Veroton panamalainen kestopeite

Polkaisin aamupäivällä kylälle kun piti ostaa uudet kumisaappaat. Enhän minä kauppaan asti päässyt vaan juutuin torikahvilaan, missä oli käynnissä hurja sanasota. Yleensä torikahvilassa riehutaan, jos bensan hinta on yön aikana noussut tai joku ulkopaikkakuntalainen on käynyt rohmuamassa kaikki hajukuuset.

Vielä 1980-luvulla kylän huoltoasema menestyi myymällä halpaa bensaa, moottoriöljyä ja jakoavaimia. Nykyään ei tarvitse myydä edes bensaa, riittää että hyllystä löytyy kohtuuhintaista tuulilasinpesunestettä ja tarjousvaippoja.

Tämänkertaisen kyläkokouksen aiheena eivät kuitenkaan olleet aikuisväestön vaipat vaan naapurikylän järjestämä ajojahti. 1990-luvun lama oli kaataa merkittävän osan meidän kylän yrityksistä ja vain viekkaudella onnistuimme estämään konkurssit. Jo parinkymmenen vuoden ajan naapurikylän äijät ovat yrittäneet pähkäillä menestyksemme salaisuutta. Se porukka ei koostu mistään taloustieteilijöistä, joten mysteerin olisi pitänyt jäädä mysteeriksi.

Valitettavasti fysioterapeutti Irvinen eksyi viime kesänä kännipäissään naapurikylään ja kiipesi ikkunasta kirjakauppias Pyykkösen olohuoneeseen. Muutaman konjakkipaukun jälkeen Irvinen paljasti tarkoin vartioidut salaisuudet. Muutamaa päivää myöhemmin naapurikylän äijät ahtautuivat lentokoneeseen ja suuntasivat Panamaan.

 

tyomaa
Nordean haarakonttori Panamassa – peitefirmojen eliittiä. 

Panama on mukava maa, siellä on Saimaan kanava, aina lämmintä, banaanit ovat ilmaisia ja Mossack Fonseca -nimisestä lakifirmasta saa peitefirmoja. Tai niin meidän kylän yrittäjät aikoinaan luulivat.

Vuonna 1991 paikallinen yrittäjäyhdistys keksi, että päätien varteen voisi pystyttää ison hallin ja alkaa vuokrata rakennusfirmoille kestopeitteitä. Idea kuulosti toteuttamisen arvoiselta, ja kolehdin turvin saimme kunnanjohtajan, torikahvilan omistajan, kenkäkauppiaan ja kolme kirvesmiestä kustannettua Panamaan.

Kyllä siinä oli meidän delegaatiolla hämmästelemistä kun Mossack Fonsecan lakimies selitti, että suuressa maailmassa peitefirmat eivät myy kestopeitteitä vaan keskittyvät haalimaan pimeää rahaa ja kusettamaan verottajaa.

Siinä oli kertakaikkisen upea liikeidea! Suunnitelmat kestopeitefirmasta upotettiin satama-altaaseen ja sen sijaan jokaiselle kyläläiselle perustettiin Panamaan oma peitefirma. Turha kai toitottaa, mutta siitä se nousukausi alkoi.

panama_tervetuloa
 Taloudenhoidossa hyvät neuvot ovat aina tarpeen.

Näin meidän kesken voin paljastaa, että vuonna 1990 torttukauppias Matikaisen firma teki 10.000 markan liikevaihdolla 12.000 markkaa tappiota ja verovelkoja oli lähemmäs satatuhatta. Viisi vuotta myöhemmin viralliset luvut olivat ihan samat sillä erotuksella, että Panaman piirakkatilille oli kertynyt hilloa 300.000 markkaa.

Tätä nykyä torttukauppias on aikamoinen pohatta.  Uutta autoa hän ei ole raaskinut ostaa, eikä maalauttaa torin laidassa jököttävää kioskikopperoa, mutta puolet vuodesta hän majailee panamalaisessa loistohotellissa ja osallistuu siellä Nordean järjestämiin sijoitustapahtumiin.

Näiden seikkojen perusteella ymmärrätte varmasti, että meidän kylän yrittäjiä suututtaa kun naapurikylän äijät murtautuivat viime vuonna sen panamalaisen lakifirman kellariin. Antoivat perkeleet vielä löytämänsä paperit kansainvälisen lehdistön ihmeteltäväksi. On se vaan niin kohtuutonta, että kahden suomalaisen pikkukylän keskinäinen vihanpito saa aikaa tämän kokoluokan sotkun.

Monet allergia-oireista kärsivät poliitikot, yrittäjät ja miljonäärit ympäri maailmaa ovat halunneet vain yhtä asiaa – käsitellä puhdistettua rahaa. Sotkusta on seurauksena moninaisia vaikeuksia. Länsimaiset uhrit joutuvat jättämään luottamustehtävänsä ja useat heistä tulevat päätymään myös vankilaan. Pohjoiskorealaiset joutuvat teloituskomppanian eteen, ja yllättäen venäläisillä on edessä lottovoitto. Ensin rintaan ripustetaan mitali ja sen jälkeen edessä on matka Panamaan, sillä palmujen alle syntyy uusia höveleitä lakifirmoja kuin banaaneja sateessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s