Västäräkistä vähäsen, korppikotkasta salaman verran

”Raekuuroon lentäneen Norwegianin Lontoon-koneen todennäköisesti laukaisema salama poltti lauantaina pahasti rintamamiestalon Espoon Lippajärvellä, mutta lintupönttö, jonka seinää hipoen salama eteni, säilyi ehjänä. – En tiedä, asuuko siinä (pöntössä) ketään, kertoo rintamamiestalon asukas.”(ILTA-SANOMAT)

Väännetäänpä edellinen selostus rautalangasta:

”Pilvenhattarassa piilotellut salama iski ensin korppikotkaan ja sitten lentokoneeseen, jonka jälkeen salama kimpoutui kohti maanpintaa. Männyn latvaan osuttuaan se kuori piruuttaan kaistaleen kaarnaa ja rätisytteli linnunpöntön ohi alas nurmikolle. Tovin leskenlehtiä polteltuaan se hyppäsi puhelinpylvääseen ja eteni johtoa pitkin rintamamiestaloon, käräytti hökkelin asumiskelvottomaksi ja häipyi ilmanvaihtorööristä taivaalle.”(SANKOMIES)

Ketjureaktio kuulostaa aprillipilalta, mutta sitähän se ei ole. Kyse ei ole myöskään sattumuksesta vaan hyvästä yrityksestä ja huonosta toteutuksesta. Kuka sen sitten toteutti?

Tässä yhteydessä on pakko paljastaa, että kyseessä oli kiinteistön omistaja. Kiinteistöllä en kuitenkaan tarkoita kärähtänyttä rintamamiestaloa, vaan sitä männyn kyljessä roikkuvaa linnunpönttöä. Siitä on nimittäin asuttanut jo neljän kesän ajan Lyyli-niminen västäräkki.

Miten ihmeessä pikkuinen Lyyli onnistui järjestämään helvetillisen salaman ja polttamaan hyvän talon? No, eihän se onnistunutkaan ja siksi pönttö säästyi. Viranomaisille tiedoksi, että rintamamiestalon kärventyminen oli puhdas vahinko. Lyyli ei halua ihmisille mitään pahaa, sillä se osaa arvostaa leivänmuruja ja terasseille unohtuneita oluttuoppeja. Lyyli on sotkusta kovin pahoillaan ja lupasi valottaa tapahtumia, jotka aiheuttivat salaman maastoutumisen Espoon syrjäkylille.

valkomusta lintutalo kaksi kerrosta
Mitä komeampi pönttö, sitä enemmän laittoa se vaatii. Kuka muuten pölli kattoantennin?

Pahasti velkaantunut Lyyli

Jos suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneita, ei linnulla mene sen paremmin. Jo vuoden ikäisenä Lyyli joutui ensimmäisen kerran lainaamaan matoja Gizan pyramideilla asuvilta västäräkeiltä. Sittemmin velka on vain kasvanut korkoa ja tätä nykyä Lyyli on egyptiläisille velkaa melkein 400 matoa. Ihmisen korvaan se ei kuulosta mahdottomalta kasalta, mutta linnun vinkkelistä se on ihan julmettu.

Lyylin kaltaisen muuttolinnun pitää pysähtyä Suomen ja Afrikan välillä lukuisia kertoja syömään. Jos luottotiedot ovat menneet, varjoisiin lepikoihin ja lampien rantoihin on ihan turha yrittää lehahtaa. Parhaimpia taukopaikkoja isännöivät siipiveikot häätävät saman tien pois ja sitten on suunnattava jonkin tehtaan katolle möllöttämään. Hyvässä lykyssä sitä onnistuu nappaamaan kärpäsen tai puolikuolleen kirpun, ja jälkiruuasta onkin sitten ihan turha unelmoida.

Ahdingosta päästäkseen Lyyli lensi kuluvan vuoden helmikuussa Ateenaan ja otti eräältä balkanintiaiselta vakuutuksen Espoossa sijaitsevaan kesä-asuntoonsa. Pönttö ei ole mikään palatsi, mutta balkanintiainen lupasi maksaa onnettomuuden sattuessa korvauksia 600 matoa. Lähtiessään liihottelemaan kohti Suomea Lyyli tuumi, että saadakseen luottotiedot takaisin sen oli hankkiuduttava eroon pöntöstä ja käytävä nostamassa vakuutusmadot.

Kun Lyyli viikko sitten lehahti Suomeen, se kävi ensimmäiseksi hörppäämässä huoltamon pihalta hieman bensaa ja syljeskeli ne linnunpöntön katolle. Sitten se varasti bussipysäkillä istuskelleen äijän suupielestä tupakan ja liihotti kiireesti järjestämään tuhopolttoa. Eihän siitä mitään tullut. Syljensekainen bensa oli ehtinyt haihtua ja tupakasta irtosi vain pahanmakuisia puruja.

taivas_salamoi
 Salamat ovat sen verran vaarallisia, että EU voisi kieltää ne tai asettaa edes jonkinlaisen uhkasakon.

Harvinaisen harvinainen korppikotka

Samalla hetkellä männyn latvaan lehahti espoolainen korppikotka, jonka ornitologit väittivät kuolleen sukupuuttoon tuhansia vuosia sitten. Ei se ole kuollut, vaikka onkin lajinsa viimeinen. Afrikan savannien noitatohtorit ovat nimenneet korppikotkan Pellervoksi, ja toden totta se on nimensä veroinen raadonsyöjä.

Vanhemmiten Pellervoon on iskenyt tauti, joka on tehnyt siitä hyväsydämisen. Kun hyväsydämisyys yhdistetään raadonsyöntiin ja maailmankaikkeuden tuntemukseen, siitä seuraa kadehdittava kyky organisoida vakuutuspetoksia.

Pellervolla oli lähinnä nälkä ja helvetillinen ripuli, mutta koska sen sydän alkoi pamppailla väärässä rytmissä, se lehahti nurmikolle antaakseen pikkulinnulle muutaman hyvän neuvon.

”Lennä pilvien tasalle ja revi lentokoneesta keulakoriste. Sitten tönit koristetta vähän männyn suuntaan ja kyllä painovoima hoitaa loput. Sellainen rautamöllikkä kun osuu pöntön katolle, niin ei jää lastuakaan jäljelle.”

Lyyli selitti, ettei herneen kokoisilla keuhkoilla pystynyt nousemaan ohueen ilmanalaan. Ja kynnetkin olivat sen verran hentoiset, ettei niillä paljon ruuveja irroteltu, ei ainakaan sellaisia missä oli Torx-kanta.

Pellervo nousi kiroillen siivilleen ja lähti kohoamaan taivaalle. Lyyli mietti, että olisiko pitänyt lähteä perään, mutta sitten se näki naapurin kuistille unohtuneen oluttuopin ja päätti käydä virkistäytymässä.

Samassa alkoi sataa rakeita, sitten kuului helvetillinen jysäys kun salama iski mäntyyn, kuori kaarnat ja kärvensi tontilla jököttävän rintamamiestalon. Hörppiessään olutta Lyyli tuijotti taivaalta leijailevia korppikotkan sulkia ja mietti, että pitäisiköhän sittenkin hommata alivuokralainen ja muuttaa ensi kesänä Ruotsiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s