka valtasi vähitellen koko Puolan ja ajoi kommunistit pakoon.

Vasta joukkorokotusten avulla solidaarisuudesta päästiin eroon. Nykyään Puola muistuttaa asenteiden ja aseiden perusteella ihan tavallista yhdysvaltalaista osavaltiota.

Köyhyys on rikkautta

En tiedä onko minun englantini epäselvää, vai oliko Hesarin toimittaja juovuksissa kirjoittaessaan solidaarisuusverosta. Joka tapauksessa juttu kääntyi päälaelleen.

Selitin, että jatkossa suomalaiset rikkaat maksaisivat ylimääräistä veroa kaksi euroa jokaisesta verottajalle ilmoittamastaan satasesta. Kaivosmiehet rupesivat hurraamaan ymmärrettyään, että jatkossa rikkaat maksaisivat satasen ylimääräistä veroa jokaisesta omistamastaan kahden euron kolikosta.

toistakymmentä hiirtä kasassa
Laboratorio-oloissa solidaarisuus toimii ihanteellisesti.

Pohdiskelin tovin ja tulin siihen johtopäätökseen, että juuri niin solidaarisuusveron pitäisi toimia. Solidaarisuus tarkoittaa yhteenkuuluvuutta ja myötämielisyyttä. Mikäpä muu olisi sen yhteenkuuluvampaa kuin se, että köyhät ja rikkaat olisivat yhtä persaukisia.

Linja-auto tarvitsi ennen lähtöä hieman huoltoa. Moottoriöljy oli valunut sadevesiviemäriin ja etuovi piti vääntää kiinni sorkkaraudalla. Kipusin papukaijan kanssa etupenkkiin vahtimaan kuskia, joka ainoana porukasta vastusti Suomeen lähtöä.

Sillä aikaa kun muut kaivosmiehet olivat jututtaneet lakimiestä, kuski oli kaivellut lapiolla Treptowerin puistossa ja osunut lupaavalta vaikuttaneeseen kivihiiliesiintymään.

Linja-auton nytkähtäessä liikkeelle takapenkillä röhnöttävä Erkki-karhu löysi lattialta rasiallisen väriliituja. Se mutusteli antaumuksella kaikki muut värit paitsi sinisen ja valkoisen. Sitten se röyhtäisi ja alkoi raapustaa ikkunaan Suomen lippua.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s