Suomi pelastuu minuutissa tai kolmessa

Matkustajalaivoja uppoaa äärimmäisen harvoin, mutta puolalaiset kaivosmiehet eivät ottaneet minkäänlaisia riskejä. Hyttimajoituksen sijasta 30-päinen miesjoukko suuntasi pääkannelle ja majoittui pelastusveneisiin. Aluksen turvallisuuspäällikkö yritti puhua miehille järkeä. Järki on kuitenkin sen verran suhteellinen käsite, ettei turvallisuuspäällikön virkaa hoitava työtön merkonomi saanut heitä vaihtamaan majapaikkaa.

Meri-ilma saa suomalaiset yleensä hullaantumaan. Itsekontrolli katoaa täysin, riisutaan vaatteet, pukeudutaan suihkuverhoon, juostaan viinapullo kädessä pitkin käytäviä ja lauletaan epäsiveellisiä lauluja. Tällä reissulla käytävillä toikkaroi vain juopuneita yritysjohtajia, jotka olivat palailemassa Suomeen seminaareista ja muista juomingeista.

Laulu köyhälle asiakkaalle

Menin hyttiin ottaakseni pienet nokoset, mutta eihän siitä mitään tullut. Seinän takana sijaitsevasta hytistä kuului armotonta mörinää kun suihkun hanan rikkonut Erkki-karhu yritti paikata vuotavaa vesiputkea vessapaperilla.

Papukaijan hytistä kantautui melkein yhtä kova mekkala. Lintu rääkyi puhelimeen, että joku huoltohenkilökunnasta sai tulla rälläköimään seinään ikkunan koska luonnonlaki määrää, että linnulla pitää olla ikkuna. Kun pyyntöön ei suostuttu, papukaija hakkasi nokallaan puhelimen palasiksi ja lähti etsimään kuluttaja-asiamiestä.

Ainoa hiljainen lukaali oli minun entisen naapurini Heikin ja Ville Haapasalon hytti. Syy hiljaisuuteen oli se, että miehet istuivat kylpyhuoneen lattialla ja odottivat, että shampoolla pesaistussa roskaämpärissä lilluvat sitruunat ja kuivahiiva alkaisivat tuottaa kiljua. Haapasalo kantaa aina mukanaan kuivahiivaa, sillä koskaan ei voi tietää milloin jano yllättää. Sitruunat olivat puolestaan peräisin laivan pääaulan lasivitriinistä ja ne näyttivät huolestuttavasti muovisilta.

Koska nukkumisesta ei tullut mitään päätin lähteä istumaan ravintolaan. Laivan karaokebaarissa oli hurja meininki. Suomen Pankin johtokunta oli haastanut Haminan Nordean pienimuotoiseen kisaan. Kilpailukappaleeksi oli valittu ”Aikuinen nainen”, joka pankkipiireissä tunnetaan paremmin nimellä ”Köyhä asiakas”.

”Köyhä asiakas sä oot… Et enää eksy maailman tuuliin… Liittomme vahvistukoon… Tahtoisin jatkaa… Hyvin alkanutta pankkimatkaa… Kun aika vaikeudet tiskille tuo… Onnesta me teemme suojaavan muurin… Voimaa tää rakkaus suo… Onnemme kestää… Konkurssin emme anna estää… Paljosta luovun jos saan luonain pitää sun omaisuuden…”

Hallin katsastelua ja kahvittelua

Nordealaisten tulkinta oli vaikuttava, ja jopa sipulia kuoriva baarimikko alkoi itkeä. Suomen pankin esitys jäi kuulematta, koska joku hiljensi karaoken pääministerin puheen ajaksi. Juha Sipilän yksinpuhelua kesti vartin ajan, jonka jälkeen laulamisesta ei tullut mitään. Keski-ikäinen mieshenkilö, joka työskenteli haalarista päätellen katsastusmiehenä, alkoi möykätä, että hallituksen nykyinen ehdotus oli loistava koska katsastusmiehet eivät tee sunnuntaisin töitä.

Juha Sipilä tarjosi sunnuntailisän leikkaamisen vaihtoehdoksi työpäivien pidentämistä kolmella minuutilla. Katsastushommissa sellaista on mahdotonta toteuttaa. Mies kertoi, että kun puoli neljän aikaan lähtee hallin toisesta päästä kävelemään kohti kahvihuoneen ovea, niin suunnilleen kymmentä vaille neljä sitä on valmis huuhtaisemaan kahvikupin ja laskemaan tissikalenterin käsistään.

Jo nykyään tuppasi olemaan sen verran kiirettä, että siviilivaatteiden vaihtamisen kanssa venähti kaksi minuuttia yli neljän. Jos sitä pitäisi hallituksen linjaa noudattaen yrittää vetelehtiä ylimääräiset kolme minuuttia hallin puolella, niin tuskin sitä syömättä jaksaisi tehdä. Ruokatuntia olisi pidennettävä tai kyseisestä kolmesta minuutista kuuluisi maksaa sunnuntailisä ja mieluiten tuplana.

Kansanterveyden kannalta kolmen minuutin työpäivän pidennys toisi miljardisäästöt. Katsastusaseman tupakkapaikka sijaitsi metsikössä, eikä sinne ehtinyt kolmessa minuutissa vaikka ajoi asiakkaan autolla.

Töitä tehdään ja kuvitellaan

Läheisen pöydän alla makaava turkulainen parturi-kampaaja nousi kiroillen jaloilleen ja yski viiksiinsä tarttuneet villakoirat tupakan tieltä lattialle. Mies oli kertonut pöydänjalalle vitsiä juuri silloin kun Juha Sipilä oli puhunut jotakin paristakymmenestä minuutista.

Vitsi oli ollut sen verran hyvä, ettei mies kyennyt hahmottamaan, että oliko Sipilä tarkoittanut,  että työpäivä olisi parikymmentä minuuttia pidempi, vai että työntekijät paiskisivat töitä parikymmentä minuuttia pidempään. Noiden kahden asian välinen ero ei ollut nimittäin mikään hiuksenhieno. Mies oli sitä mieltä, että jos sijoitusten saamiseksi Suomeen riitti, että ihmiset olivat työpaikalla, niin tehtäisiin sitten saman tien vaikka kymmenen tunnin työpäivää.

Voisihan sitä pomon kanssa sopia vähän niin kuin salaisesti, että käy aamupäivällä kaupassa ja iltapäivällä kotona pilkkomassa pari mottia halkoja. Kaikkien suomalaisten pitäisi vain muistaa olla hiljaa, etteivät kansainväliset sijoittajat haistaisi palaneen käryä.

munakelloNordean johtaja oli katsastusmiehen ja parturi-kampaajan kanssa samoilla linjoilla. Mies kertoi, että Haminassa pankkikonttorin ovi pidettiin visusti lukossa, ja jos asiakas jollakin ihmeen keinolla onnistui pääsemään pankkisaliin, paikalle soitettiin poliisit.

Johtaja tuumaili, että pankkisektorilla työpäivän pidennys voitaisiin hoitaa siten, että kahden tunnin ruokatuntia pidennettäisiin kymmenellä minuutilla ja tunnin ruokatunteja viidellä minuutilla.

Baarimikko toi keskusteluun huomionarvoisen näkökannan. Hänen veljensä työskentelee Hotelli Tornissa kananmunankeittäjänä. Munamiesten palkka on tunnetusti kehno, joten sunnuntaikorvaukset ovat elinehto suurperheen toimeentulolle.

Jos sunnuntaikorvausten vastineeksi työpäiviä pidennetään, ainoa järkevä vaihtoehto on kolmen minuutin pidennys. Kahdenkymmenen minuutin keittämisellä munista tulee kivikovia, ja jos tarkkoja ollaan niin useimmat munakellot alkavat piristä jo vartin jälkeen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s