Venäjän halki 30 päivässä ilman viinaa

Puolalaisen linja-auton moottori yskäisi viimeisen kerran Berliinin Stasi-museon edessä. Stasi oli aikakautensa mahtavin vakoiluorganisaatio. Sillä oli parhaimmillaan satoja tuhansia työntekijöitä ympäri maailmaa.

Helsingissä Stasilla oli oma sivukonttori, joka sijaitsi Arkadianmäellä, nykyisen eduskuntatalon paikalla aina vuoteen 1989 asti. Asiasta vaiettiin pitkään, sillä Suomen valtiojohto oli kovin pahoillaan siitä, että Stasi ja KGB joutuivat työskentelemään samoissa tiloissa Paavo Väyrysen kanssa.

checkpoint CharlieNäin syksyllä Berliinissä on hiljaista, turistit ovat lentäneet Teneriffalle ja kaupungissa laahustaa lähinnä hämmentyneitä pakolaisia, jotka ihmettelevät, että kuka heidät aikoo majoittaa ja mihin aikaa katsotaan yhdessä Derrickiä.

Muista kaupungin nähtävyyksistä poiketen Stasi-museon ulkopuolella oli ruuhkaa. Haminan, Kotkan ja Porvoon kaupunginvaltuustot olivat saapuneet muistelemaan menneitä. Paikalla oli myös kahdeksan bussilastillista romanialaisia ex-poliitikkoja, jotka kanniskelivat lumoutuneita plakaatteja, joihin oli painettu Nicolae Ceaușescun kuvia.

Rostock! Täältä tullaan!

Kun museovieraat olivat päässeet sisälle, Erkki-karhu löntysteli lähimmän romanialaisen linja-auton ovelle ja repäisi sen saranoiltaan. Papukaija alkoi saman tien kiroilla. Sitä selvästi harmitti, että vaihdoimme romusta toiseen. Kun kaikki olivat kyydissä lähdimme viivyttelemättä ajamaan kohti Rostockia.

240 kilometrin matkaan kului puolitoista tuntia ja voin rehellisesti sanoa, että viimeksi olen pelännyt yhtä paljon silloin kun olin nuorena miehenä isän kanssa lomailemassa Kilpisjärvellä. Juuri kun olin saanut avannosta vetäistyä neljän kilon ahvenen, jäälle tipahti venäläinen harjoitusohjus, joka rikkoi jäälakeuden ja upotti minut syvyyksiin ties kuinka pitkäksi ajaksi. Onneksi isä oli avantouinnin Suomen mestari ja pulikoi minut pinnalle.

matkustajalaiva Rostockin edustalla
Saksassa myös laivat pistävät huulet komeiksi.

Rostockin satamassa hylkäsimme linja-auton ja lähdimme ostamaan laivalippuja. Siinä vaiheessa olisi ollut suotavaa, että matkassa olisi ollut edes yksi rahamies tai eläin. Papukaijan pankkikortti oli edelleen kateissa, eikä minulla ollut lanttiakaan, saatikka Heikillä. Kaivosmiehillä oli yhteensä 90 zlotya, joka riitti neljään tupakka-askiin.

Oli oikein mukava seistä rahattomana vesisateessa terminaalin edustalla ja tuijottaa kolmeakymmentä kaivosmiestä ja yhtä papukaijaa, jotka imivät antaumuksella tupakkaa.

Samassa terminaalin edustalle pysähtyi taksi, josta astui ulos venäläisten rakastama näyttelijä Ville Haapasalo. Kuultuaan suomenkielisen tervehdyksen näyttelijä väänsi naamalleen krapulaisen hymyn ja löntysteli luokseni.

Viinanhuuruinen reissu

Haapasalo tarjosi tutisevaa kättä ja alkoi kertoa uusimman tv-sarjansa, Venäjän halki 30 päivässä ilman viinaa, nolosta lopusta. Kuten sarjan nimestä käy ilmi, Haapasalon olisi pitänyt pysytellä 30 päivää juomatta. Pietarissa ja Moskovassa se oli vielä onnistunut, mutta suomensukuisten alkoholistien paratiisissa Udmurtiassa Haapasalo oli illan hämärryttyä menettänyt itsekontrollin.

kultainen kaksipäinen kotka
Viinahöyryt saavat kaiken näkymään kahtena. Siksi venäläisillä linnuilla on useita päitä. 

Hän oli hiippaillut kylän päällikön mökkiin ja vaihtanut kameramiehen kattilalliseen pontikkaa. Herättyään aamulla saunan lauteiden alta Haapasalo oli kiitellyt itseään siitä, että oli tajunnut palkata reissulle kaksi kuvaajaa. Pontikasta mielenlujuutta saaneena Haapasalo oli jaksanut mölistä kameralle ilman viinaa kokonaiset 27 tuntia.

Netšinskin kansallispuistossa hän oli törmännyt salametsästäjään, jonka kanssa oli tehnyt olosuhteisiin nähden hyvät vaihtokaupat.  Udmurtia on köyhää seutua, joten kolme litraa vodkaa on hyvä korvaus suomalaisesta, huonohampaisesta kameramiestä.

Minun oli pakko kysyä, että mitä pirua mies teki Rostockissa? Haapasalo raapi pipoaan ja mietti ihan samaa. Hän muisti hämärästi tanssineensa ripaskaa Kirovin alueen kuvernöörin kanssa, mutta sen jälkeen filmi oli mennyt poikki.

Kylkeen koski sen verran kovaa, että hän oli matkan varrella tapellut tai kaatuillut, tai sitten maksa oli sanomassa itsensä irti. Viimeisin vaihtoehto ei ollut mitenkään huono. Venäjän halki 30 päivässä ilman maksaa toisi uudelle tuotantokaudelle ammattimaisen säväyksen.

kansainvälinen kauppa -mainosEsittelin seurueemme ja kerroin, että nyt oli kiire päästä Suomeen pistämään maan asiat kuntoon. Orpo, Sipilä, Soini ja Stubb olivat aikeissa tehdä emämunauksen. Tämän hetken kuuma peruna oli Suomen kilpailukyky.

Kyse ei ollut Suomi-Ruotsi maaottelusta vaan yritysten kyvystä kilpailla tilauksista. OSSS:n perimmäinen tarkoitus oli laskea työvoimakustannuksia, mutta missä maassa sairaiden rankaiseminen ja lomien vieminen on parantanut yhdenkään urheilijan juoksemisintoa? No ehkä Pohjois-Koreassa, mutta siellä sairausloman vieminen on ollut varmasti ihan raikas kokemus jos toisena vaihtoehtona on ollut teloitus.

Haapasalo tuijotti minua silmät sameina ja kysyi, että milloin Iiro Viinanen oli saanut kenkää valtiovarainmisterin pallilta?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s