JUTUN JUONI

Huhtikuussa 2015

Julkaistut jutut sisältä hauskoja sattumuksia, joihin kuka tahansa pikkukylän asukas voi törmätä.

Barack Obama soittaa keskellä yötä ja tilaa sangon. Rintamamiestalon sähköt kärähtävät kun Sankomies virittää vessanpöntön taakse kameran vaimon peppukuvauksia varten. Lidlin parkkipaikalla riehuu Suomen ensimmäinen Ebola-tapaus ja lähimetsästä löytyy japanilaisia munkkeja, jotka ovat matkalla Joensuun maatalousmessuille.

Lokkeja syövää norppaa ei voi myöskään unohtaa, eikä kunnanjohtajan 3D-tulostimella printattua Andy McCoyta ja muita päättömiä ratsastajia. Huhtikuussa on myös eduskuntavaalit ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa tulee kyläilemään Sankomiehen luo.

Historiallista näkökulmaa arkeen tuo juttu Tuppervaaran Reijon perinnöstä ja seikkailusta pitää huolen uzbekistanilainen merirosvo. Huhtikuussa Sankomies puolustaa Suomea muiden kyläläisten kanssa kun Helsingin edustalle ilmestyy venäläinen ydinsukellusvene. Kaikkihan tietävät, että paras ase venäläisiä vastaan on kiinalainen Aalto-maljakko.

Toukokuussa 2015

Kylän elämä jatkui yhtä villinä.

Kylään muuttaa kosovolainen arabiprinssi ja tuhat kamelia. Juttua on myös kylällä asuneesta presidentti Kekkosesta ja säveltäjä Sibeliuksesta. Kaarle Kustaa seuraa myös mukana ja tällä kertaa vaivana on kuninkaallinen jalkasieni.

Kansallis-Osake-Pankki lakkasi olemasta muualla Suomessa parikymmentä vuotta sitten, mutta Sankomiehen kylälle unohtui yksi konttori, jonka olemassaoloa tutkitaan hartaasti ja rahalla. Äkäslompolon Keijo Vainaa puolestaan paljastaa viikon Eurojackpot-numerot, tai itse asiassa paljastajana on hänen poronsa, joka on aikamoisen pätevä otus myös musiikillisesti.

Pankkikeisari Björn Wahlroos pääsee myös ääneen haukkuessaan ihmisiä idiooteiksi ja etsiessään tissiä. Kenties legendaarisinta jutuntynkää edustaa Genovan geneveläinen laivanvarustaja, jonka ansiosta kylälle ilmestyi uusi lääkäri.

Sankomiehellä on digiboksihäät ja ulos astuessaan hän haistaa rommin, jonka aromi saapuu niinkin kaukaa kuin Karibianmeren muoviselta saarelta. Samoihin aikoihin Sankomies tajuaa olevansa vanha ja kaipaa vielä kerran seikkailemaan. Ongittuaan suon pohjasta saksalaista kultaa hän lähtee matkalle vaimonsa, kissansa ja venerannassa asustelevan entisen naapurinsa Heikin kanssa.

Sankomies kaipaa aitoon viidakkoon, mutta ongelmia ilmaantuu heti lentokentällä kun kissalta puuttuvat rokotukset ja mikrosirut. Onneksi Jari Sarasvuo lupautuu viemään seurueen yksityiskoneellaan Etelä-Amerikkaan. Sukka-bisneksistään kertova Sarasvuo hyppää koneesta ja seurue päätyy Roomaan ja aina Vatikaaniin.

Sitten edessä on taas lentelyä ja rysähtäminen lentotukialus USS Nixonin kannelle. Rytäkässä tuhoutuu amiraalin Ferrari ja lopulta Heikki onnistuu siinä mihin USA:n merivoimat eivät ole kyenneet neljäänkymmeneen vuoteen, eli upottamaan maailman suurimman lentotukialuksen.

Kesäkuussa 2015

Sankomies rysähtää Yhdysvaltojen merivoiminen helikopterilla Tunisialaiselle hiekkarannalle. Sieltä hän päätyy seurueineen sirkusta pitävän berberiheimon vieraaksi. Kylässä on aikoinaan nähty myös toinen sankomies, mutta siitä on kulunut jo 70 vuotta.

Viimeisteltyään panssarivaunun tykkitornista nikkaroidun sangon, Sankomies lähtee jatkamaan matkaa asuntoautolla, jonka kyytiin nousee Jari Sarasvuon lentäjän sijasta berberisirkuksen vetonaula Erkki-karhu. Seuraavaksi Sankomies suuntaa Libyaan, missä hän sotkee Renny Harlinin kuvaussession.

Pakeneminen onnistuu kuvausryhmältä varastetulla panssarivaunulla. Pakomatkan aikana passarivaunun faksiin ilmestyy viesti Ruotsin kuninkaalta, joka pyytää Sankomiestä saapumaan Carl Philipin ja Sofian häihin. Ruotsalaiset hävittäjät noutavat seurueen karhua myöten egyptiläiseltä lentokentältä ja kuskaavat Tukholmaan.

Juhlallisuuksien jälkeen Sankomies saa kunnian työskennellä salapoliisina selvittäessään irlantilaiselta liikemieheltä varastetun kultaisen käärmeen arvoitusta. Rikollisen jäljittäminen johdattaa Sankomiehen irlantilaiselle turvelaivalle, mistä ryöstäjä sitten löytyy, mutta ei missään määrin tavanomaisin konstein. Turvelaivan matkassa Sankomies onnistuu myös vangitsemaan kesämökkisaarta etsiskelevän Vladimir Putinin.

Heinäkuussa 2015

Sankomies suuntaa Ruotsin kuninkaan pyynnöstä Kreikkaan pistämään maan taloutta kuntoon.

Ruotsalaisten taloustieteilijöiden jouduttua Ateenassa jäätelönmyyjiksi lentäjä vei Sankomiehen, Heikin ja Erkki-karhun Zakynthosin saarelle. Hyvin neuvojen ja metallinpaljastimen avulla Sankomiehen on tarkoitus pelastaa Kreikan kansa konkurssilta.

Törmääminen Nokian tappaja Stephen Elopiin ja kalsarikuningas Karl Lagerfeldiin saavat miehen kuitenkin toisiin aatoksiin kreikkalaisten suhteen. Sankomies lähtee Nasan jumbojetillä Sveitsiin, missä häntä odottaa salaperäinen pankkiholvi.

Holvissa hän törmää legendaariseen Lauri Törniin, joka on pelastamassa vaimonsa suvun aarteita. Törnin mukana Sankomies pakenee pankista ja saa kuulla syväluotaavan kertomuksen sotasankarin elämänvaiheista.

Elokuussa 2015

Sankomies jatkaa seikkalujaan Sveitsissä.

Hän tapaa kelloseppä Wolfgang Pirulaisen, joka yrittää lahjoittaa Sankomiehelle arsenikkimaalilla suditun Volkkarin. Juoni paljastuu ja kolmikko saa käyttöönsä kellosepän katumaasturin. Peruutuskameran kanssa säheltäessään Heikki kompuroi linja-auton eteen ja loukkaan itsensä.

Linja-auto kuuluu puolalaisille kaivosmiehille, jotka ovat matkalla Italian rajan tunnelityömaalle. Kaivosmiesten matkantekoa hidastaa linja-autoon lehahtanut papukaija, joka on edesmenneen Howard Hughesin lemmikki ja luonnollisesti aikamoisen omaperäinen siipiveikko.

Historiallisten muisteluiden jälkeen seurue lähtee ajamaan linja-autolla kohti Berliiniä. Kaivosmiehet suunnittelevat pitävänsä Berliinissä tiedotustilaisuuden kertoakseen, että Puolasta löytynyt natsien kultajuna on tyhjä koska miehet ovat myyneet junassa olleen meripihkan espanjalaiselle korutaiteilijalle.

Papukaija puolestaan suunnittelee hakevansa berliiniläiseltä asianajajalta Englannissa sijaitsevan kartanon avaimen. Sankomies puolestaan haluaa tutustua Berliinin legendaariseen sankomuseoon.

Syyskuussa 2015

Sankomies pohdiskelee nykytaiteen merkitystä, Arkangelista Helsinkiin raahattua Kiasma-nimistä tupakkakoppia ja vierailee Berliinin sankomuseossa. Berliiniläisessä ravintolassa Erkki-karhun ja papukaijan kanssa aterioiva Sankomies saa kunnian tavata Suomen etsityimmän talousrikollisen Maija-Liisa Lahtisen. Paikalla on myös lauma hanhenmaksaa mutustelevia KRP:n rikostutkijoita, jotka ovat jäljittämässä Prismasta lankarullia varastanutta mummoa.

Ravintolassa paljastuu myös, että Suomeen on alkanut tulvia pakolaisia, ja Pääministeri Juha Sipilä on päättänyt tehdä Kempeleen talostaan Big Brother -henkisen. Ravintolassa puhutaan myös Suomen hallituksen kaavailemista säästötoimista, ja kotimaan edun nimissä Sankomies päättää palata pistämään maan asiat kuntoon.

Seurueeseen kuuluvat 30 puolalaista kaivosmiestä ovat yrittäneet selventää viranomaisille, että Puolasta löytyvä natsien kultajuna on akkukäyttöistä kulmahiomakonetta lukuun ottamatta tyhjä. Kuullessaan Sipilän suunnittelemasta solidaarisuusverosta kaivosmiehet päättävät myös lähteä Suomeen.

Rostockissa rahaton seurue törmää näyttelijä Ville Haapasaloon, jolta on mennyt filmi poikki sen jälkeen kun hän on tanssinut ripaskaa Kirovin alueen kuvernöörin kanssa. Supliikin mestari Haapasalo onnistuu järjestämään seurueelle ilmaisen laivakyydin Helsinkiin lupaamalla, että näyttelijä Aku Hirviniemi esiintyy laivalla seuraavat 8 vuotta.

Laivalla riittää kommelluksia. Kaivosmiehet linnoittautuvat pelastusveneisiin. Ville Haapasalo ja Sankomiehen entinen naapuri Heikki valmistavat hytissä kiljua. Heikki sammuu ja Haapasalo joutuu konehuoneen kyljessä majailevan bulgarialais-turkulaisen alkuperäiskansan naittamaksi.

Vuosaaresta ystävälliset ahtaajat kuskaavat Sankomiehen, papukaijan ja Erkki-karhun Juha Sipilän Sipoon kotiin, missä majailee Juha Sipilän syylä, Timo Soinin lapamato ja Alexander Stubbin punkki. Syväluotaavan kahvittelun jälkeen Sankomiehen on aika suunnata kotiin. Hämmennystä aiheuttaa kylän Vanhalla torilla järjestetty juhla, jota ei olekaan pistetty pystyyn Sankomiestä varten.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s