Pyhäinpäivän sämpylät hukassa

Kello 4.30 vaimo töni minut ylös vuoteesta, toivotti hyvää pyhäinpäivää ja ilmoitti haluavansa aamukahvin kanssa tuoreita sämpylöitä. Vedin villasukat jalkaan ja yritin sujahtaa vaatekomeroon nukkumaan, mutta vaimo oli kaukonäköisesti miinoittanut sen jo illalla.

Yhden hiirenloukun olisin ehkä ansainnut, mutta kun niitä lojui vaatekomeron lattialla kuusi kappaletta ja kaikki lävähtivät yhtä aikaa kun kompastuin mummovainaan mankeliin. Ei siinä auttanut kuin suunnata keittiöön nuolemaan haavoja. Onneksi Mirri-kissa suostui nuolemaan, ettei minun tarvinnut vääntäytyä ihan mahdottomiin asentoihin.

Olen koko ikäni keitellyt kahvia ja perunoita, joten ei kai sämpylöiden leipominen ole sen vaikeampaa. Olin jo mättämässä jauhoja perunakattilaan kun muistin, että Pullamäen Jaska muutti keväällä siihen puiston laidalla jököttävään kerrostaloon.

Suu vaahdossa lehtiä jakamaan

Tungin kattilan, jauhopussin, riisipaketin, valkosipulitahnan ja voipaketin reppuun. Sitten etsin pipon ja pilkkihaalarit, koska pähkäilin, että hiekkatie olisi taas sen verran jäässä, että liukastelisin pyörän kanssa muutaman kerran naamalleni.

vanha punainen traktori
Se on ilo jakaa sanomalehtiä vehkeellä, joka ei juutu ensimmäiseen ojaan eikä toiseen.

Matka meni yllättävän hyvin. Kaaduin vain kerran ja kiilasin vahingossa aamulehden jakajan ojaan. Tai kiilaaminen nyt on pikkaisen harhaanjohtava sanavalinta.

Ei se ole minun vikani jos aikuinen maanviljelijä ei osaa ajaa traktorilla. Ennen vanhaan maanviljelijät olivat taitavia kuskeja, mutta EU:n myötä meidän kylän äijät pistivät pellot kesannolle ja rupesivat jakamaan sanomalehtiä.

Aavistuksen minua ketuttaa, että vaikka olen tilannut Savon sanomat ja Hesarin, niin joka aamu laatikossa on Maaseudun tulevaisuus vaikka lehti ilmestyy vain kolmesti viikossa.

Olen yrittänyt puhua ongelmasta lehdenjakajan kanssa, mutta kun se pirulainen ei kuuntele. Valittaa aina suu vaahdossa, että kun ei ole rahaa hammastahnaan ja pitää pestä hampaat mäntysaippualla ja sitten suu on ihan vaahdossa.

Maailman paras taikinanvääntäjä

Pullamäen Jaska on muuten hauska mies ja hyvä leipomaan. Silloin kun maailma oli vielä nuori, Pullamäen Jaska keksi ranskalaisille patongin, saksalaisille berlininmunkin, amerikkalaisille donitsin, suomalaisille lihapiirakan, australialaisille kengurupullan ja japanilaisille riisiviinan.

Pullamäen Jaska tunnetaan ihan kaikkialla. Sitä voi matkata vaikka pohjoisnavalle ja kysyä pingviiniltä, että kuka tekee maailman parhaimmat leipomukset? Siihen pingviini vastaa, että Pullamäen Jaska tietysti. Nyt moni varmasti ihmettelee, että miten se pingviini on oppinut puhumaan? Siihen minä en osaa vastata, enkä myöskään siihen, että mitä se pingviini tekee pohjoisnavalla kun niitä esiintyy vain etelänavalla.

poltettuja tupakoita
Tuohon kasaan kun naamansa hieroo, niin ei tarvitse hyttysistä välittää. Eikä välttämättä vaimosta. 

Kerrostalon alaovi sattui olemaan harmittavasti lukossa, eikä meidän kylällä asu niin päteviä sähkömiehiä, että kukaan osaisi kytkeä ovisummereiden johdot toisiinsa.

Onneksi kahdeksankertainen tupakanpolton maailmamestari, 97-vuotias Rymättylän Annikki sattui olemaan juuri matkalla tupakalle. Hän raotti ovea ja kirosi samalla, että taloyhtiö oli kieltänyt parveketupakoinnin ja ilmeisesti lainsäätäjät olivat aikeissa kieltää sauhuttelun ihan sakon uhalla.

Minä en osannut sanoa siihen mitään, mutta Rymättylän Annikki osasi. Hän kirosi, että suomalaisten geeniperimä on sen verran köyhää, ettei toista Seppo Rädyn tasoista keihäänheittäjää synny tähän maahan ihan lähi vuosituhansina.

Formulakuskit ovat myös ongelmissa, koska Keken viikset ovat menneet pois muodista ja muille suomalaiskuskeille tuntuu kalja maistuvan.

Näillä esimerkeillä Rymättylän Annikki halusi todistaa, että jos Suomi haluaa loistaa edes joissain urheilulajissa, niin kyllä parveketupakoinnin salliminen on ihan välttämätöntä. Päästäkseen tupakoinnin MM-kisoissa lähellekään finaalia tupakkaa pitää imeä sängyssä ja parvekkeella ihan kaksin käsin.

Missä luraa tasa-arvo?

Otin vaistomaisesti puheeksi nikotiinilaastarit. Siitähän Rymättylän Annikki melkein suuttui. Hän totesi, että kyllä nikotiinilaastarilla pienen haavan paikkaa, mutta jos sillä nyt pitäisi tupakanhimo hillitä niin ihan paskapuhetta.

Voitettuaan 77-vuotiaana ensimmäisen kerran tupakoinnin MM-kultaa hän sai kutsun Linnan juhliin ja joutui sitä varten liimailemaan nikotiinilaastareita iltaleningin alle ihan pakettitolkulla. Kyllä siinä ensimmäinen vartti meni jonossa seisten ilman suurempia ongelmia, mutta presidentti Ahtisaaren ojentaessa kättään piti jo sytyttää illan ensimmäinen tupakka.

leivinuuni parveke
Saa nähdä milloin leivinuunien muuraaminen parvekkeille kielletään.

Kieltäydyin tupakasta ja kerroin olevani menossa Pullamäen Jaskan luo leipomaan sämpylöitä. Siinä oli viimeinen niitti. Rymättylän Annikki tunki neljä tupakkaa samalla kertaa hampaattomaan suuhunsa alkoi kirota, ettei ole maailma tasa-arvoinen.

Vanha, puolustuskyvytön nainen saa heti haukut jos meinaa kahvin päälle sauhutella muutaman kartongin tupakkaa.

Samaan aikaan yksi ikäloppu pullanvääntäjä-ukko saa huseerata puulämmitteisen leivinuunin kanssa kahden neliön parvekkeella, savustaa koko korttelin ja kaikki vaan hehkuttavat, että kyllä Jaskan pulla on makoisaa.

Rymättylän Annikki läväytti kerrostalon alaoven kiinni ja uhkasi minua sytkärillä jos yrittäisin ruveta kampeamaan ovea auki. Tovin yskin nikotiinipilven keskellä ja päätin sitten lähteä etsimään sämpylöitä jostain muualta.

Eihän pyhäinpäivän aamuna yksikään kylän kaupoista ollut auki. Onneksi joku oli tuonut puistossa jököttävälle lintulaudalle kivikovia leivänkannikoita. Rupesin vuolemaan niistä puukolla sämpylän muotoisia ja mietin, että kyllä elämä on välillä aikamoista pakkopullaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s