Taj Mahalin tammenterho

Kun on seissyt keskellä Saharan autiomaata auringonlaskun aikaan ja nähnyt kuinka verenpunainen aurinko uppoaa hiekkameren syvyyksiin, silloin tajuaa mikä on kaunista. Totuus on, ettei mikään ihmisen rakentama pärjää kauneudessa luonnolle.

Kivestä ja teräksestä saa aikaa näyttäviä rakennelmia, mutta voiko mikään olla sen kauniimpaa kuin talvinen metsä tai kourallinen rahkasammalta? Seuraavan kerran kun astutte Taj Mahalin puistoon ja näette tuon unenomaisen mausoleumin, kaivakaa taskustanne tammenterho ja nostakaa se silmienne tasalle.

Muistakaa varata mukaanne useampi tammenterho, sillä Intiassa parveilee nälkäisiä taskuvarkaita. Aurinkolasit on myös hyvä pitää päässä – moskiitot nimittäin tykkäävät sinisistä silmistä ja Pohjolan villistä verestä.

Vuosaari – kuin roska ahtaajan silmässä

Vuosaaren laiturilla totesin, että täältä oli päästävä pois ja mahdollisimman pian. Erkki-karhu ja papukaija olivat samaa mieltä. Veikkaan, että myös Ville Haapasalo olisi nyökyttänyt päätään, mutta hän oli edelleen bulgarialais-turkulaisen alkuperäiskansan vankina rahtilaivan uumenissa.

Puolalaiset kaivomiehet ihastelivat Vuosaaren arkkitehtuuria. Eiffel-tornia muistuttavat konttinosturit toivat elävästi heidän mieleensä Gdańskin sataman, joka päihitti kauneudellaan jopa Taj Mahalin. Mieleni teki taas arvostella toisten arvostelukyvyttömyyttä ja tammenterhon kokoisia aivoja, mutta päätin olla hiljaa. Meidän kylän vanha sanonta pitää edelleen paikkansa. Kauneus on katsojan silmässä tai sitten kyseessä on roska. Oli jotenkin vaikea yhtyä kaivosmiesten ajatukseen siitä, että Vuosaari pitäisi lisätä Unescon maailmanperintölistalle.

ruosteisia autonromuja metsässä
Volvojen hautausmaa Vuosaaren metsässä. Ahtaaja hylkää vanhan Volvonsa heti kun uusi malli tulee myyntiin.

Romanialaisilta ex-poliitikoilta Berliinin Stasi-museon edestä varastamamme linja-auto oli jäänyt Rostockiin, joten edessämme oli aikamoinen haaste päästä sivistyksen pariin.

Vuosaaren ahtaajat ovat kovapalkkaisia duunareita, mutta tuskin heitä nyt kukaan erehtyy sivistyneiksi kutsumaan vaikka pään sisällä olisi minkälainen tammenterho.

Ahtaajat ovat eräänlaisia modernin ajan luolamiehiä. Heillä on omanlaisensa huumori ja harrastukset, joista kummastakaan normaalit ihmiset eivät ota selkoa. Ahtaajan tunnistaa parhaiten keltaisista vaatteista, mustasta Volvosta ja sairauslomalapusta.

Saavuimme satamaan sopivasti non-stopin aikaan. Kyseinen vieraskielinen termi tarkoittaa sitä, että työt jatkuvat tauotta vaikka suurin osa väestä makaa sohvalla tuijottamassa Emmerdalea. Oli suunnaton onnenpotku, että nelisensataa ahtaajaa oli juuri nousemassa Volvoihinsa. Jo aikojen alusta ahtaajilla on ollut tapana juhlistaa non-stoppiaan rasvaisella pitsalla ja rasvattomalla maidolla.

Jääkiekkoa ja laivanupotusta

Luolamiesten tapaan myös ahtaajat ovat höveliä porukkaa. Jos joku ehdottaa, että nyt pidetään parin viikon lakko ja lähdetään Brasiliaan katsomaan jääkiekkoa, niin koko AKT on juonessa mukana. Ahtaajat tulevat myös hyvin toimeen venäläisten rekkakuskien ja liftareiden kanssa. Liftareiden määrä on romahtanut sitten 1970-luvun huippuvuosien, mutta ahtaajien onneksi venäläisiä rekkakuskeja riittää haukuttavaksi asti.

kasa pitsalaatikoita
Ahtaus on rankkaa työtä. Yksi ahtaaja saattaa syödä 15 pitsaa yhden työvuoron aikana.

Pitsanhimosta huolimatta ahtaajat lupautuivat kuskaamaan meidän Helsingin keskustaan. Non-stopissa on se hyvä puoli, ettei siinä huomioida sitä, että kuka tulee työmaalle ja mihin aikaan. Riittää että koneet ovat käynnissä ja joku Emmerdalea tuijottavista huutelee radiopuhelimeen laivanupotuspelistä tuttuja voimasanoja.

Erkki-karhu näki laivan televisiossa Virve Rostin ja oli tapauksen johdosta vielä poissa tolaltaan. Valkkasin meille vähän leveämmillä renkailla varustetun Volvon ja sanoin ratin takana istuvalle ahtaajalle, että ajetaan pääministeri Juha Sipilän luo. Seurueeseemme kuuluvat 30 puolalaista kaivosmiestä ahtautuivat toisiin autoihin Heikin ja papukaijan kanssa.

Samaan aikaan radiosta kuului, että puolustusministeri Jussi Niinistö suunnitteli lähettävänsä varusmiehiä Ruotsin rajalle. Eiköhän tuota päähänpistoa kannattaisi vielä harkita. Vahtimista kaipaava raja on nimittäin ihan toisessa suunnassa. Idästä saapuvalla heimopäälliköllä on passin ja tammenterhon sijasta mukanaan aavistuksen rankemmat tuliaiset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s