JUHANI KALKE

kirjoituskone_antiikki

Olen tarinankertoja Kymenlaaksosta. Toiset tuntevat minut entisenä ahtaajana, toiset tapaturma-alttiina säheltäjänä. On myös niitä, jotka eivät halua tuntea minua lainkaan, mutta sellaista elämä on. En voi kiistää, ettenkö olisi 40 vuoden aikana tippunut muutaman kerran korkealta ja jäänyt myös auton alle. Koulutukseltani olen markkinointi merkonomi, erityisalaani on sähköinen markkinointi ja verkkokauppa.

* * *

Asuin parikymppisenä Ranskassa. Majailin vallatuissa taloissa ja halvoissa hotelleissa. Naputtelin matkakirjoituskonetta, unelmoin kirjailijan urasta ja yritin olla boheemi. Kävin jopa kääntymässä muukalaislegioonassa, mistä lensin pihalle kuukauden jälkeen. Siellä meinasin jäädä myrskyn repimän satelliittiantennin alle. Sen siitä saa kun jää unelmoimaan silloin kun pitäisi juosta.

* * *

Värväytyessä olisi ehkä kannattanut kertoa, etten ollut mikään taistelunkestävä sotamies vaan jääkärikomppanian kirjuri. No, me korpraaleiksi ylennetyt kirjurit olemme sen verran hämmentäviä otuksia, että yritämme päteä jopa vieraan vallan palkka-armeijoissa.

* * *

Harrastin kirjoittamista jo ennen Ranskaan eksymistä, mutta nimenomaan Pariisissa tajusin haluavani kirjailijaksi. 25 vuotta olen raapustellut kaikenlaista, monesti olen antanut periksi ja yhtä monta kertaa olen kaivanut kirjoituskoneen kaatopaikkakuormasta.

* * *

Joku vanha ja viisas totesi, ettei pidä antaa periksi. Siitä toteamuksesta olen pitänyt kiinni ja hyvä niin. Viimeisin käsikirjoitukseni on herättänyt kustantamoissa ansaittua mielenkiintoa, ja toivon mukaan pian kaupoista löytyy ainutkertaisesta huumoria Veikko Huovisen, Mika Waltarin ja Mihail Bulgakovin hengessä.

* * *

Tämä Sankomies on yksi tarina muiden joukossa. Hänestä en ole sentään kirjaa tekemässä, vaikka syytä ehkä olisi. Pelottaa lähteä juoksentelemaan kylähullun jäljessä lyijykynän ja paperinivaskan kanssa. Satelliittiantenni siinä taas kuitenkin tömähtää jalkojen juureen, eikä tällä kertaa löydy venäläistä ylikorpraalia naaman eteen karjumaan.

* * *

Juhani Kalke
tarinankertoja

kyltti_sankomies